Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

17.7.16

Corporațiile încep să se dezică de globalizare: ”Indignarea maselor va exploda”



Călin Marchievici

Elitele încă mai cred că a face apologia piețelor și a le ajuta să ajungă la indici nemaiatinși până acum va face ca o parte din prosperitatea lor să se prelingă și către masele ignorante, iar in felul acesta indignarea acestora va fi potolită pentru încă un deceniu. Studii redactate chiar de instituțiile neoliberale amintesc însă ce se întâmplă în momentul în care marea majoritate a populației transformă indignarea în revoltă și se simte trădată de propriii lideri.

Un studiu publicat de FMI în urmă cu două luni acuza neoliberalismul, globalizarea şi deschiderea financiară pentru că au cauzat nu numai inegalitate, ci şi instabilitatea pieţelor. Studiul se numeşte "Neoliberalismul: supraapreciat?" şi sugerează că liderii mondiali trebuie să redistribuie profiturile mult mai mult decât până acum.

După FMI, a sosit timpul ca un gigant din lumea consultanței să se dezică de globalizare și neoliberalism. Timp de ani de zile, compania McKinsey a susținut că "nucleul globalizării functioneaza" și că, așa cum arăta într-un raport din 2014, "a nu fi conectat înseamnă să fii lăsat în urmă". Acum însă, McKinsey pare să fi renunțat la această viziune și publică un studiu șocant, dacă este să-l raportăm la cele precedente.

Studiul se numește "Mai săraci decât părinții? Veniturile stagnante sau micșorate din economiile avansate" și respinge toate concluziile din ultimul deceniu, iese din limitele gândirii actualului sistem economic și admite că în lumea occidentală schimbarile recente din economie nu au adus beneficii. Epoca beneficiilor globalizării s-a încheiat.

Studiul relevă că trendul pozitiv al veniturilor a luat sfârșit. Între 2005 și 2014, veniturile reale din economiile avansate au stagnat sau au scăzut în cazul a 65-70% dintre gospodării, adică în cazul a peste jumătate de miliard de locuitori, o cifră similară cu numărul cetățenilor UE. Iar această scădere s-a produs în ciuda măsurilor statului de a reduce taxele și de a transfera sume pentru serviciile sociale.

Richard Dobbs, conducătorul grupului ce a lucrat la acest studiu, spune că acest trend negativ explică ce se întâmplă cu oamenii care simt că sunt abandonați de sistem și una dintre dintre consecințe este Brexitul, dar, am putea adăuga și terorismul "home grown", și vulnerabilitatea în fața așa-zisului război informațional al Federației Ruse.

Dubbs arată că în societățile avansate se acumulează o stare de revoltă care este la fel de periculoasă ca o acumulare de gaze într-un bloc. "Unul dintre apartamente va exploda. Nu știu dacă Marea Britanie va fi primul", spune Dobbs, partener al McKinsey. "Uneori echitatea și eficiența sunt în contradicție. Oare putem reduce putin competitivitatea pentru a reduce riscul unei explozii?", se întreabă Dobbs.

Poate că cea mai șocantă informație din studiu este că 70% dintre familiile din 25 de state dezvoltate și-au văzut veniturile stând pe loc sau scăzând în ultimul deceniu, în timp ce în intervalul 1993-2005 în această situație au fost doar 2% dintre familii. Mai grav este că într-un stat despre care se presupoune că a profitat mult de globalizare, SUA, acest procent a ajuns la 81%, iar în Italia se apropie de 100%.

Intervenția statului în sprijinul cetățenilor a redus această tendință de sărăcire in state cu politici sociale recunoscute (Franța și Suedia), dar cel mai mare succes l-au avut acest ajutor în America. Însă în Italia, spre exemplu, intervenția statului prin măsuri sociale nu a făcut decât să accentueze trendul scăderii veniturilor.

Concluzia raportului este că globalizarea începe să dăuneze. "Daca va continua această crestere redusă din ultimii zece ani, proporția celor cu venituri care stagnează sau scad va crește spre 80% în următorul deceniu. Chiar dacă creșterea se va accelera, problema nu va dispărea dacă cresterea economică va fi dublata de automatizare, care va reduce numărul locurilor de muncă.

"Analiza noastră detaliaza creșterea accentuată a proporției familiilor și grupurilor care nu avansează. Cu cât vor fi loviți mai dur tinerii și cei mai puțin educați, cu atat se va observa mai clar spectrul unei generații mai sărace decât părintii. Impactul economc și social este corosiv. Un număr mare dintre cei care au venituri mai mici își pierd încrederea în sistemul economic. Aproape o treime dintre cei care nu reușesc să progreseze cred că copiii lor vor progresa și mai greu în viitor și au opinii negative despre liberul schimb și despre imigrație".




LIleana

Desi concluzia rap.de mai sus este "că globalizarea începe să dăuneze",Romania nu scapa d e blestemul acapararii RESURSELOR NATURALE , in VIZORUL REPTILELOR FIIND SAREA ! Astfel, Fondul Proprietatea care este controlat de miliardarul american Paul Singer, cere în continuare, listarea Salrom la Bursă pentru a obține lichidități pe Sarea Românească și pentru a forța Statul Român să vândă și el din cele 51% pe care le deține pentru a deveni acționarul minoritar şi a pierde definitiv controlul asupra deciziei. Acest Fond reptilian, forteaza vanzarea sarii printr-un nou CA : Începând de ieri, Salrom, companie cu afaceri de 300 mil. lei în 2015, are un nou consiliu de administraţie, format din: Mugur Nicolae Popescu (vicepreşe inte CFA, director de investiţii la BCR Pensii), Oana Bizgan Gayral (consilier cabinet la Ministerul Economiei), Laurenţiu Puiu (a activat în industria minieră), Simona Fătu (fost bancher la Volksbank) şi Dan Valentin Gheorghe (care a mai fost membru în boardul Salrom). Ce spune UN ANUME Greg Konieczny, -manager de portofoliu al Fondului Proprietatea :"Dorim să felicităm Ministerul Economiei pentru numirea cu succes a unui nou Consiliu de Administraţie la Salrom, printr-un proces transparent, conform cu standardele de guvernanţă corporativă stabilite prin OUG 109/2011.Listarea companiei este, în opinia noastră, următoarea decizie importantă care trebuie luată de Ministerul Economiei pentru a asigura continuarea succesului Salrom".CARE "SUCCES" BUZUNARELE LOR MIZARABILE ?CEREM MIN ECONOMIEI SI CEREM TUTUROR PARTIDELO POLITICE SA NU VANDA SI SA SE OPUNA la vanzarea vreunui procent din cei 51 %,iar daca listarea se face cu pretul ca Statul Roman sa devina minoritar, sa NU SE FACA LISTAREA.LISTAREA trebuie sa se faca cu RESPECTAREA celor 51 % ai Romaniei ! Cerem lui Costin Grigore Borc Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri ,-DEMISIA !



ochi ager
Globalizarea nu e altceva decat concentrarea puterii in mainile unor magnati financiari care vor controla apoi si politicul in sensul mentinerii si castigarii de avantaje pt ei. Astfel oamenii politici nu isi vor mai indeplini rolul lor de reprezentanti ai intereselor maselor largi de oameni ci vor fi niste marionete. E mai usor sa controlezi tari intregi aderate la o uniune decat fiecare tara individual. UE nu e altceva decat o organizatie care controleaza fiecare tara prin cativa oameni: comisia europeana. PE are rol pur decorativ. Cine controleaza comisia europeana controleaza UE, vezi pt cine lucreaza acum Baroso. 


The era of anarhocapitalism
solutia de bun simt liberalizarea si netaxarea muncii individuale. taxarea doar a profitului rezultat din munca colectiva ( adica doar a stabilor )

2 comentarii:

Gabriel spunea...

Articolul are un usor iz neomarxist. Globalizarea nu este în mod necesar un fenomen neoliberal, iar neoliberalismul este departe de mica globalizare care se petrece în interiorul UE, fenomenul având puternice accente neomarxiste care se manifestă mai ales pe plan cultural, mai puţin economic.
Nu se reduce totul la economie.
Richard Dobbs vorbeste aiurea, Brexitul a fost mai degrabă un fenomen de dreapta: stânga în general a fost pro-europeană, conservatorii au fost pentru BREXIT. Nicidecum Brexitul nu a fost un protest împotriva neoliberalismului, poate doar împotriva globalizării, ceea ce arată că cele două fenomene sunt distincte.
Sa pui terorismul pe seama excluziunii sociale provocate de neoliberalism este pur şi simplu o minciună de-aia cu beretă gogonată Che Guevara, adică neomarxistă - si ştii bine că asta nu o scrie un adept al neoliberalismului.
Terorismul actual nu este home-grown ci importat. Chiar daca este practicat de musulmani europeni la a doua sau a treia generaţie, el era acolo, ei erau acolo aduşi din Maghreb sau Orientul Mijlociu, lipsea doar catalizatorul ISIS. Lipseau de asemenea facebook, twitter, skype - retelele lor de comunicaţii şi propagandă globală.
Terorismul este înrădăcinat în cultura musulmană, Islamul nu este o religie a păcii si nu neoliberalii ci mai degrabă neomarxiştii sunt de vină (indiferent de înregimentarea politică - sunt adepţi ai marxismului cultural şi în partide declarativ de dreapta). Ei sunt principalii aliaţi politici ai Islamului.
Scaderea prosperităţii este provocată printre altele şi de importul de Lumea a treia. Atunci când aduci în ţara ta un milion de oameni din lumea a treia într-un an, este de aşteptat că societatea va suporta un şoc. Numărul mare de emigranţi, mai ales musulmani, este unul dintre motivele declinului Occidentului. Ei au rezolvat cândva nişte probleme de moment ale dezvoltării - deficitul de forţă de muncă în perioade de avânt economic - dar pe termen lung au generat probleme imense si insurmontabile (căci nu se mai pot rezolva decât scăpând de ei şi cum s-o faci?). Alta etică, altă educaţie, altă şarie, nu spun mai mult. Toate astea se adună şi iată că o minoritate musulmană de doar 10% este suficientă pentru a distruge o mare putere precum Franţa. Nu au nevoie să ajungă majoritari cum se laudă că vor fi în câţiva ani în Belgia.

peromaneste spunea...

De unde sa incep? Pe scurt, putin neo/marxism nu strica pentru a balansa excesul porcariei neoliberale. Mai cu seama cand vine cu un aparat, in lipsa caruia totul se fasaie cum am vazut la Occupy si surorile sale.

Cat de adecvat este modelul e o alta problema. Pana apare altul, lucram cu ce aveam

Google
 

Postări populare