Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

12.2.24

Despre Windows

 
Dan Diaconu

 
O prietenă m-a rugat să văd ce are laptopul ei deoarece se mișcă extrem de greu. Într-adevăr, era unul de generație mai veche, dar inițial mersese bine. Așa că l-am dat băieților de la tehnic să-și bată capul cu el.
Noi nu lucrăm cu Windows; avem totul pe Linux. Băieții au monitorizat sistemul ca să vadă de ce merge atât de prost. După o curățare intensă, care nu a avut efectul scontat, au căutat să înțeleagă ce se întâmplă. În primul rând au rămas surprinși de volumul imens de trafic cu site-ul Microsoft. Ce se transmite acolo? Cam tot ce faci, probabil. Dar nu aici era cauza proastei funcționalități(adică nu preponderent aici), ci la nivelul ... browserului Edge. Microsoft a făcut o publicitate excesivă privind „eficiența" propriului browser. Mulți i-au crezut, doar că acolo e o bubă majoră întrucât pare că anumite componente ale browserului comunică independent cu serverele Microsoft transmițând și primind date. De asemenea, în loc de optimizare, ocupă o groază de memorie.
Rezolvarea problemei a venit cu ștergerea spyware-ului Windows instalat oficial, inclusiv a browserului Edge, despre care Microsoft spune că e o componentă esențială a sistemului. Nu, nu este! Însă, ca idee, efectiv nu pot să înțeleg nebunia asta: dai banii pe un sistem de operare pentru a te spiona și pentru a-ți utiliza sistemul fără permisiunea ta. Să mai spună cineva că lumea n-a luat-o razna!


Lucian M. Veres
Daca iti cumperi Laptop/Computer cu Windoze, 10 si 11, automat nu mai esti owner-ul de drept. Asta am aflat pe propria-mi piele. Acu ceva ani. Doream sa sterg ceva din laptop si cand sa ii dau delete: "nu puteti face asta ca nu aveti drepturi de administrator"
Am zis ca face misto de mine. Am aflat ca, by default, laptopul vine cu un cont de admin ce e la dispozitia microsoft.
Toate softurile din laptop spioneaza. Mai am un laptop cu windoze 7. Oricum ma gandeam sa trec la un sistem alternativ.



Neacsu Gabriel
Lucian M. Veres Linux


Lucian M. Veres
Ce recomandati?


Laurentiu Andonas  ·
Follow
Lucian M. Veres Linux mint pt inceput.


 
Dan Tănăsescu
Lucian M. Veres orice program poate fi deschis cu drepturi de administrator. Dacă dai click dreapta pe un icon există opțiunea Run as administrator. Dacă deschizi un manager de fișiere ca administrator poți șterge tot ce vrei.




Viorica Nedelcu
Și în instituții, de când s-a instalat Edge, munca a devenit groaznică. Până salvezi un document dintr-o aplicație te iau durerile de cap.



Angela Oprisan
Viorica Nedelcu , așa este





Madalina Ludusan
Foloseste cineva Edge??? Yandex!! Sa ii derutam!!!
Acu' serios, Yandex e cel mai cel. Il folosesc de ani si ani. Nici nu stiam ca Edge e bun de ceva, ca nu l-am dechis niciodata. Da' asa-s eu, putinista.

 


 

Andrew Panduru
Sunt trucuri care cât de cât te mai scapă de spionajul Microsoft. În Control Panel scrieți la căutare:
Local Group Policy
și dezactivați tot ce înseamnă diagnostic data, error reporting, telemetry, KMS activation, etc.
De asemenea mai scrieți în run.exe
services.msc
și dezactivați și acolo tot ce ține de "help, report, support, diagnostic data collection", etc.
La instalare când vă pune să vă conectați pe contul Microsoft ca să continuați setup-ul, fie faceți combinația de butoane: CTRL+SHIFT+F3
fie faceți un stick bootabil cu Rufus dezactivând:
TPM 2.0
Account connection/activation validation
etc.
Sunt ÎNCĂ pe youtube tutoriale care ajută să eviți "binele" big brotherului.
A și încă ceva: nu vă conectați la internet până nu ați configurat tot ce se poate ca să aveți full control fără automatic report/feedback.
Eventual mai mergeți în Control Panel și dezactivați:
User Account Control (UAC)
Mai mergeți la Ease of Access Center și dezactivați și acolo:
Sticky Keys
Ca să aveți toate icoanele pe desktop, mergeți în:
Settings > Background sau Display options > Change Icons(Show Icons)
ca să vă apară Control Panel.
După care, intrați în el și în coloana din dreapta sus selectați:
View Large Icons
și apoi o să vă apară tot conținutul Control Panel.
Cât despre Linux, e întradevăr sigur, dar mori de nervi că nu prea găsești nimic pentru el. Îți poți lua un emulator de Windows pentru el, dar atunci nu mai are acel farmec de Safe și plus că ești expus la viruși ca și cum nu ai avea deloc niciun fel de antivirus.
 

Madalina Ludusan
Andrew Panduru sau downloadezi Yandex, mult mai simplu!

 

Andrew Panduru
Madalina Ludusan Mă refer la Windows nu la Browser

 

Cornelius Scipio
Andrew Panduru spui ca nu gasesti nimic pt Linux, in afara de jocuri ce nu gasesti ?

 

Andrew Panduru
Cornelius Scipio Softuri pentru fel și fel de lucruri. Cum ar fi: producție muzicală, DJ mixing, editare sunete, masterizare, editare prelucrare video, photo, programe gen Microsoft Office, etc. Sau dacă ar fi să găsești, sigurat sunt mai sărace în consistența lor decât pe platforma Windows.

 

Cornelius Scipio
Andrew Panduru in afara de jocuri exista orice din ce mentionezi tu.

 

Pap Ferec
Andrew Panduru pt utilizatorul simplu linuxul e arhisuficient. Care lucreaza in photoshop sau altele dedicate, e alta poveste. Deci ce anume nu gasesti pt linux de te omoara nervii?

 

Alex Tocu
Cornelius Scipio Sunt extrem de slabe. Poti lucra cu ele la modul hobby, nu la modul profi. Uite de exemplu un soft decent pt scris muzica. Pe windows folosesc Sibelius, pt Linux nu-s decat niste mizerii extrem de limitate. Pt diagnoza auto a grupului fca folosesc ecuscan. Nu exista echivalent Linux pt ele.
Imi aduc aminte in 2009 s-a gandit conducerea ca se f** prea multi bani pt licente, motiv pt care au trecut toate calculatoarele institutiei pe Linux. In lume exista doar 2 softuri serioase de scris partituri, Sibelius si Finale, si nu au variante de Linux nici una. In ședința, l-au pus pe baiatul de la IT sa ne demonstreze a exista alternative si pe Linux, i-am demonstrat ca alea de Linux sunt la nivel de hobby cel mult.

 

Marius Kamarius LeoKa
Andrew Panduru Producție muzicală, mixare, editare audio (chiar unii fac și video), masterizare - există DAW foarte capabil ce merge pe Linux: Reaper. Depinde acum dacă vrei anumite pluginuri care nu sunt pe Linux. Dar există posibilitatea folosirii pluginurilor de windows pe Linux.
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=193761&page=21
Editare photo: GIMP care e free, și merge și pe Linux.
FORUM.COCKOS.COM
REAPER for Linux: how to use windows plug-ins - Page 21 - Cockos Incorporated Forums
REAPER for Linux: how to use windows plug-ins - Page 21 - Cockos Incorporated Forums
 

Dan Cristian
Cu linux aveți acces la programe de tip office si la toate siteurile web?

 

Aelius Tex
Dan Cristian Sigur ca da. Exista suita Open Office, este gratuita si aveti acces la peste 200.000 de aplicatii open source (licenta gratuita). Functioneaza toate site-urile. Daca nu vrei sa instalezi linux direct, il poti rula/testa de pe un usb stick si asa vezi daca te multumeste.
 

Corina Ene
Am și eu o dilemă.Vreau sa-mi cumpăr telefon.Ce imi recomandați?va multumesc!

 

Pap Ferec
Corina Ene sunt si telefoane cu linux
 

 

Afodorcei Florin
Ati incercat BRAVE?

 
Alex Tocu
Depinde ce faci cu Windows ul ala. E usor sa spui treci pe linux daca nu folosesti calculatorul ala decat la browsing si office. Dar daca ai nevoie de anumite softuri pt profesioniști in diverse domenii vei descoperi ca nu ai alternative reale pe linux. Solutia cea mai buna este sa ai 2. Unul cu un Window pt softurile pe care le folosesti ca sa-ti faci meseria si unul pt internet cu Linux.
 

Pap Ferec
Alex Tocu daca ai softuri profesionale de alea, de pe urma carora scoti bani, cred ca iti permiti un mac, nu?

 

Alex Tocu
Pap Ferec Adica din lac in puț. Nu mersi.

 

Oana Dorobanţu
Pap Ferec Niciunul din toolurile cu care lucreaza un traducator nu se pot instala pe Mac si nici pe Linux. Ma gandesc ca mai sunt si alte profesii in situatia asta. Plus ca nu inteleg de ce faci presupunerea ca oamenii nu isi cumpara Mac pentru ca nu isi permit?
 

Pap Ferec
Oana Dorobanţu asta e caz particular, sa tot fie de astea. Am presupus ca cei care fac o afacere dintr-o activitate intelectuala ca astea isi permit sa cumpere un mac, dubla negatie enuntata de matale n-o inteleg, n-am presupus niciodata ca unii nu-si cumpara mac-uri pt ca nu-si permit, dar stiu o groaza ca lucreaza in domenii de astea si folosesc win-ul lui gates, desi au softuri pt mac. Au si bani, deci motivul pare a fi altul.

 

Cristian Sora
Mie mi s-a părut cel mai bun Edge.
Mananca multa memorie...dar asta e. Sunt extrem de complicate siteurile in ultima vreme. Nu exista eficienta la memorie aici.

 

Marius Simion
Baietii cu Linux nu prea au habar de Windows, de aia uneori bat campii  Vreau sa-l vad pe unul care folosea Windowsul pt chestii banale cum se descurca sa-si puna in Linux driverii, sa-si faca updateuri si tot asa. Are si Mac-ul bubele lui ceea ce ma face sa afirm ca fiecare foloseste ce-i place si ce il ajuta sa faca usor ceea ce face. Cand o sa te ocupi de cateva sute de pc-uri sau laptopuri cu Windows o sa realizezi ca nu e dracul chiar asa de negru cum il deseneaza unii.

 

Grig Salvan
În sfârșit! Mulțumesc pentru informații, oarecum m-am lămurit cu propria situație! De o bună bucată de vreme atât laptopul cât și desktopul meu funcționează extrem de greu, parcă au clei pe la toate încheieturile, mă aduc la disperare cu încetineala lor și cu avertismentele care apar des pe ecran „Not responding" sau „S-a detectat o utilizare excesivă a memoriei" deși eu nu folosesc lucruri complicate nici exces de date! Bănuiam o formă de control, de spionaj și trafic „subteran", bănuiam chiar că cineva „șmecher" minează după bitcoin pe resursele mele. Deci explicația constă în acest Windows 10 Home care a venit gata instalat din firmă atât pe laptopul cât și pe desktopul meu și acest Microsoft Edge aflat în funcțiune.
 

Anamaria Negru
Am un laptop cumpărat acum doi ani pe care abia il folosesc. Cred ca trece si cate o luna sau doua si nu il pornesc, si cu toate astea, a inceput sa mearga atââât de greu. Nu intelegeam de ce.
 

Pavel Danciuca
Cum fac sa șterg și eu?

 

Emil Tarnaveanu
Ce parere aveti de CCleaner Browser?

 

Cosmin Marian Pop
Îi mai ușor să-i prostești decât să......

 

Nicoleta Cazacu
Iar microsoft raoprteaza tot catte... NSA.

 

Corina Manciu
Intreg sistemul de sanatate, acel SIUI functioneaza cu edge, deci e clar in cate laptopuri e instalat peste tot unde se presteaza/receptioneaza servicii cu casa de asigurari de sanatate.

 

Andrei Toderita
Dan Diaconu foarte simplu dezinstalezi gunoiul de Microsoft Edge....cine are nevoie sa-mi dea un semn si-l ajut.
Lucian M. Veres
Daca iti cumperi Laptop/Computer cu Windoze, 10 si 11, automat nu mai esti owner-ul de drept. Asta am aflat pe propria-mi piele. Acu ceva ani. Doream sa sterg ceva din laptop si cand sa ii dau delete: "nu puteti face asta ca nu aveti drepturi de administrator"
Am zis ca face misto de mine. Am aflat ca, by default, laptopul vine cu un cont de admin ce e la dispozitia microsoft.
Toate softurile din laptop spioneaza. Mai am un laptop cu windoze 7. Oricum ma gandeam sa trec la un sistem alternativ.
 

Neacsu Gabriel
Lucian M. Veres Linux
 
 
Lucian M. Veres
Ce recomandati?

 

Laurentiu Andonas  ·
  Lucian M. Veres Linux mint pt inceput.
 

Dan Tănăsescu
Lucian M. Veres orice program poate fi deschis cu drepturi de administrator. Dacă dai click dreapta pe un icon există opțiunea Run as administrator. Dacă deschizi un manager de fișiere ca administrator poți șterge tot ce vrei.

 

 

Viorica Nedelcu
Și în instituții, de când s-a instalat Edge, munca a devenit groaznică. Până salvezi un document dintr-o aplicație te iau durerile de cap.
  

Madalina Ludusan
Foloseste cineva Edge??? Yandex!! Sa ii derutam!!!
Acu' serios, Yandex e cel mai cel. Il folosesc de ani si ani. Nici nu stiam ca Edge e bun de ceva, ca nu l-am dechis niciodata. Da' asa-s eu, putinista.
 
 

Andrew Panduru
Sunt trucuri care cât de cât te mai scapă de spionajul Microsoft. În Control Panel scrieți la căutare:
Local Group Policy
și dezactivați tot ce înseamnă diagnostic data, error reporting, telemetry, KMS activation, etc.
De asemenea mai scrieți în run.exe
services.msc
și dezactivați și acolo tot ce ține de "help, report, support, diagnostic data collection", etc.
La instalare când vă pune să vă conectați pe contul Microsoft ca să continuați setup-ul, fie faceți combinația de butoane: CTRL+SHIFT+F3
fie faceți un stick bootabil cu Rufus dezactivând:
TPM 2.0
Account connection/activation validation
etc.
Sunt ÎNCĂ pe youtube tutoriale care ajută să eviți "binele" big brotherului.
A și încă ceva: nu vă conectați la internet până nu ați configurat tot ce se poate ca să aveți full control fără automatic report/feedback.
Eventual mai mergeți în Control Panel și dezactivați:
User Account Control (UAC)
Mai mergeți la Ease of Access Center și dezactivați și acolo:
Sticky Keys
Ca să aveți toate icoanele pe desktop, mergeți în:
Settings > Background sau Display options > Change Icons(Show Icons)
ca să vă apară Control Panel.
După care, intrați în el și în coloana din dreapta sus selectați:
View Large Icons
și apoi o să vă apară tot conținutul Control Panel.
Cât despre Linux, e întradevăr sigur, dar mori de nervi că nu prea găsești nimic pentru el. Îți poți lua un emulator de Windows pentru el, dar atunci nu mai are acel farmec de Safe și plus că ești expus la viruși ca și cum nu ai avea deloc niciun fel de antivirus.
 

Madalina Ludusan
Andrew Panduru sau downloadezi Yandex, mult mai simplu!

 

Andrew Panduru
Madalina Ludusan Mă refer la Windows nu la Browser

 
 

Cornelius Scipio
Andrew Panduru spui ca nu gasesti nimic pt Linux, in afara de jocuri ce nu gasesti ?

 

Andrew Panduru
Cornelius Scipio Softuri pentru fel și fel de lucruri. Cum ar fi: producție muzicală, DJ mixing, editare sunete, masterizare, editare prelucrare video, photo, programe gen Microsoft Office, etc. Sau dacă ar fi să găsești, sigurat sunt mai sărace în consistența lor decât pe platforma Windows.

 

Cornelius Scipio
Andrew Panduru in afara de jocuri exista orice din ce mentionezi tu.

 

Pap Ferec
Andrew Panduru pt utilizatorul simplu linuxul e arhisuficient. Care lucreaza in photoshop sau altele dedicate, e alta poveste. Deci ce anume nu gasesti pt linux de te omoara nervii?

 

Alex Tocu
Cornelius Scipio Sunt extrem de slabe. Poti lucra cu ele la modul hobby, nu la modul profi. Uite de exemplu un soft decent pt scris muzica. Pe windows folosesc Sibelius, pt Linux nu-s decat niste mizerii extrem de limitate. Pt diagnoza auto a grupului fca folosesc ecuscan. Nu exista echivalent Linux pt ele.
Imi aduc aminte in 2009 s-a gandit conducerea ca se f** prea multi bani pt licente, motiv pt care au trecut toate calculatoarele institutiei pe Linux. In lume exista doar 2 softuri serioase de scris partituri, Sibelius si Finale, si nu au variante de Linux nici una. In ședința, l-au pus pe baiatul de la IT sa ne demonstreze a exista alternative si pe Linux, i-am demonstrat ca alea de Linux sunt la nivel de hobby cel mult.

 

Marius Kamarius LeoKa
Andrew Panduru Producție muzicală, mixare, editare audio (chiar unii fac și video), masterizare - există DAW foarte capabil ce merge pe Linux: Reaper. Depinde acum dacă vrei anumite pluginuri care nu sunt pe Linux. Dar există posibilitatea folosirii pluginurilor de windows pe Linux.
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=193761&page=21
Editare photo: GIMP care e free, și merge și pe Linux.
FORUM.COCKOS.COM
REAPER for Linux: how to use windows plug-ins - Page 21 - Cockos Incorporated Forums
REAPER for Linux: how to use windows plug-ins - Page 21 - Cockos Incorporated Forums
 

Dan Cristian
Cu linux aveți acces la programe de tip office si la toate siteurile web?

 

Aelius Tex
Dan Cristian Sigur ca da. Exista suita Open Office, este gratuita si aveti acces la peste 200.000 de aplicatii open source (licenta gratuita). Functioneaza toate site-urile. Daca nu vrei sa instalezi linux direct, il poti rula/testa de pe un usb stick si asa vezi daca te multumeste.
 

 

Corina Ene
Am și eu o dilemă.Vreau sa-mi cumpăr telefon.Ce imi recomandați?va multumesc!

 

Pap Ferec
Corina Ene sunt si telefoane cu linux
 

Adriana Cionstanti
Este unul Piticu și unul Polițeanu candidați la Primăria Ploiești și primul a antrenat 5000de debateri probabil pentru susținerea campaniei lui Ponta și a celorlalți Blackrock. Dar ce minunat este să ai niște obrăznicături din acestea să și facă bloc de birouri pe aleea altora că am început să mă întreb cum de în ultimele câteva zile m am simțit ceva mai bine.

 

Afodorcei Florin
Ati incercat BRAVE?

 
 
Alex Tocu
Depinde ce faci cu Windows ul ala. E usor sa spui treci pe linux daca nu folosesti calculatorul ala decat la browsing si office. Dar daca ai nevoie de anumite softuri pt profesioniști in diverse domenii vei descoperi ca nu ai alternative reale pe linux. Solutia cea mai buna este sa ai 2. Unul cu un Window pt softurile pe care le folosesti ca sa-ti faci meseria si unul pt internet cu Linux.
 

 

Pap Ferec
Alex Tocu daca ai softuri profesionale de alea, de pe urma carora scoti bani, cred ca iti permiti un mac, nu?

 

Alex Tocu
Pap Ferec Adica din lac in puț. Nu mersi.

 

Oana Dorobanţu
Pap Ferec Niciunul din toolurile cu care lucreaza un traducator nu se pot instala pe Mac si nici pe Linux. Ma gandesc ca mai sunt si alte profesii in situatia asta. Plus ca nu inteleg de ce faci presupunerea ca oamenii nu isi cumpara Mac pentru ca nu isi permit?
 

Pap Ferec
Oana Dorobanţu asta e caz particular, sa tot fie de astea. Am presupus ca cei care fac o afacere dintr-o activitate intelectuala ca astea isi permit sa cumpere un mac, dubla negatie enuntata de matale n-o inteleg, n-am presupus niciodata ca unii nu-si cumpara mac-uri pt ca nu-si permit, dar stiu o groaza ca lucreaza in domenii de astea si folosesc win-ul lui gates, desi au softuri pt mac. Au si bani, deci motivul pare a fi altul.

 

Cristian Sora
Mie mi s-a părut cel mai bun Edge.
Mananca multa memorie...dar asta e. Sunt extrem de complicate siteurile in ultima vreme. Nu exista eficienta la memorie aici.

 

Marius Simion
Baietii cu Linux nu prea au habar de Windows, de aia uneori bat campii  Vreau sa-l vad pe unul care folosea Windowsul pt chestii banale cum se descurca sa-si puna in Linux driverii, sa-si faca updateuri si tot asa. Are si Mac-ul bubele lui ceea ce ma face sa afirm ca fiecare foloseste ce-i place si ce il ajuta sa faca usor ceea ce face. Cand o sa te ocupi de cateva sute de pc-uri sau laptopuri cu Windows o sa realizezi ca nu e dracul chiar asa de negru cum il deseneaza unii.

 

Grig Salvan
În sfârșit! Mulțumesc pentru informații, oarecum m-am lămurit cu propria situație! De o bună bucată de vreme atât laptopul cât și desktopul meu funcționează extrem de greu, parcă au clei pe la toate încheieturile, mă aduc la disperare cu încetineala lor și cu avertismentele care apar des pe ecran „Not responding" sau „S-a detectat o utilizare excesivă a memoriei" deși eu nu folosesc lucruri complicate nici exces de date! Bănuiam o formă de control, de spionaj și trafic „subteran", bănuiam chiar că cineva „șmecher" minează după bitcoin pe resursele mele. Deci explicația constă în acest Windows 10 Home care a venit gata instalat din firmă atât pe laptopul cât și pe desktopul meu și acest Microsoft Edge aflat în funcțiune.
 

Anamaria Negru
Am un laptop cumpărat acum doi ani pe care abia il folosesc. Cred ca trece si cate o luna sau doua si nu il pornesc, si cu toate astea, a inceput sa mearga atââât de greu. Nu intelegeam de ce.
 

Pavel Danciuca
Cum fca sa șterg și eu?

 

Emil Tarnaveanu
Ce parere aveti de CCleaner Browser?

 

Cosmin Marian Pop
Îi mai ușor să-i prostești decât să......

 

Nicoleta Cazacu
Iar microsoft raoprteaza tot catte... NSA.

 

Corina Manciu
Intreg sistemul de sanatate, acel SIUI functioneaza cu edge, deci e clar in cate laptopuri e instalat peste tot unde se presteaza/receptioneaza servicii cu casa de asigurari de sanatate.

 

Andrei Toderita
Dan Diaconu foarte simplu dezinstalezi gunoiul de Microsoft Edge....cine are nevoie sa-mi dea un semn si-l ajut.

9.2.24

Fkusno I Tocika sau Mac Donalds? - Geopolitica burgărului

(Moscova, 20 ianuarie 2024)

Era musai să încerc Fkusno I Tocika. În ultima seară, în sfârșit, m-am hotărât.

Oricum eram singur: Rusoaica de mult era sătulă de mine. În matriarhatul numit Rusia, bărbații sunt sentimentali (și bețivi, din aceleași motive) – femeile, mai puțin. Sentimentalismul se împacă mai greu cu exercitarea puterii de facto. Mă mutasem la un hotel de doi bani din zona Krasnie Vărota.

Fkusno I Tocika este numele dat lanțului de fast food creat în mare parte reluând punctele de lucru ale lanțului Mac Donalds, după ce acesta din urmă, șantajat moral de corul femeilor albe din Vest, și-a luat rămas-bun din Rusia „agresoare„ în 2022. Fkusno I Tocika reprezintă, deci, în domeniul junk food exact ceea ce reprezintă Sputnik V în domeniul „sănătății publice„: semnul că Rusia, nici în caz de ruptură (mai mult retorică) cu „Occidentul cel satanic„, nu are de gând să se lepede de bunele obiceiuri de otrăvire în masă deprinse de la Omul (cu adevărat) alb.

Numele în sine este absolut emblematic. Expresia s-ar traduce prin ceva gen „savuros și punct„ – lipsa totală de imaginație subliniind faptul că, de fapt, Rușii nu dispun de nici un concept pentru înlocuirea brand-urilor magice ale Vestului. Sunt perfect capabili – cum veți constata în cele din urmă – să producă exact ce produc brand-urile respective (chiar un pic mai bine), dar farmecul lor – tocmai pentru Ruși – derivă exact din natura lor vestnică, din făgăduința Vestului: un act performativ, adică de vrăjire, care, prin definiție, nu poate fi valabil decât zămislit de un occidental – așa cum califul musulmanilor trebuia să fie descendent al Profetului. Așa că micii Surkovi de azi n-au avut chef să se ostenească în zadar. Puteau, oricum, să vină cu soluția cea mai genială (Rușii sunt și foarte buni poeți), oricum publicul n-ar fi primit pozitiv născocirile unuia din Tversk sau din Kazan, acolo unde scânteia occidentală este de neînlocuit.

Drept urmare, numele ales nu spune altceva decât absența numelui original: e Fkusno I Tocika, pentru că înainte de tocika (punct) lipsește un nume – un nume american. Așa e toată Moscova aceea pe care am cunoscut-o în răstimpul celor 10 zile petrecute acolo: un film pus pe pauză, în absența provizorie a indispensabilului tovarăș de vizionare. Occidentalii, mai devreme sau mai târziu, se vor întoarce la Moscova, pentru că, fără de ei, Moscova nu are rost. Toamna trecută, această reîntoarcere a fost și prorocită – într-un ambalaj retoric menit să menajeze prestigiul Kremlinului: „Nașterea Nordului (global)„ – de însuși spin doctor-ul Rusiei lui Putin, Vladislav Surkov (poreclit Slavik).

Așa s-a făcut că, la o vârstă mai aproape de 50 decât de 40, pentru prima dată în viața mea de francez mofturos, am mâncat fast food. La Moscova.

(Suntem la Moscova și, prin urmare, tot junk food-ul prezent pe masă
este garantat 100% fără satanism)

Pe urmă, m-am prins că nu dispuneam de nici o bază de comparație, așa că am dus profesionalismul jurnalistic și spiritul de sacrificiu până la a mânca scârboșenii Mac Donalds după ce m-am întors în Europa, și la Viena, și la Budapesta.

(Așa e, ați văzut bine: din dragul cititorilor mei, am făcut și asta.
Și pentru că am citit la Nietzsche că man muss gefährlich leben.)

La Moscova – fiindcă nu știam încă cât de infect e echivalentul vestnic – n-am fost impresionat de meniu (un dvainoi cu cartofi prăjiți și un Dobrii Cola).

(Nu prea are gust, dar măcar e mult, și pare aproape destinat hrănirii umane.)

Retrospectiv, am constatat că, de fapt, era chiar fkusno (savuros), și foarte hrănitor – cum este, în general, haleala în Rusia, fiindcă nu te joci cu doza calorică a unui om care va umbla un kilometru prin zăpadă până la următoarea stație de metro. Singurul loc din Moscova unde poți fi dezamăgit de mâncare este ceea ce ei numesc restaurante: de fapt, sunt doar niște scene cooperative, cu un decor mișto, unde tipele faine vin să-și facă un selfie bun de pus pe Instagram. Locurile respective au și un meniu, plin, bineînțeles cu tot ce mânăncă tipa faină: salate, biftec tartar (tipele faine din Rusia se plimbă în fustițe cu -25° afară și încă nu sunt, deci, vegetariene), cocktailuri. Totul servit în porții calculate pentru un japonez anorexic care a mâncat prea gras la micul dejun.

Adevărul e că nu eram prea concentrat pe mâncare. Mă fascina atmosfera aia de bază spațială în care aterizezi direct de pe o stradă drăgălașă din cartierul Cistie Prudii (un cartier relativ vechi și prezervat, cu unele clădiri având doar 3 sau 4 etaje, ceea ce, la Moscova, aduce a sat): în comparație, facilitățile Mac Donalds din Gara Centrală la Viena, și cea de pe Piața Moscovei la Budapesta, mi s-au părut îmburghezite, cumva vintage, iluminate mai domol, cu relativ puține elemente de branding, și un mobilier din vechea normalitate.

(Fkusno I Tocika angajează și oameni!
Vino și tu să lucrezi în baza spațială pentru 650€/lună!)

La Moscova, în schimb, se vede că lumea crede în fast food, crede în viitor, crede în America. Aglomerată binișor și după ora 10 seara, locația era plină cu terminaluri de comandă automatizată, dreptunghiulare, de un alb strălucitor în jurul ecranului tactil – pe care n-am reușit să le folosesc. După o vreme, am aflat butonul prin care se putea trece la engleză – ceea ce nu m-a ajutat deloc. De fapt, n-aveam probleme cu înțelesul propozițiilor rusești afișate, ci cu însăși interacțiunea cu un chelner robotizat. Am concluzionat că-s prea bătrân pentru astfel de prostii, și m-am dus la tejghea, unde vreo tadjikoaică deloc robotizată mi-a luat comanda aproape imediat – fiindcă toți rușii se înghesuiau la terminale, pianotând îndemânatic și fericit pe ecranele tactile. Gătirea comenzii, în schimb, a luat ceva timp – nimic surprinzător, ținând cont de faptul că clienții înaintea mea erau, cum spun ungurii, (numeroși) câți rușii. Let's face it, folks: Rușii sunt câți Rușii.

(Rușii sunt câți Rușii!)

Așteptarea mi-a dat prilejul să mă uit îndelungat la specimenele de infra-umanitate care bântuie în astfel de unități de hrănire a turmei salarizate. În comparație cu puținii și nu prea strălucitorii clienți din unitățile din Viena și Budapesta, restrospectiv, mi se pare că cei din Moscova erau relativ tineri, destul de atletici pentru oameni cărora le sunt administrate astfel de otrăvuri alese. Și, mai ales: lumea părea veselă. Erau și perechi, la un fel de date pentru proletari cooli. Până la urmă, prețul meniului meu cu burgăr dvainoi (la 700 de ruble) reprezintă mai mult de 1% din regala leafă de 65000 ruble pe lună oferită de afișele de recrutare expuse în mijlocul locației. Dar aveam, totuși, senzația că entuziasmul manifestat de pulime mergea dincolo de satisfacția sărmanului care, în sfârșit, pupă altceva decât felii de pâine cu parizer și brânză topită: spre deosebire de depresivii cronici rătăciți prin locațiile echivalente din Viena și Budapesta în drumul lor singuratic spre sinucidere, Rușii încă cred în hamburgăr.

La specia Sapiens sapiens, toate emoțiile adânci sunt de sorgintă religioasă. In Vest, împărtășania cu hamburgări e has been, pălește lângă splendorile gnostice ale noului cult woke, care nu mai vrea ingerențe între suflet și tractul digestiv. În timp ce barbarii de Ruși – deși, în profida minciunilor oficiale, nu mai pierd prea mult timp cu besirica aia a Răstignitului – încă vor mântuire prin carne tocată, așa cum vor și mântuire prin penetrare: spre oroarea tuturor ipocriților din Driapta occidentală (care au subcontractat hologramei lui Putin reformele dureroase de care nici ei nu vor avea curajul niciodată ever), rusoaicele din Rusia iliberală perpetuază nobilul obicei sovietic de a folosi chiuretajul pe post de tehnică contracepțională, fiindcă nu vor copii (nici o femeie albă de pe lume nu mai vrea asta de mult – păi, nu de-aia le-am trimis noi la facultate, ca să vrea așa ceva...), dar încă vor împlinire în suc propriu. Într-o astfel de perspectivă, Moscova – mai ales Moscova asta, straniu omogenizată etnic, din ianuarie 2024 – ne oferă imaginea deja grav anacronică a unui Occident încă sănătos. Adică: condamnat, sterilizat, deja gata să se uite cu dor-din-oboseală spre orice arab sau tadjik mai teafăr – dar cu frumoase resturi de poftă hetero-carnivoră. Găsim acolo animalul alb în starea sa vestnică din anii 1960: mortal rănit, dar foarte vioi.

Dar să revenim. Că eu totuși trebuie să comunic aici facts, tata, nu aiureli, evaluare comparativă, eu sunt TripAdviser-ul din zonele de război mondial accesibile cu viza electronică și prin curse regulate din Belgrad, Istanbul și Erevan.

(Aici am ajuns la Budapesta.
Atmosfera, deci, nu e 100% satanică, dar ceva malefic deja se simte.)

În genul ales (cel al cheeseburger-ului dublu cu cartofi și cola), meniul cel mai scump a fost cel din Moscova, după care urmează cel de la Budapesta. Cel mai ieftin, la Viena. Însă involuția burgărului prin shrinkflation e porporțional inversă, cum puteți verifica printr-o simplă privire la poze: burgărul vienez e un bonzai semi-comestibil pe care stomacul tău îl uită cu 5 minute după înghițirea ultimei bucăți, pe când cel rusesc chiar reprezintă o porție în scopul supraviețuirii pe front.

(Viena: am trecut de la dvainoi la Doppel, primind, prin urmare, de 2 ori mai puțin.)

Cam la fel privind gustul. Nici unul nu prea are gust – parcă e o cerință aferentă genului fast food. Dar în meniul rusesc măcar simți carnea și murătura. Cele din zona NATO sunt uniform plastificate, cu excepția cartofilor în Ungaria – ceea ce nu mă uimește: ungurii având un nivel foarte scăzut de curiozitate culinară, în general e nevoie de război mondial, de o foamete urmată de ocupație străină ca să accepte să mănânce ceva ce lipsea din repertoriul de-acasă. Pe urmă, acel ceva este acceptat cu gustul lui de căcat, reputat inevitabil. Iar mamele din Ungaria fac cartofi prăjiți, care, prin urmare, nu pot intra în categoria respectivă a inovațiilor funeste impuse – direct sau indirect – de Tratatul de la Trianon.

(Moszkva tér. În această colecție de jeguri plastificate,
cineva a introdus un aliment comestibil. Ghicește care!)

Sintetizând: un Mecky relativ scump și relativ aglomerat ne indică o societate care  crede în Occident, iar societățile respective se răresc pe măsură ce înaintăm... spre Vest. Le găsim mai des spre Răsărit, în ceea ce am numit Occidentul pigmentat – deși Rușii, în mod ciudat (raportat la preferințele lor geostrategice din ultimii ani), tot albi sunt.

În Occidentul istoric, în schimb, oamenii își manifestă înaltul nivel de occidentalitate prin piederea accelerată a credinței... în Occident ca idee.

Poate e cumva situația din 1204, când niște franci cruciați regulamentar, fanatizați corespunzător de Vatican, au pornit spre Răsărit (de unde provenea, la o adică, modelul lor cultural nou-dobândit: creștinismul), ca să elibereze, sanchii, locurile sfinte de ocupația islamică, dar s-au oprit ergonomic la Țarigrad (Constantinapol), unde încă nu era nici o ocupație eretică, dar, în schimb, era foarte mult de ciordit, iar creștinii de acolo („frații„ lor „greci„) deja abia așteptau să vină vreun turc și să preia ștafeta imperială. Nu-mi dau seama în ce măsură fenomenul, atunci, era deja măsurabil în compoziția șaormelor respective și în stilul și denumirea șaormăriilor. Ne lovim, în domeniu, de o lipsă de documente.

Google
 

Postări populare