Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

21.5.16

Baconschi da cu pietre in lacul electoral, inteleptii se reped sa le adune...

Domnul Baconschi îl laudă pe PF Daniel:
"Fiind un teolog cu studii apusene, a practicat o metodă pastorală urbană, consistentă și totodată atentă la toată gama de probleme spirituale ale omului contemporan."
Acum, știu și eu, poate că în ciuda melodiei care i-a fost dedicată recent, PF Daniel e de fapt foarte smerit, atât de smerit încât numai apropiații preafericirii sale au remarcat virtuțile pastorale indicate mai sus, care mie unuia mi-au scăpat.
Mie personal, PF Daniel mi-a lăsat impresia unui spirit pragmatic și echilibrat, și, tot așa, deși nu am acces la datele relevante, pare într-adevăr să fie un bun manager, calitate pe baza căreia ne-a și fost recomandat de elita intelectuală atunci când a fost ales ca Patriarh (plus ecumensimul, deschiderea către apus, nu e "omul rușilor", ș.a.m.d.).
Dar dacă tot dăm vina pe egalitarism și alergia la privilegii, senzația pe care mi-a transmis-o în materie de comunicare e tocmai aceea de om care nu e capabil să comunice de la egal la egal (nu zic că ar trebui să o facă oricând, oricum și cu oricine) și, în general, nu e capabil să comunice cu cineva care nu îi recunoaște privilegiile care i se cuvin. Un om închis în sine și în înalta sa funcție. Din acest punct de vedere, al comunicării, mi se pare că reprezintă antiteza modelului Francisc, care face furori în zilele noastre.
În fine, dacă tot vorbim de comunicare, pastorație și cateheză, cred că ierarhia BOR ar putea începe prin a le explica, celor din Biserică și celor din afara ei, care este diferența dintre veșmântul arhieresc și merțanul arhieresc, și de ce primul își are rostul său în Biserică, pe când cel din urmă nu.
Un sondaj prezentat zilele trecute de Avantgarde, arată că, pentru prima dată de la Revoluție, Biserica a scăzut în încrederea românilor sub 50%.Teodor Baconschi, fost…
QMAGAZINE.RO



Comments
Claude Karnoouh Fireste cà il laudà: unul e o lichea bigotà altu e Baniel...

Alexandra Budu Nu stiu ce parere a lasat acolo in Bucuresti PF Daniel, eu am tot respectul pentru el. Mi-a fost profesor, am invatat enorm de multe de la el. Din punct de vedere intelectual este o capacitate rar intalnita. Ii place foarte mult sa glumeasca si ii place compania oamenilor inteligenti. Cand aveam cursuri cu el nu priveam niciodata la ceas, avea un discurs captivant si bine argumentat. Nu cred ca mi-as dori sa fie ca Francisc (din punctul meu de vedere el are unele derapaje, dar asta e o opinie strict personala si e chestie de gusturi si perceptie). Nu stiu daca m-a interesat vreodata cu ce masina merge, la Iasi stiu din surse sigura ca tinea posturile si mancarea modesta nu lipsea de pe masa lui cand nu avea invitati. Nu e un criteriu, dar timpul mi-a demonstrat sa nu pun pret pe fatarnicie, ca sunt si care merg pe jos sau cu masini mai ieftine dar au un caracter care lasa de dorit si nu ma dau pe spate nici cu inteligenta. Ma stradui sa-l apreciez asa cum este dupa principiul ca stapaniile sunt ingaduite de Dumnezeu si cine este impotriva lor, e impotriva voii lui Dumnezeu. Macar in aceasta sa nu gresesc. Nu doresc sa generez polemici cu acest comentariu sau sa schimb opinia cuiva despre el. Am dorit, de dragul echilibrului sa exprim si o alta parere.

Alexandru Racu Vă mulțumesc pentru intervenție. Eu v-am spus ce impresie mi-a lăsat mie, om care n-a avut onoarea să-l cunoască. Și am spus asta în contextul în care se discută despre imaginea BOR și impactul pastoral al acestei imagini. Cât despre argumentul referitor la înaltele stăpâniri, în context, mi se pare cam alunecos.

Alexandra Budu Alexandru Racu nu ma laud cu asa viata duhovniceasca, nu se dorea un argument imbatabil. As avea niste lucruri de zis aici cu privire la aparente si cum m-am inselat in anumite circumstante cu privire la ierarhie, dar nu e locul potrivit asa ca mai bine ma abtin. Nu il apar in nici un fel, stiu ca are minusuri, dar eu ca om care am invatat atatea de la el nu pot pur si simplu sa il vorbesc de rau. Nu stiu daca in locul lui as fi mai de soi. Ne judeca Dumnezeu pe toti! smile emoticon

Alexandru Racu Păi nici nu trebuie să-l vorbiți de rău. Mă bucur să aud că sunt și oameni cărora le-a lăsat o impresie bună. În fine, eu însumi, văzând lucrurile de la distanță, sunt departe de a-l demoniza sau denigra personaj. Pur și simplu cred că nu este the man for the job. Mai ales într-o societate precum a noastră, în care secularizarea avansează atât de agresiv, iar PF Daniel pare să fie nu doar complet depășit de situație, ci preocupat de cu totul alte lucruri.

Claude Karnoouh L-am conoscut la Iasi.. extrem de inteligent... dar foarte putin crestin... pentru religia prefer mai putin de intelectuaalitatà si mai mult de credinte autenticà, de smerenie... Las subtilitàti intelectuale teologice pentru dezbatere cu filozof... pastoralitatea e alt ceva... Uitàti-và ce face Papa François....

Bogdan Grigorescu Claude Karnoouh dupa parerea mea umila, papa Francisc nu este mai mult decat un clovn care nu stie ce picioare africane sa pupe mai repede ca sa dea bine pe sticla si astept cu nerabdare momentul in care il voi vedea slujimd cu un omofor multicolor pro-gay ( momentul nu cred ca e departe). Gretos! Cat priveste cealalalt aspect, filozoful nu are legatura cu "subtilitatile intelectuale teologice"! Pt ast trebuie un teolog, nu un filozof( lucruri inrudite dar diferite) iar un patriarh trebuie in egala masura sa fie un bun teolog dar si un bun administrator! Asa cred eu....

Claude Karnoouh Bogdan Grigorescu Ar trebuie sà fie une adevàrat credincios...
Pe de alta parte ca calvinist pot sà spun cà tradati vorbele lui Hristos si vanghelisti prin comentatori pe care nu ne trebuie pentru credinta. Adevàrul lui Hristos este in Biblia.. numai (Sola scriptura, Sola Gloria Deo)
Pentru historia gândirii si jocurile filozofico-teologic atunci comentatori istorici tin de istorira gândirii umane... Citesc ST Thomas cu mare plàcere, cum il citesc pe Hegel sau Descartes...

Bogdan Grigorescu A, sunteti protestant!

Claude Karnoouh Bogdan Grigorescu Da, Huguenot....

Bogdan Grigorescu Nu stiu ce inseamna aceasta denumire: e de sorginte catolica! grin emoticon

Bogdan Grigorescu Adevarul lui Hristos este in revelatia Duhului Sfant, iar asta se face in vietile oamenilor: a nega faptul ca unii ajung sfinti in vreme ce "noi, astia din comunitatea protestanta" suntem sfinti este, sa ma iertati, nici mai mult nici mai putin decat pura prefacatorie.

Claude Karnoouh Bogdan Grigorescu Vad cà nu stiti istoria religioasà europeanà.. huguenot este denumirea in Franta a calvinistilor.. dar puteti sà spuneti calvinisti, reformati, vaudois... In Italiana se zice Valdese...

Bogdan Grigorescu Ba o stiu! Dar era o ironie la mijloc! smile emoticon

Claude Karnoouh Bogdan Grigorescu N-ati inteles atunci ce este predestinarea... pentru cà omul e pacatos din nastere oricice ar face... cum se zice in franceza.. Le salut par la foi et non par les oeuvres, même si les oeuvres sont nécessaires en tant qu'activités sociales de charité pour le chrétien...

Bogdan Grigorescu Iar doctrina Sola Scriptura este cel mai nociv lucru care s-a intamplat acestei Europe! Nu credeti in sfinti, nu credeti in prezenta proniatoare a lui Dumnezeu, nu credeti in actualitatea lui Hristos, nu credeti in lucrarea Duhului Sfant!

Bogdan Grigorescu Noi, ortodocsii, nu credem in predestinare! Daca omul nu putea face nimic pentru mantuirea sa, nu mai era nevoie ca Dumnezeu sa se faca Om ca sa ne-o arate! E simplu!

Bogdan Grigorescu Iacov 2,18:" Arata-mi tu credinta fara fapte, iar eu iti voi arata credinta din faptele mele"! smile emoticon

Bogdan Grigorescu Iacov 2,17:" Credinta daca nu are fapte, E MOARTA in ea insasi"!

Bogdan Grigorescu Afara de asta, sa ma iertati, dar un Dumnezeu Care accepta asa ceva ca predestinarea e un dumnezeu meschin. Dumnezeul meu e Unul al libertatii, al asumarii si al harului! Motivul creatiei e iubirea, nu moartea! Asta a vrut Hristos sa ne arate de S-a intrupat! Altfel nu era nevoie sa se faca Om cu carne si cu sange si cu ADN uman. El , ca Adam cel nou si ca homo maximus, a ALES sa faca asta, nu a fost predestinat!

Claude Karnoouh Bogdan Grigorescu N-ati inteles atunci ce este predestinarea... pentru cà omul e pacatos din nastere oricice ar face... cum se zice in franceza.. Le salut par la foi et non par les oeuvres, même si les oeuvres sont nécessaires en tant qu'activités sociales de charité pour le chrétien...

Marian Neagu Ai dreptate! Sa vezi Lainici cum călugării aia manipulează mintile oamenilor! Am si eu incredre in Dumnezeu, sunt crestin ordox, însă...

Alin Buletin Pe mine nu ma deranjeaza Patriarhul ca foloseste o masina scumpa pentru protocol si deplasari. Pana la urma este de inteles, are in subordine vreo 16.000 de oameni, este seful uneia din cele mai importante institutii din tara, reprezinta aceasta tara in anume planuri si sunt o multime de oficialitati cu care se intalneste. Cu ce era mai indreptatit Oprea sa mearga cu masina de protocol cu Politia in fata? Mi-e mi se pare ca este o obsesie paranoica asta cu merțanele Patriarhului de parca toata valoarea unui om s-ar reduce la masina cu care se deplaseaza!

Da, ma deranjeaza putin unii mitropoliti cum e Laurentiu Streza care merge cu o masina prea de fite pentru statutul lui de calugar. Cred ca un Passat din 2008 era mult mai potrivit pentru el, insa ma consolez cu gandul ca nu va ramane vesnic in scaunul acela si cine ii va succeda sper sa fie mai decent.

Revenind la Patriarh... L-am vazut si l-am ascultat de foarte multe ori Catedrala Mitropolitana din Iasi pe vremea cand era mitropolitul Moldovei si i-am indragit foarte mult predicile si felul cum se purta. Si acum il ascult. Clar ca este un om inteligent si de departe este cel mai scolit patriarh din cati am avut. Si cred ca si cel mai bun, pentru ca va ramane in istorie ca patriarhul in timpul caruia Biserica Ortodoxa a dezvoltat o impresionata latura social-filantropica, a infiintat trustul de presa Basilica si a construit Catedrala. Si mai are o realizare pe care cei mai multi nu o sesizeaza. O tinut unita Biserica Ortodoxa si pe credinciosii ei, ceea ce nu-i putin lucru avand in vedere vremurile tot mai vitrege si framantarile din uktimii ani. Nu comunica cum ar trebui? Nu-i pune la punct pe unii ca Laurentiu Streza? Nu face pastoratie in lume? Poate ca asa e, dar sa ne gandim ca nimeni nu e perfect. Si eu as vrea parca sa fie mai prezent in dialog cu tinerii si oamenii simpli din lume, nu numai cu cei care vin la biserica. Sa speram totusi ca se va mai modela. Este inca destul de tanar pentru functia lui si cred ca mai are timp de perfectionare.

In fine, nu ne obliga nimeni sa-l iubim pe Patriarh. Dar bunul simt si spiritul de dreptate ne obliga sa nu acceptam prea desele minciuni si mizerii care se spun la adresa lui. Prea usor trecem cu vederea realizarile Bisericii Ortodoxe sub pastorirea sa, si prea usor acceptam sa fie jignit de parca ar fi ultimul om, mai rau decat o carpa. "Numai in pomul care da roade se arunca cu pietre" spune o vorba... Oare toate aceste atacuri la adresa Patriarhului Daniel nu sunt similare pietrelor care se arunca in pomul cu roade?

Constantin Balasoiu Am citit si eu comentariul lui Baconschi. Bun, cred ca Daniel e cel mai bun patriarh de cateva generatii, adica bun teolog, manager, hotarat sa termine catedrala, cu o buna cunoastere a Occidentului etc. Teoctist n-a fost de marimea lui pe niciun domeniu. A fost in schimb iubit de oameni. Daniel, nu. Nu ma surprinde sa te vad si pe tine cand crezi ca nu poti avea o discutie cu el de la egal la egal.
Lumea il detesta, popularitatea BOR scade, dar unde in lume biserica creste in sondaje? Sunt campaniile de presa impotriva lui si a BOR (pe cuvinte ca mertanul internetul de ex e pur si simplu o hazna), e secularizarea de care se leaga Baconschi, e inclusiv preotimea, care e nu stiu de ce intoarsa in nr mare impotriva lui etc. Baconschi, cu explicatiie astea (egalitaristi, inapti sa intelegem programul de modernizare a patriarhului) spune mai multe despre el decat despre romani. Chiar, ce o fi vrut sa spuna prin metoda pastorala urbana? Niciun sunet despre intreg sondajul, de ex de ce pompierii pe locul I si cam de cand? Am impresia ca ar fi fost relevant ptr intreg sondajul, in plus ne-am fi ales si cu o parere despre ce rol joaca mass media in asemenea preferinte

Alexandru Racu Eu am spus ce impresie mi-a lăsat mie, iar, după cum rezultă și din constatările tale, impresia mea nu este una singulară, ba din contră, fapt care ar trebui să ne pună pe gânduri. Și nu este, spre exemplu, o impresie pe care mi-o lasă și alți ierarhi ai noștri, mai ales cei din diaspora, precum Serafim, Iosif, sau Siluan, și mă întreb totuși dacă nu ar fi reprezentat soluția mai bună pentru această perioadă pe care o trăim. Sigur, admit că putea fi și mult mai rău, înțeleg că lumea modernă merge într-o direcție, dar cât de repede merge depinde și de noi, iar problema mea este felul în care Biserica reacționează. Daniel, sincer, mi se pare complet lipsit de harismă, imaginație și dezinvoltură. Nu zic că n-are calitățile lui, cu toții avem calitățile noastre, dar mă tem că în cazul lui nu prea sunt calitățile pentru un Patriarh confruntat cu astfel de probleme. Vorbeam recent cu un elev de la unul din liceele cele mai bune din capitală, unde se formează elita de mâine a țării, și care îmi spune că atunci când a început clasa a noua cam jumătate din elevi, aproape toți din familii bune din middle-class, erau atei. Până într-a unsprezecea nu mai rămăsese niciunul credincios. Mi-a zis pe de altă parte că profesorul de religie era întru totul comic și paralel cu situația cu care se confruntă. Așa că stau și mă întreb, dacă tot se face religia în școală, cu mobilizări masive de gen părinți pentru ora de religie, în ce măsură are Patriarhia o strategie pastorală pentru a înfrunta fenomenul cu care se confruntă. Trimite oameni, foarte bine pregătiți și foarte talentați, oamenii de care este nevoie, în locurile unde este cel mai mult nevoie de ei? Îi recrutează și mobilizează pe oamenii cu personalitate, pregătire, dăruire și vocație, chiar dacă se întâmplă să nu fie yesmeni care știu mai întâi de toate să respecte privilegiile cuvenite și să nu critice puterile de Dumnezeu rânduite. Însăși faptul că te trezești cu astfel de răspunsuri la critici demonstrează cât suntem de rupți de realitate. În fine, poate exceptându-l pe părintele Necula, eu nu prea văd niciun fel de încercare de contra-ofensivă, niciun fel de leadership care să mobilizeze și să inspire, niciun fel de asumare creativă a tradiției sau măcar respectul elementar față de ea. Când tu pierzi o generație în câțiva ani, iar Patriarhia, contrar învățăturii evanghelice și patristice, și contrar oricărui simț al ridicolului, e mai degrabă preocupată să-și pună preoții să se jure că o să respecte ordinele de la centru, înseamnă că trăiești în altă lume. Eu am înțeles că dacă ești Rapid București și joci cu Real Madrid nu ai cine știe ce șanse să câștigi. Dar măcar încerci să nu pierzi cu 0-10, te organizezi, te lupți, ca măcar să pierzi cu 0-4, iar de la 0-4 nu mai e mult până la 0-2 și de acolo până la situația de excepție în care buturuga mică răstoarnă carul mare. În fond, 12 pescari și marele Pavel au reușit să răstoarne întreaga ordine a lumii antice. Eu înțeleg că nu găsești un Pavel cu una cu două, pot înțelege și că poate am intrat pe o pantă apocaliptică, dar îmi place să cred că totuși se poate mai bine decât atât.

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare