Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

12.2.24

Despre Windows

 
Dan Diaconu

 
O prietenă m-a rugat să văd ce are laptopul ei deoarece se mișcă extrem de greu. Într-adevăr, era unul de generație mai veche, dar inițial mersese bine. Așa că l-am dat băieților de la tehnic să-și bată capul cu el.
Noi nu lucrăm cu Windows; avem totul pe Linux. Băieții au monitorizat sistemul ca să vadă de ce merge atât de prost. După o curățare intensă, care nu a avut efectul scontat, au căutat să înțeleagă ce se întâmplă. În primul rând au rămas surprinși de volumul imens de trafic cu site-ul Microsoft. Ce se transmite acolo? Cam tot ce faci, probabil. Dar nu aici era cauza proastei funcționalități(adică nu preponderent aici), ci la nivelul ... browserului Edge. Microsoft a făcut o publicitate excesivă privind „eficiența" propriului browser. Mulți i-au crezut, doar că acolo e o bubă majoră întrucât pare că anumite componente ale browserului comunică independent cu serverele Microsoft transmițând și primind date. De asemenea, în loc de optimizare, ocupă o groază de memorie.
Rezolvarea problemei a venit cu ștergerea spyware-ului Windows instalat oficial, inclusiv a browserului Edge, despre care Microsoft spune că e o componentă esențială a sistemului. Nu, nu este! Însă, ca idee, efectiv nu pot să înțeleg nebunia asta: dai banii pe un sistem de operare pentru a te spiona și pentru a-ți utiliza sistemul fără permisiunea ta. Să mai spună cineva că lumea n-a luat-o razna!


Lucian M. Veres
Daca iti cumperi Laptop/Computer cu Windoze, 10 si 11, automat nu mai esti owner-ul de drept. Asta am aflat pe propria-mi piele. Acu ceva ani. Doream sa sterg ceva din laptop si cand sa ii dau delete: "nu puteti face asta ca nu aveti drepturi de administrator"
Am zis ca face misto de mine. Am aflat ca, by default, laptopul vine cu un cont de admin ce e la dispozitia microsoft.
Toate softurile din laptop spioneaza. Mai am un laptop cu windoze 7. Oricum ma gandeam sa trec la un sistem alternativ.



Neacsu Gabriel
Lucian M. Veres Linux


Lucian M. Veres
Ce recomandati?


Laurentiu Andonas  ·
Follow
Lucian M. Veres Linux mint pt inceput.


 
Dan Tănăsescu
Lucian M. Veres orice program poate fi deschis cu drepturi de administrator. Dacă dai click dreapta pe un icon există opțiunea Run as administrator. Dacă deschizi un manager de fișiere ca administrator poți șterge tot ce vrei.




Viorica Nedelcu
Și în instituții, de când s-a instalat Edge, munca a devenit groaznică. Până salvezi un document dintr-o aplicație te iau durerile de cap.



Angela Oprisan
Viorica Nedelcu , așa este





Madalina Ludusan
Foloseste cineva Edge??? Yandex!! Sa ii derutam!!!
Acu' serios, Yandex e cel mai cel. Il folosesc de ani si ani. Nici nu stiam ca Edge e bun de ceva, ca nu l-am dechis niciodata. Da' asa-s eu, putinista.

 


 

Andrew Panduru
Sunt trucuri care cât de cât te mai scapă de spionajul Microsoft. În Control Panel scrieți la căutare:
Local Group Policy
și dezactivați tot ce înseamnă diagnostic data, error reporting, telemetry, KMS activation, etc.
De asemenea mai scrieți în run.exe
services.msc
și dezactivați și acolo tot ce ține de "help, report, support, diagnostic data collection", etc.
La instalare când vă pune să vă conectați pe contul Microsoft ca să continuați setup-ul, fie faceți combinația de butoane: CTRL+SHIFT+F3
fie faceți un stick bootabil cu Rufus dezactivând:
TPM 2.0
Account connection/activation validation
etc.
Sunt ÎNCĂ pe youtube tutoriale care ajută să eviți "binele" big brotherului.
A și încă ceva: nu vă conectați la internet până nu ați configurat tot ce se poate ca să aveți full control fără automatic report/feedback.
Eventual mai mergeți în Control Panel și dezactivați:
User Account Control (UAC)
Mai mergeți la Ease of Access Center și dezactivați și acolo:
Sticky Keys
Ca să aveți toate icoanele pe desktop, mergeți în:
Settings > Background sau Display options > Change Icons(Show Icons)
ca să vă apară Control Panel.
După care, intrați în el și în coloana din dreapta sus selectați:
View Large Icons
și apoi o să vă apară tot conținutul Control Panel.
Cât despre Linux, e întradevăr sigur, dar mori de nervi că nu prea găsești nimic pentru el. Îți poți lua un emulator de Windows pentru el, dar atunci nu mai are acel farmec de Safe și plus că ești expus la viruși ca și cum nu ai avea deloc niciun fel de antivirus.
 

Madalina Ludusan
Andrew Panduru sau downloadezi Yandex, mult mai simplu!

 

Andrew Panduru
Madalina Ludusan Mă refer la Windows nu la Browser

 

Cornelius Scipio
Andrew Panduru spui ca nu gasesti nimic pt Linux, in afara de jocuri ce nu gasesti ?

 

Andrew Panduru
Cornelius Scipio Softuri pentru fel și fel de lucruri. Cum ar fi: producție muzicală, DJ mixing, editare sunete, masterizare, editare prelucrare video, photo, programe gen Microsoft Office, etc. Sau dacă ar fi să găsești, sigurat sunt mai sărace în consistența lor decât pe platforma Windows.

 

Cornelius Scipio
Andrew Panduru in afara de jocuri exista orice din ce mentionezi tu.

 

Pap Ferec
Andrew Panduru pt utilizatorul simplu linuxul e arhisuficient. Care lucreaza in photoshop sau altele dedicate, e alta poveste. Deci ce anume nu gasesti pt linux de te omoara nervii?

 

Alex Tocu
Cornelius Scipio Sunt extrem de slabe. Poti lucra cu ele la modul hobby, nu la modul profi. Uite de exemplu un soft decent pt scris muzica. Pe windows folosesc Sibelius, pt Linux nu-s decat niste mizerii extrem de limitate. Pt diagnoza auto a grupului fca folosesc ecuscan. Nu exista echivalent Linux pt ele.
Imi aduc aminte in 2009 s-a gandit conducerea ca se f** prea multi bani pt licente, motiv pt care au trecut toate calculatoarele institutiei pe Linux. In lume exista doar 2 softuri serioase de scris partituri, Sibelius si Finale, si nu au variante de Linux nici una. In ședința, l-au pus pe baiatul de la IT sa ne demonstreze a exista alternative si pe Linux, i-am demonstrat ca alea de Linux sunt la nivel de hobby cel mult.

 

Marius Kamarius LeoKa
Andrew Panduru Producție muzicală, mixare, editare audio (chiar unii fac și video), masterizare - există DAW foarte capabil ce merge pe Linux: Reaper. Depinde acum dacă vrei anumite pluginuri care nu sunt pe Linux. Dar există posibilitatea folosirii pluginurilor de windows pe Linux.
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=193761&page=21
Editare photo: GIMP care e free, și merge și pe Linux.
FORUM.COCKOS.COM
REAPER for Linux: how to use windows plug-ins - Page 21 - Cockos Incorporated Forums
REAPER for Linux: how to use windows plug-ins - Page 21 - Cockos Incorporated Forums
 

Dan Cristian
Cu linux aveți acces la programe de tip office si la toate siteurile web?

 

Aelius Tex
Dan Cristian Sigur ca da. Exista suita Open Office, este gratuita si aveti acces la peste 200.000 de aplicatii open source (licenta gratuita). Functioneaza toate site-urile. Daca nu vrei sa instalezi linux direct, il poti rula/testa de pe un usb stick si asa vezi daca te multumeste.
 

Corina Ene
Am și eu o dilemă.Vreau sa-mi cumpăr telefon.Ce imi recomandați?va multumesc!

 

Pap Ferec
Corina Ene sunt si telefoane cu linux
 

 

Afodorcei Florin
Ati incercat BRAVE?

 
Alex Tocu
Depinde ce faci cu Windows ul ala. E usor sa spui treci pe linux daca nu folosesti calculatorul ala decat la browsing si office. Dar daca ai nevoie de anumite softuri pt profesioniști in diverse domenii vei descoperi ca nu ai alternative reale pe linux. Solutia cea mai buna este sa ai 2. Unul cu un Window pt softurile pe care le folosesti ca sa-ti faci meseria si unul pt internet cu Linux.
 

Pap Ferec
Alex Tocu daca ai softuri profesionale de alea, de pe urma carora scoti bani, cred ca iti permiti un mac, nu?

 

Alex Tocu
Pap Ferec Adica din lac in puț. Nu mersi.

 

Oana Dorobanţu
Pap Ferec Niciunul din toolurile cu care lucreaza un traducator nu se pot instala pe Mac si nici pe Linux. Ma gandesc ca mai sunt si alte profesii in situatia asta. Plus ca nu inteleg de ce faci presupunerea ca oamenii nu isi cumpara Mac pentru ca nu isi permit?
 

Pap Ferec
Oana Dorobanţu asta e caz particular, sa tot fie de astea. Am presupus ca cei care fac o afacere dintr-o activitate intelectuala ca astea isi permit sa cumpere un mac, dubla negatie enuntata de matale n-o inteleg, n-am presupus niciodata ca unii nu-si cumpara mac-uri pt ca nu-si permit, dar stiu o groaza ca lucreaza in domenii de astea si folosesc win-ul lui gates, desi au softuri pt mac. Au si bani, deci motivul pare a fi altul.

 

Cristian Sora
Mie mi s-a părut cel mai bun Edge.
Mananca multa memorie...dar asta e. Sunt extrem de complicate siteurile in ultima vreme. Nu exista eficienta la memorie aici.

 

Marius Simion
Baietii cu Linux nu prea au habar de Windows, de aia uneori bat campii  Vreau sa-l vad pe unul care folosea Windowsul pt chestii banale cum se descurca sa-si puna in Linux driverii, sa-si faca updateuri si tot asa. Are si Mac-ul bubele lui ceea ce ma face sa afirm ca fiecare foloseste ce-i place si ce il ajuta sa faca usor ceea ce face. Cand o sa te ocupi de cateva sute de pc-uri sau laptopuri cu Windows o sa realizezi ca nu e dracul chiar asa de negru cum il deseneaza unii.

 

Grig Salvan
În sfârșit! Mulțumesc pentru informații, oarecum m-am lămurit cu propria situație! De o bună bucată de vreme atât laptopul cât și desktopul meu funcționează extrem de greu, parcă au clei pe la toate încheieturile, mă aduc la disperare cu încetineala lor și cu avertismentele care apar des pe ecran „Not responding" sau „S-a detectat o utilizare excesivă a memoriei" deși eu nu folosesc lucruri complicate nici exces de date! Bănuiam o formă de control, de spionaj și trafic „subteran", bănuiam chiar că cineva „șmecher" minează după bitcoin pe resursele mele. Deci explicația constă în acest Windows 10 Home care a venit gata instalat din firmă atât pe laptopul cât și pe desktopul meu și acest Microsoft Edge aflat în funcțiune.
 

Anamaria Negru
Am un laptop cumpărat acum doi ani pe care abia il folosesc. Cred ca trece si cate o luna sau doua si nu il pornesc, si cu toate astea, a inceput sa mearga atââât de greu. Nu intelegeam de ce.
 

Pavel Danciuca
Cum fac sa șterg și eu?

 

Emil Tarnaveanu
Ce parere aveti de CCleaner Browser?

 

Cosmin Marian Pop
Îi mai ușor să-i prostești decât să......

 

Nicoleta Cazacu
Iar microsoft raoprteaza tot catte... NSA.

 

Corina Manciu
Intreg sistemul de sanatate, acel SIUI functioneaza cu edge, deci e clar in cate laptopuri e instalat peste tot unde se presteaza/receptioneaza servicii cu casa de asigurari de sanatate.

 

Andrei Toderita
Dan Diaconu foarte simplu dezinstalezi gunoiul de Microsoft Edge....cine are nevoie sa-mi dea un semn si-l ajut.
Lucian M. Veres
Daca iti cumperi Laptop/Computer cu Windoze, 10 si 11, automat nu mai esti owner-ul de drept. Asta am aflat pe propria-mi piele. Acu ceva ani. Doream sa sterg ceva din laptop si cand sa ii dau delete: "nu puteti face asta ca nu aveti drepturi de administrator"
Am zis ca face misto de mine. Am aflat ca, by default, laptopul vine cu un cont de admin ce e la dispozitia microsoft.
Toate softurile din laptop spioneaza. Mai am un laptop cu windoze 7. Oricum ma gandeam sa trec la un sistem alternativ.
 

Neacsu Gabriel
Lucian M. Veres Linux
 
 
Lucian M. Veres
Ce recomandati?

 

Laurentiu Andonas  ·
  Lucian M. Veres Linux mint pt inceput.
 

Dan Tănăsescu
Lucian M. Veres orice program poate fi deschis cu drepturi de administrator. Dacă dai click dreapta pe un icon există opțiunea Run as administrator. Dacă deschizi un manager de fișiere ca administrator poți șterge tot ce vrei.

 

 

Viorica Nedelcu
Și în instituții, de când s-a instalat Edge, munca a devenit groaznică. Până salvezi un document dintr-o aplicație te iau durerile de cap.
  

Madalina Ludusan
Foloseste cineva Edge??? Yandex!! Sa ii derutam!!!
Acu' serios, Yandex e cel mai cel. Il folosesc de ani si ani. Nici nu stiam ca Edge e bun de ceva, ca nu l-am dechis niciodata. Da' asa-s eu, putinista.
 
 

Andrew Panduru
Sunt trucuri care cât de cât te mai scapă de spionajul Microsoft. În Control Panel scrieți la căutare:
Local Group Policy
și dezactivați tot ce înseamnă diagnostic data, error reporting, telemetry, KMS activation, etc.
De asemenea mai scrieți în run.exe
services.msc
și dezactivați și acolo tot ce ține de "help, report, support, diagnostic data collection", etc.
La instalare când vă pune să vă conectați pe contul Microsoft ca să continuați setup-ul, fie faceți combinația de butoane: CTRL+SHIFT+F3
fie faceți un stick bootabil cu Rufus dezactivând:
TPM 2.0
Account connection/activation validation
etc.
Sunt ÎNCĂ pe youtube tutoriale care ajută să eviți "binele" big brotherului.
A și încă ceva: nu vă conectați la internet până nu ați configurat tot ce se poate ca să aveți full control fără automatic report/feedback.
Eventual mai mergeți în Control Panel și dezactivați:
User Account Control (UAC)
Mai mergeți la Ease of Access Center și dezactivați și acolo:
Sticky Keys
Ca să aveți toate icoanele pe desktop, mergeți în:
Settings > Background sau Display options > Change Icons(Show Icons)
ca să vă apară Control Panel.
După care, intrați în el și în coloana din dreapta sus selectați:
View Large Icons
și apoi o să vă apară tot conținutul Control Panel.
Cât despre Linux, e întradevăr sigur, dar mori de nervi că nu prea găsești nimic pentru el. Îți poți lua un emulator de Windows pentru el, dar atunci nu mai are acel farmec de Safe și plus că ești expus la viruși ca și cum nu ai avea deloc niciun fel de antivirus.
 

Madalina Ludusan
Andrew Panduru sau downloadezi Yandex, mult mai simplu!

 

Andrew Panduru
Madalina Ludusan Mă refer la Windows nu la Browser

 
 

Cornelius Scipio
Andrew Panduru spui ca nu gasesti nimic pt Linux, in afara de jocuri ce nu gasesti ?

 

Andrew Panduru
Cornelius Scipio Softuri pentru fel și fel de lucruri. Cum ar fi: producție muzicală, DJ mixing, editare sunete, masterizare, editare prelucrare video, photo, programe gen Microsoft Office, etc. Sau dacă ar fi să găsești, sigurat sunt mai sărace în consistența lor decât pe platforma Windows.

 

Cornelius Scipio
Andrew Panduru in afara de jocuri exista orice din ce mentionezi tu.

 

Pap Ferec
Andrew Panduru pt utilizatorul simplu linuxul e arhisuficient. Care lucreaza in photoshop sau altele dedicate, e alta poveste. Deci ce anume nu gasesti pt linux de te omoara nervii?

 

Alex Tocu
Cornelius Scipio Sunt extrem de slabe. Poti lucra cu ele la modul hobby, nu la modul profi. Uite de exemplu un soft decent pt scris muzica. Pe windows folosesc Sibelius, pt Linux nu-s decat niste mizerii extrem de limitate. Pt diagnoza auto a grupului fca folosesc ecuscan. Nu exista echivalent Linux pt ele.
Imi aduc aminte in 2009 s-a gandit conducerea ca se f** prea multi bani pt licente, motiv pt care au trecut toate calculatoarele institutiei pe Linux. In lume exista doar 2 softuri serioase de scris partituri, Sibelius si Finale, si nu au variante de Linux nici una. In ședința, l-au pus pe baiatul de la IT sa ne demonstreze a exista alternative si pe Linux, i-am demonstrat ca alea de Linux sunt la nivel de hobby cel mult.

 

Marius Kamarius LeoKa
Andrew Panduru Producție muzicală, mixare, editare audio (chiar unii fac și video), masterizare - există DAW foarte capabil ce merge pe Linux: Reaper. Depinde acum dacă vrei anumite pluginuri care nu sunt pe Linux. Dar există posibilitatea folosirii pluginurilor de windows pe Linux.
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=193761&page=21
Editare photo: GIMP care e free, și merge și pe Linux.
FORUM.COCKOS.COM
REAPER for Linux: how to use windows plug-ins - Page 21 - Cockos Incorporated Forums
REAPER for Linux: how to use windows plug-ins - Page 21 - Cockos Incorporated Forums
 

Dan Cristian
Cu linux aveți acces la programe de tip office si la toate siteurile web?

 

Aelius Tex
Dan Cristian Sigur ca da. Exista suita Open Office, este gratuita si aveti acces la peste 200.000 de aplicatii open source (licenta gratuita). Functioneaza toate site-urile. Daca nu vrei sa instalezi linux direct, il poti rula/testa de pe un usb stick si asa vezi daca te multumeste.
 

 

Corina Ene
Am și eu o dilemă.Vreau sa-mi cumpăr telefon.Ce imi recomandați?va multumesc!

 

Pap Ferec
Corina Ene sunt si telefoane cu linux
 

Adriana Cionstanti
Este unul Piticu și unul Polițeanu candidați la Primăria Ploiești și primul a antrenat 5000de debateri probabil pentru susținerea campaniei lui Ponta și a celorlalți Blackrock. Dar ce minunat este să ai niște obrăznicături din acestea să și facă bloc de birouri pe aleea altora că am început să mă întreb cum de în ultimele câteva zile m am simțit ceva mai bine.

 

Afodorcei Florin
Ati incercat BRAVE?

 
 
Alex Tocu
Depinde ce faci cu Windows ul ala. E usor sa spui treci pe linux daca nu folosesti calculatorul ala decat la browsing si office. Dar daca ai nevoie de anumite softuri pt profesioniști in diverse domenii vei descoperi ca nu ai alternative reale pe linux. Solutia cea mai buna este sa ai 2. Unul cu un Window pt softurile pe care le folosesti ca sa-ti faci meseria si unul pt internet cu Linux.
 

 

Pap Ferec
Alex Tocu daca ai softuri profesionale de alea, de pe urma carora scoti bani, cred ca iti permiti un mac, nu?

 

Alex Tocu
Pap Ferec Adica din lac in puț. Nu mersi.

 

Oana Dorobanţu
Pap Ferec Niciunul din toolurile cu care lucreaza un traducator nu se pot instala pe Mac si nici pe Linux. Ma gandesc ca mai sunt si alte profesii in situatia asta. Plus ca nu inteleg de ce faci presupunerea ca oamenii nu isi cumpara Mac pentru ca nu isi permit?
 

Pap Ferec
Oana Dorobanţu asta e caz particular, sa tot fie de astea. Am presupus ca cei care fac o afacere dintr-o activitate intelectuala ca astea isi permit sa cumpere un mac, dubla negatie enuntata de matale n-o inteleg, n-am presupus niciodata ca unii nu-si cumpara mac-uri pt ca nu-si permit, dar stiu o groaza ca lucreaza in domenii de astea si folosesc win-ul lui gates, desi au softuri pt mac. Au si bani, deci motivul pare a fi altul.

 

Cristian Sora
Mie mi s-a părut cel mai bun Edge.
Mananca multa memorie...dar asta e. Sunt extrem de complicate siteurile in ultima vreme. Nu exista eficienta la memorie aici.

 

Marius Simion
Baietii cu Linux nu prea au habar de Windows, de aia uneori bat campii  Vreau sa-l vad pe unul care folosea Windowsul pt chestii banale cum se descurca sa-si puna in Linux driverii, sa-si faca updateuri si tot asa. Are si Mac-ul bubele lui ceea ce ma face sa afirm ca fiecare foloseste ce-i place si ce il ajuta sa faca usor ceea ce face. Cand o sa te ocupi de cateva sute de pc-uri sau laptopuri cu Windows o sa realizezi ca nu e dracul chiar asa de negru cum il deseneaza unii.

 

Grig Salvan
În sfârșit! Mulțumesc pentru informații, oarecum m-am lămurit cu propria situație! De o bună bucată de vreme atât laptopul cât și desktopul meu funcționează extrem de greu, parcă au clei pe la toate încheieturile, mă aduc la disperare cu încetineala lor și cu avertismentele care apar des pe ecran „Not responding" sau „S-a detectat o utilizare excesivă a memoriei" deși eu nu folosesc lucruri complicate nici exces de date! Bănuiam o formă de control, de spionaj și trafic „subteran", bănuiam chiar că cineva „șmecher" minează după bitcoin pe resursele mele. Deci explicația constă în acest Windows 10 Home care a venit gata instalat din firmă atât pe laptopul cât și pe desktopul meu și acest Microsoft Edge aflat în funcțiune.
 

Anamaria Negru
Am un laptop cumpărat acum doi ani pe care abia il folosesc. Cred ca trece si cate o luna sau doua si nu il pornesc, si cu toate astea, a inceput sa mearga atââât de greu. Nu intelegeam de ce.
 

Pavel Danciuca
Cum fca sa șterg și eu?

 

Emil Tarnaveanu
Ce parere aveti de CCleaner Browser?

 

Cosmin Marian Pop
Îi mai ușor să-i prostești decât să......

 

Nicoleta Cazacu
Iar microsoft raoprteaza tot catte... NSA.

 

Corina Manciu
Intreg sistemul de sanatate, acel SIUI functioneaza cu edge, deci e clar in cate laptopuri e instalat peste tot unde se presteaza/receptioneaza servicii cu casa de asigurari de sanatate.

 

Andrei Toderita
Dan Diaconu foarte simplu dezinstalezi gunoiul de Microsoft Edge....cine are nevoie sa-mi dea un semn si-l ajut.

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare