Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

16.11.12

Suveranitate vs Colonialism


Suveranitate şi graţiere

de Adrian Nastase

Zilele trecute, l-am urmărit pe profesorul Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, în dialog cu Emil Hurezeanu, dând, indirect, o lecţie de demnitate naţională altor lideri politici din România. Între alte comentarii notabile, domnul Constantinescu a subliniat reacţia sa, transmisă la Bruxelles, în legătură cu cerinţa impusă României (în perioada interimatului) ca preşedintele să nu acorde nici o graţiere.

Sigur, dincolo de faptul că echipa PPE de la Bruxelles, Barroso – Reding – Day, în colaborare cu echipa Băsescu – Macovei – Morar, aveau în vedere cazul meu, ascunzându-l într-o formulă de principiu, dincolo de faptul că această interdicţie, împusă liderilor de la Bucureşti, a confirmat faptul că, în realitate, condamnarea mea a avut un caracter politic, comandat, dincolo de faptul că nu aveam de gând şi nu am de gând să cer o graţiere a pedepsei, fiind nevinovat, dincolo de toate acestea, interdicţia a fost şi este umilitoare pentru statul român, pentru suveranitatea sa.

România a fost tratată de unii funcţionari de la Bruxelles ca o colonie, lipsită de atributele suveranităţii. În esenţă, exercitarea unei prerogative constituţionale (art. 94) a fost suspendată printr-o „directivă” politică de la Bruxelles. În doctrina clasică anglo-saxonă „domeniul rezervat” al statelor este reprezentat de „onorea, interesele vitale şi esenţiale ale lor.” În cazul României, nu mai există acest „domeniu rezervat”?

Este evident că o astfel de decizie impusă României nu este specifică relaţiilor în interiorul unei „federaţii europene, bazată pe state-naţiuni”, ci este asemănătoare relaţiilor dintre o metropolă şi o colonie, dintre „licurici” şi diverşi „iubitori de licurici”.

Nu am comentat până acum acest episod pentru că această decizie de la Bruxelles, mă viza în mod clar. În condiţiile în care am declarat că nu am în vedere să transmit o cerere de graţiere, cu atât mai mult s-ar fi impus – în opinia mea – o reacţie fermă din partea autorităţilor române.

Demnitatea naţională nu se alocă cu porţia de la Bruxelles în cadrul programelor de fonduri nerambursabile, ci se câştigă, în timp, prin atitudini ferme, lipsite de echivoc, respectând demnitatea celorlaţi dar cerându-le să o respecte şi ei pe a noastră.






Este România o „colonie“?

de Andrei Cornea
Speranța mea, în acest moment, nu vine nici de la opoziție, nici de la societatea civilă, nici de la intelectuali, nici de la „bunul simț popular“; ea vine de la convingerea că Occidentul nu va accepta ca România să „scape“ din zona lui de influență, indiferent de cum se va vota.
„Patrioții“ noștri, în care feștila românismului s-a re­aprins cu putere în aceste timpuri, au o mare tea­mă. A exprimat-o ministrul Justiției, d-na Piv­ni­ceru: „s-ar putea să nu mai scăpăm niciodată de MCV“! Adică, în limbajul USL, vom rămâne o „co­lo­nie“ a UE sau a Vestului, care ne va apăsa pe gru­maz silindu-ne să facem ceea ce noi, „cei care avem poporul de partea noastră“, nu vrem – adică men­ținerea și continuarea reformelor din justiție, in­clu­siv numirea unor șefi competenți la DNA și la Par­chetul General. Temere împărtășită și de Vocea Ru­siei, dar și de câțiva comentatori autohtoni. Temă de campanie? Desigur, în mare măsură. Totuși, din­colo de campanie, frica este reală: oligarhia la pu­tere în România are o singură mare piedică înaintea unei guvernări discreționare în folosul propriu – pre­siunea marilor puteri occidentale, SUA, pe de o parte, UE, de partea cealaltă, aceasta din urmă exer­citată direct prin intermediul Comisiei Europene. România, în termeni reali, și nu nominali, nu este un stat independent, s-o admitem (împăcați sau ne­împăcați, nu contează). De fapt, nu a fost niciodată, din 1859, ca să nu mergem mai în urmă. A admis fie suzeranitatea directă a unora (Turcia, Rusia, URSS), fie tutela unor mari puteri, precum Franța sau Ger­mania. Întotdeauna, am fost fie cu „unii“, fie cu „cei­lalți“, după cum a fost situația. Iar acum, vorbind strict în termeni de „politică reală“, nu e foarte di­ferit: suntem sub tutela alianței occidentale, cu un palier militar numit NATO, condus de SUA, și unul eco­nomic și politic numit UE, condus de Germania. Deși există uriașe diferențe legale, militare și po­li­tice între apartenența noastră la UE și NATO și ve­chea apartenență la Pactul de la Varșovia și CAER (la urma urmelor, România a fost ocupată de so­vie­tici, și nu de americani), să admitem că e ceva ade­vărat în teza statutului de „colonie“.
Și nici nu se putea altfel: România a fost în­tot­dea­una o țară relativ mică, slabă din punct de vedere eco­nomic și militar. În prezent, nu avem nici re­surse naturale uriașe, precum Venezuela, ca să sfi­dăm Vestul, dacă am dori-o, nici teritoriu și po­pu­lație mari și fundamentalism islamic, precum Ira­nul, nici o economie extrem de puternică, precum Da­nemarca sau Olanda, ca să putem influența de­cizii internaționale majore. Nu avem nici măcar tra­diția unei rezistențe îndârjite, precum Serbia sau Po­­lonia. Românii sunt acomodanți. Așadar, într-un anume sens, să-i zicem „postmodern“, suntem și vom fi o „colonie“. Întrebarea, singura care con­tea­ză, este a cui „colonie“? A Occidentului, care, în po­fida tuturor erorilor și a crizelor, ne cere să con­s­truim un regim al statului de drept, cu o corectă funcționare a justiției, de pe urma căruia va avea de câștigat toată lumea? Sau o „colonie“ a Rusiei, stat unde a vorbi despre justiție și stat de drept e aproape subversiv?
Dar, vor sări unii, poporul are în­cre­dere în USL, iar Occidentul va trebui să se încline înaintea urnelor de vot! Știm însă că se poate vota greșit, îm­potriva interesului național: s-a în­tâmplat în 1990, se va întâmpla, pro­babil, și în 2012. Voința majorității nu coincide întotdeauna cu „voința ge­nerală“, vorba lui Jean-Jacques Rou­s­seau. Erorile guvernărilor tre­cu­te, promisiunile neonorate, pro­pa­ganda fără limite, presiunile și mita elec­torală, când nu frauda pur și simplu, se pot traduce printr-un vot masiv în favoarea USL. În continuare însă, vor putea deveni politică de stat per­manentă scosul limbii la dem­nitarii europeni, refuzul de a pune în prac­tică anumite cerințe ale Co­mi­siei, oco­lirea prin tertipuri diverse a an­gajamentelor și poate chiar o de­nun­țare unilaterală a MCV-ului, con­si­derat un instrument „colonialist“ de dominare – asta dacă poziția d-nei Pivniceru și a d-lui Antonescu vor avea câștig de cauză. Dar vor avea?
S-o spunem pe-a dreaptă: speranța mea, în acest moment, nu vine nici de la opoziție (anemică), nici de la so­cietatea civilă (teribil de divizată), nici de la intelectuali (adesea blazați sau cu mințile obnubilate), nici de la „bunul simț popular“ (nu-l văd); ea vine de la convingerea (confirmată de evenimentele din vara aceasta) că Occidentul nu va accepta ca România să „scape“ din zona lui de influență, indiferent de cum se va vota. Oc­cidentul (SUA și UE) poate sili orice guvern român să se plieze și chiar trebuie să o facă în situații limită, pentru „a ne salva de noi înșine“, ca să spun așa. Deja a și făcut-o. Nu în­tâmplător, fractura dintre limbajul lui Ponta și cel al lui Antonescu a de­venit patentă; nu cred că sunt numai niște roluri – „securistul bun“ versus „securistul rău“. Primul simte pre­siunea externă și începe să învețe (în­cet, dar totuși învață) că are res­ponsabilitatea guvernării și a unei eco­nomii dependente de UE; al doi­lea, mânat numai de propriul delir de putere, se înconjoară de radicali și se apropie de baronii „puș­că­ri­a­bili“, gen Dragnea, care nu mai au nimic de pierdut. După alegeri, răz­boiul în USL (sau chiar în PNL și PSD) va fi inevitabil. Miza este nu nu­mai de partid, ci și națională, și nu numai națională, ci și geopolitică. De­ja trupele sunt numărate și muniția e încărcată. Deja au fost trase primele salve...








Doru Coarna a scris:
Tot aud chestia asta cu colonia, ca suntem colonie… Nu, o colonie trebuie dezvoltata, intarita, se trimit acolo deschizatori de drumuri, colonisti curajosi si inventivi, invatatori care sa culturalizeze aborigenii, oameni ai Bisericii, etc. Nu, pt noi termenul corect este COMPOSESORAT, asa cum existau cateva dupa razboi… iar Basescu este un imputernicit cu afaceri, cu afacerile lor, desigur. Iar noi suntem aborigenii, n-avem noi oase infipte in nas si urechi, dar pupam la moaste din greu… Cum exista vreo sansa ca populatia sa deraieze de la democratie, popii scot sau aduc oasele mult indragite iar televiziunile, ca la un singur semn, anunta evenimentul…

Si apoi dle Nastase (retoric, desigur) prost nu-i cel care cere ci cel care accepta, Borosso a cerut respectarea unei liste convenabila PPE, dar Ponta a acceptat s-o urmeze la litera… Deci cine a semnat pierderea independentei? AH, ca Barosso a conditionat, sigur ca nu l-a rugat frumos pe Ponta ci i-a pus fondurile europene in coaste, dar eroul nostru ar fi trebuit sa se gadile… cel mult!

Hai sa fim seriosi, tot romanul si-ar sacrifica tara si neamul daca i s-ar oferi ceva, macar o promisiune, astia suntem din pacate… Nu e vina nimanui, e a tuturor! Dar atunci, de ce profita doar unii, daca toti participa la demolare? Ei, asta e mai greu de inteles, trebuie plecat de la Big-Bang-ul din ’89, atunci s-au ales si s-au despartit apele, definitiv, care cu politica, cu afacerile, cu demnitatile in stat, care cu toate astea la un loc… Normal, multilateralii aia dezvoltati din vremea Nicului, formeaza ultima categorie.

Am mai spus-o, inainte de a te declara roman, vezi daca Romania mai exista si altfel decat pe harta, geografic… Asa ca i se cer cam multe lui Viorel, el n-a fost in stare sa se gadile cu lista aia, daramite sa salveze macar scandurile epavei naufragiate de maretul navigator si sef, Master & Commander, Basescu, esq….

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gheisha a scris:
Romania este o "colonie"! - asta ca sa raspund intrebarii din titlul articolului. Si se pare ca, pentru prima oara in istoria romanilor suntem o "colonie" - de buna voie si nesiliti de nimeni. "Colonie" poate parea un termen care nu acopera astazi, totusi, adevarata semnificatie a apartenentei noastre la un "imperiu" precum Uniunea Europeana. Poate ar fi mai potrivit termenul de "partener". De altfel, chiar autorul articolului a folosit ghilimelele. Dar parca se indoieste cineva ca istoria romanilor nu este istoria unui popor invins de prea multe ori. Poate ca istoria Romaniei ar trebui sa se cheme "Istoria colonizarii dacilor, valahilor, romanilor din teritoriul aflat la nord de Dunare". Si mie mi-ar place sa visez ca imparatul Decebal l-a invins pe Traian si a cucerit Roma, ca Mihai Viteazul a pus pe fuga armatele statelor din Occidentul Europei, iar Stefan cel Mare i-a aruncat peste Marmara pe turci. Ca, dupa al doilea razboi mondial, am impus rusilor un tratat umilitor. Ca romanii n-au fost niciodata adepti ai comunismului, iar Romania Mare joaca in prezent, un rol important in economia si politica mondiala. Astazi, UE ne propune mai mult decit un parteneriat, ne propune un viitor, un viitor intr-o democratie la care noi, nici macar nu puteam visa pe vremea "domnitorilor fanarioti" - (asta asa ca sa nu uitam cine suntem). Iar ajutorul pe care ni-l ofera (din toate punctele de vedere, nu numai financiar) este substantial. Iar noi ce facem? Devenim "patrioti", amarnic de patrioti. Nu vrem ca cineva sa se amestece in treburile noastre, sa ne invete cum sa traim mai bine, sa ne spuna verde in fata cu ce gresim. Unii sunt jenati, altii se simt chiar insultati. Si atunci apelam la popor, ca doar votul este un drept fundamental al democratiei. Dar ce ne facem daca, asa cum il cita Kostas pe Jean-Jacque Rousseau - "vointa majoritatii nu coincide intotdeauna cu vointa generala" ?. Iar vointa generala este STATUL de DREPT. Concluzia e una singura: vointa majoritatii se supune vointei generale. Cind noi toti vom intelege acest lucru, si votul se va da in cunostiinta de cauza, atunci vom vota nu ceea ce vrem, ci ceea ce trebuie. Iar frustarile "patriotilor" ca renuntind la suveranitate prin integrare in Uniunea Europeana, devenim o "colonie" devin caduce.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Intrigat a scris:
"...Occidentul nu va accepta ca România să „scape“ din zona lui de influență, indiferent de cum se va vota. Oc­cidentul (SUA și UE) poate sili orice guvern român să se plieze și chiar trebuie să o facă în situații limită, pentru „a ne salva de noi înșine“, ca să spun așa." Am voie totusi sa-mi exprim o dorinta? Multumesc. UE sa radieze articolul 2 din Constitutia Romaniei si sa nu mai pomeneasca cat o mai dura ea de democratie si de fundamentul democratiei, respectiv votul. In rest, este libera sa-mi calce votul in picioare, sa ma "salveze de mine insumi", sa ma acuze penal c-am protestat in Piata Universitatii si c-am sprijinit prin vot un "puci parlamentar", sa ma trimita la inchisoare, la canal, la Auschwitz sau in fata plutonului de executie. Deal?

Kostas a raspuns:
Esti foarte destept ingratule, dar fa bine si expune-ti ineptiile in fata sotiei si a copiilor tai, ei poate te vor aplauda, eu nu. Ai retinut niste spuse ale domnului Cornea care au facut sa-ti trepideze orgoliul. Cum de nu ai retinut si citatul din Jean-Jacque Rousseau "vointa majoritatii nu coincide intotdeauna cu vointa generala". Sa inteleg ca nu l-ai inteles ?


Intrigat a raspuns:
Nu, nu l-am inteles. Da, sunt un dobitoc. Deci, avand in vedere ca n-am fericirea sa fiu in randurile minoritatii inteligente a carei obligatie este sa defineasca atat "vointa generala" cat si "statul de drept" si sa salveze tara de dobitoci ca mine, sa-mi fac acum bocceluta pentru Auschwitz sau sa astept pana dupa 9 decembrie?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


victor a scris:
Prinsoare fac cu dumneavoastra domnule Cornea ca Romania scapa din stransoarea UE daca vrea cu adevarat asa ceva. Tara e mica e adevarat, dar nici nu mai sunt vremurile secolului XIX, cu amenintari de conflicte la orice frontiera si in orice timp, astfel incat sa fie mereu nevoie de un "protector". Dar, evident, Romania nu isi va dori sa iasa din UE, vorbim doar asa, ca sade bine romanului. Dar discursul USL din vara a fost mai temperat decat ne-am fi asteptat nu datorita presiunii UE, ci lipsei unei certitudini de guvernare. Vom asista cu siguranta la alta tonalitate dupa 9 decembrie, daca USL va avea in spate 60% din voturile alegatorilor.


Kostas a raspuns:
Domnule victor, daca ai insistat sa te primim la clubul nostru de prieteni, avem dreptul sa te obligam sa te speli, sa te cureti de purici,sa te supuiunui examen medical periodic, sa nu vorbesti dand marunt din picioare.De ce ? Pentru ca nu vrem sa ne imbolnavesti si pe noi.Nici nu putem accepta sa te lasam in pace sa traiesti in mizerie acasa la tine, pentru ca suntem vecini si puricii zboara ca bezmeticii.

unul a raspuns:
VICTOR , impresia ta ca dupa 9 decembrie cei ce nu acceptam ca hotii , mincinosii , securistii , puturosii la care tu te inchini cu evlavie o sa ne astupe gura ? esti o gluma . temperamentul celor din USL a fost redus la o fasaiala rusinoasa , doar in urma unor declaratii , si sa nu mai gandesti in mod antinational , sper ca rusii sa-si vada de treaba lor .

victor a raspuns:
????? "clubul nostru de prieteni"? in primul rand nu inteleg care club, ca eu nu stiu sa fi facut pe undeva vreo cerere de adeziune si, al doilea, eu nu am prieteni ci doar parteneri, de conversatie, de afaceri, de petrecere, de dezbateri, etc.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



antistar a scris:
Nu ma ingrijoreaza ingrijorarea autorului fata de soarta Romaniei. Desi se revendica a fi unul intelectual rasat, isi reneaga revendicarea prin usurinta cu care arunca in ciorba butada "votul impotriva interesului national din 2012 " dovedind o luciditate precum infantilii. la fel fac isi arunca judecatile de valoare despre conservele de toamna gospodinele in Click. Interesul national nu cred ca se scrie la B1 TV unde apare autorul destul de des si nici la Cotroceni intre 2 episoade de schimbat navetele cu tarie din Cabinet.Se afirma la vot, unde cel mai recent 7,4 mil au dat un mesaj care nu ii e favorabil afinului autorului.La fel cum in 2008, 5,3 mil vs 5,1 mil votasera pentru acelasi portocaliu parinte adulat al autorului.Adica strans si cu cei impotriva la mustata. Cam asta e interesul national, maestre, impotriva adulatului de tinichea la care faci mantanii,nu cel pe care il tii tu ascuns, sau Basescu, sau altii din gasca economica sau intelectuala.bafta maxima!

star a raspuns:
antistar . explicatii puerile fata de articol , da ce interesul national se hotareste la A3 ? sau in biroul securistilor ? . cei 7.4 mil(probabil) vs restul nu conteaza? cu ce si cu cine vrei sa convingi pe cei ce nu accepta plagiatorii , hotii , securistii si mincinosii dovediti ?


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cristi a scris:
ARD-istilor,nu va mai vaicariti atata ca va acoperiti de rusine.Adica voi nu vreti sa respectati votul poporului!?Parca acum 4 ani urlati de mama focului ca vocea romanilor e sfanta iar acum nici nu mai vreti sa auziti de ea.Stiti ce-ar trebui sa faceti voi de acum incolo? Sa o lasati mai moale cu iluzia destramarii USL,ca ea nu va avea loc pentru mult timp de acum incolo. Si s-o lasati mai moale cu interventia Occidentului,ca doar oamenii politici de acolo sunt suficient de inteligenti sa nu se bage peste alegerile de la noi din tara (ca daca vor face acest lucru atunci chiar ca vom asista la iesirea Romaniei din UE,iar aceasta iesire va fi aplaudata de peste 70% din romani).Daca voi ARD-istii vreti sa reveniti la guvernare atunci n-aveti decat sa faceti o opozitie puternica in urmatorii 4 ani.Daca in schimb visati la interventia straina pt a va aduce la putere atunci riscati sa dispareti din Parlament.


Kostas a raspuns:
Cristi, noi respectam votul poporului corect informat si nemanipulat de maimute urlatoare. Noi nu respectam voturile multiplu exprimat de copii nevinovati si de niste gugustiuci manati in turma sa fraudeze pentru o tuica si o bere. Si inca ceva, eu nu accept sa fiu reprezentat in UE de un prim-ministru mitoman si care s-a dovedit plagiator- adica omul care a parvenit furand teza de doctorat. Daca tie iti place, fii fericit si stai acasa. Nu mai iesi in lume.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Carmen a scris:
Pai din moment ce dta niciodata nu faci altceva decit sa iti dai cu parerea, dle Cornea, sigur ca astepti sa vina careva din afara sa te salveze. Esti exemplu perfect de societate civila care nu face nimic, intr-adevar daca la dta te gindesti cind spui ca nu te astepti de la societatea civila sa faca ceva mare dreptate ai. Dar si o mare raspundere, oameni ca noi au asteptat de la GDS altceva decit asemenea lamentari. Sau chiar delimitare pe fata ori de cite ori face cineva ceva- las asta nu va intrece nimeni.

timiss a raspuns:
"Societatea civila" nu mai e societate civila, asta-i drama. Societatea civila inseamna ong-uri berdusite cu cadristi care traiesc bine-merci cu bani de la stat . De-aia zbaterea cu politica de dreapta de acum.

Kostas a raspuns:
Carmen, nu ai inteles bine. Nu asteptam sa vina careva din afara sa ne salveze. Vom chema noi institutiile UE sa impuna respectarea contractelori pe care le-am semnat cand am aderat la NATO si UE, iar aceste contracte prevad ca ne angajam sa respectam principiile democratiei si ale statului de drept.Asta, pentru ca vrem sa fim o tara deschisa in care sa vina investitori din toata lumea, impreuna cu tehnologiile si cu stiinta lor de a organiza si conduce.Ori cei pe care-i asteptam nu vin intr-o tara in care statul de drept nu functioneaza.De ce? cauta si intelege singura ca de-aia ai cap. Cunosc sloganul care l-ai invatat "se duc cu para la inalta poarta".Da ne ducem, dar nu la inalta poarta sa cumparam dregatorii in tara noastra ci la institutiile democratice europene ,cand niste fosti bolsevici ne sugruma institutiile care sunt puse sa vegheze la respectarea intocmai a statului de drept. Poporul nu a iesit in strada numai pentru paine, ci mai ales pentu libertati similare popoarelor europene. Nu mai vrem sa ne fie rusine ca suntem romanii care refuza sa accepte norme de drept si civilizatie.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

barbacot a scris:
aproape mi-au dat lacrimile vazandu-va resemnarea. teza dumneavoastra este gresita, insa. istoria la care va referiti nu este o referinta exacta la adresa poporului roman. poporul roman este ca oricare altul - taranul roman se scola de dimineata sa-si munceasca pamantul ca si ala canadian, minerul roman intra in sut ca si minerul neamt etc - diferentele sunt date mai degraba de elitele formale si informale (din care faceti parte si domnia voastra). lipsa de demnitate, oportunismul, neclaritatea ideilor, feminizarea aproape totala cu a sa aplecare catre epicureanism sunt caracteristici ale sus numitei elite. taranii romani s-au batut in al doilea razboi mondial cu arme din primul, am avut printre cele mai mari pierderi relative in randul natiunilor beligerante apoi aceeasi tarani s-au opus sau uneori chiar au rezistat stoic colectivizarii sa. puneti in antiteza rezistenta intelectualilor - fie inexistenta fie platita sa bage batul prin gard de la adapostul occidental - si veti avea o alta perspectiva asupra problemelor romaniei. daca nu v-ati dat seama pana acum va spun clar ca dumneavoastra sunteti problema. sunteti hraniti de un popor fata de care nu considerati ca aveti vreo datorie, va considerati superiori fara a fi necesar sa o dovediti intr-un cuvant sunteti niste lepre.


Felix a raspuns:
@barbacot: io am avut ocazia sa vad muncitorul occidental incepandu-si munca, si l-am vazut si pe cel roman. Nu prea la e la fel. Imi povestea un muncitor roman: "ce pacat ca au distrus (i.e. occidentalii astia si slugile lor) fabrica X. ce mai de piese am scos io de acolo seara, ce mai de masini de spalar am facut". Nici unuia dintre muncitorii occidentali pe care i-am vazut nu i-ar fi trecut asa ceva prin cap. S invers: am vazut reactia muncitorului occidental la promisiunile pouliste alea unora sau altora... reactie de ras si dispret. Prima intrebare la auzul unnor promisiuni poluliste: "si de unde o sa ia banii pentru asta?" Pe bune, un simplu muncitor... occidental.


barbacot a raspuns:
nu-ti pun la indoiala experientele dar este posibil, totusi, sa vorbim despre un occident diferit. eu sunt plecat de foarte multa vreme din tara si pot sa scriu o carte cu toate furturile si furtisagurile pe care le-am constatat. oamenii sunt in mare, cand vine vorba despre obiecte neprinse in buloane, la fel - iti dispar laptop-ul de pe masa si bicicleta de langa gard, sculele din sectie se fura pe rupte etc. cu munca e la fel - nu e nici o deosebire intre un neamt, un american si-un roman daca-i pui la banda sau la strung pana nu deschid gura sa le auzi accentul. cine crede ca noi romanii suntem diferiti de alte natii occidentale cand este vorba despre etica muncii se inseala, parerea mea. dimpotriva, pune un occidental sa-ti munceasca in conditii romanesti (efort si salariu) si-ti garantez ca in cateva zile o sa ai atentate cu bomba la guvern.


Felix a raspuns:
Pe bune, americani nu am vazut la ei acasa. Astia de ii avem pe aici sunt cam fanatici cu munca (adica muncesc nesanatos de mult) dar e drept ca nu sunt muncitori. Nemtii de ii vazui la ei acasa sunt seriosi. Nu vorbesc de vreo profunzime a conceptiilor despre viata, ca nu e cazul. Da munca e pe bune, ca si reticenta la cantecele de sirena ale populistilor. Iar de furat.. m-a ferit Dumnezeu. Nici mie, nici altora in jurul meu nu le-au disparut lucruri. Si in general sunt cam fanatici cu prdinea la locul de munca, mie imi par exagerati, pentru ei io sunt un dezordonat die Est.


barbacot a raspuns:
ca o chestie anecdotica pot sa-ti spun ca toata lumea fura hartie si pixuri de la munca. nu ma intreba de ce ca nu-s nici scumpe. sa face haz si la televizor se mai fac si rapoarte oficiale cu pierderile care sunt destul de mari. in privinta muncii pot sa spun ca se munceste din greu dar oamenii sunt supravegheati si incurajati sa se toarne intre ei si cine nu-si da interesul este trimis acasa. la nivelul asta nu este nici o urma de fanatism - daca se termina programul si e prins pe drumul inspre hala cu un obiect l-a pus pe jos si a plecat acasa. muncitorii sunt protejati de legi la care noi nici nu visam in romania, daca se plage de cel mai mic inconvenient faci pe dracu in patru sa-i rezolvi problema. si se plang permanent...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Robert a scris:
S-a mentionat CAER-ul. Pozitia Romaniei a fost intotdeauna de respingere a integrarii supranationale in CAER si de pastrare a suveranitatii. Cat despre Pactul de la Varsovia, e bine stiut momentul 1968 cand Romania a respins amestecul in treburile interne ale unui stat. Deci in ciuda pozitiei sale de vasalitate fata de marile puteri in Romania a existat o preocupare constanta pentru pastrarea suveranitatii pe cat posibil intr-un anumit context istoric. Acum cand se vorbeste de slabirea/cedarea graduala a suveranitatii nationale pentru a merge spre Statele Unite ale Europei o reactie adversa e posibila. Problema e ca pozitia "anti-colonialista" a USL-ului nu convinge. USL-ul se foloseste de argument in mod populist si pompieristic, pentru a-si acoperi propriile erori si pentru a mai castiga niste voturi.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Leon a scris:
"colonie" este un cuvint aspru, pentru a defini situatia politica a Romaniei astazi. Sintem in UE si NATO sau poate doreati sa fim o republica federala a vecinului din Est.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

speranta a raspuns:
Am fost fericita cand am intrat in U.E.,pentru faptul ca politicienii si romanii (votanti) nu sunt in stare sa vada realitatea noastra de dupa 89 care de fapt nu sunt sigura ca a fost revolutie,ci mai degraba lovitura de stat pusa la cale de Iliescu si securitate prin iscusite manevre. Drept dovada ca tot ei au pus stapanire pe tara. De aceia m-am bucurat ca U.E. si NATO, va fi scaparea noastra din chingile asazisei "democratii"romanesti. Vor fi ATENTI si ne vor tine sub observatie, nelasand Romania sa cada din nou in ghearele Rusiei,avand in momentul de fata ajutor politic al tinerilor cu ajutoarele lor evadati din alte partide, care se cred deja stapani pe Romania.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

alex a raspuns:
Ia uite cate comentarii a starnit remarca asemanarii muncitorilor romani cu cei occidentali. Si eu spun la fel, cunoscand f bine realitatile muncitoresti, in conditiile in care munceste un roman in Romania nicun german nu ar sta mai mult de o saptamana fara sa protesteze. Si cand va primi raspunsul conducerii ca la poarta asteapta 10 oameni care sa-i locul, se va infuria fara niciun folos. Si, am cunoscut cativa muncitori romani care poate doar de Stahanov ar fi fost intrecuti la dibacie si harnicie. Cat despre rezistenta occidentalilor la sirenele populiste, sa nu uitam ca germanii l-au votat pe Hitler.

Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna la facebook peromaneste

2 comentarii:

ADRIANA TOMA spunea...

Un articol care a apărut în Revista 22 şi România liberă încinge spiritele între Vocea Rusiei şi Deutsche Welle (I)

Un articol apărut atât în Revista 22, cât şi în România Liberă încinge spiriele între Vocea Rusiei, varianta în limba română, şi Deutsche Welle, tot varianta în limba română. Este vorba despre comentariul "Este România o 'colonie'?", de Andrei Cornea, din care s-au inspirat cei de la Deutsche Welle.

Pe de altă parte, Deutsche Welle duce mai departe ideea de "colonia România" şi se întreabă dacă ţara noastră va ajunge să fie condusă de la pupitrul unui parlament absolutist, "dotat cu o majoritate aptă să schimbe constituţia, agreată şi alcătuită după bunul plac al Vocii Rusiei şi al Antenei 3".

"În legătură cu aceste alegeri se pun câteva întrebări presante. Va ajunge România realmente să fie condusă integral de la pupitrul unui parlament absolutist, dotat cu o majoritate aptă să schimbe constituţia, agreată şi alcătuită după bunul plac al Vocii Rusiei şi al Antenei 3? Cât de rapid se va transforma ţara într-o republică bananieră? Cât de grabnic se va desăvârşi opera de destructurare a statului de drept românesc iniţiată în timpul puciului parlamentar din vara acestui an?", meditează autorul articolului din Deutsche Welle.

Reacţia celor de la Vocea Rusiei nu a întârziat să apară: Valentin Mândrăşescu, cel care scrie materialele despre România pentru Vocea Rusiei, a publicat un articol intitulat "Deutsche Welle atacă Vocea Rusiei", în care subliniază că textul apărut în Deutsche Welle "ar fi fost foarte amuzant dacă nu ar constitui totodată un semnal trist al decăderii calităţii deontologice a acestei instituţii de media".

"Preluând cu exactitate acuzaţiile aduse de Traian Băsescu cu câteva luni în urmă, Deutsche Welle a dat dovadă pe un talent deosebit în privinţa elaborării unei teorii a conspiraţiei referitoare la postul nostru de radio. Judecând după temerile exprimate de autorii acestei 'analize' ei par a fi convinşi că proiectul noii constituţii va fi avizat de Vocea Rusiei şi Antena3 şi, mai mult, va fi alcătuit după parametrii specificaţi de aceste instituţii media. Probabil, reproducerea acuzaţiilor politicianiste şi lipsite de orice suport logic reflectă anumite frustrări resimţite atât de cei care simt că nu mai sunt unicii jucători influenţi în spaţiul informaţional românesc, cât şi de cei care le dau ordine.

Nu este exclus ca jurnaliştii de la Deutsche Welle să sufere de invidie. Propaganda vestică îşi pierde din credibilitate, iar Vocea Rusiei, având la dispoziţie un singur site în limba română şi neavând emisie în România, a reuşit să atragă atenţia publicului. Este firesc ca acest succes să fie ca un os în gât pentru care s-au obişnuit să lucreze în România că într-un laborator propagandistic ferit de interferenţe.

ADRIANA TOMA spunea...

Un articol care a apărut în Revista 22 şi România liberă încinge spiritele între Vocea Rusiei şi Deutsche Welle (II)

Vocea Rusiei are posibilitatea şi dorinţa de a aborda subiecte ce sunt interzise sau incomode pentru presa vestică. Însăşi faptul că Deutsche Welle şi o serie întreagă de publicaţii 'autohtone' sunt forţate să ia în discuţie subiectul colonizării României este un testament al succesului acestei abordări. Jurnalistica făcută conform sloganului 'tot ce face Vestul este perfect!' şi 'presa din Vest este obiectivă prin definiţie!' a încetat să producă efectele propagandistice scontate şi este firesc ca această situaţie să provoace frustrări şi răbufniri nervoase.

Cheia succesului este simplă: abordarea subiectelor care dor, lovirea în puncte nevralgice, identificarea ideilor în care interesul cititorului se intersectează cu interesul jurnalistului. Cei care critică Vocea Rusiei acţionează după modelele preluate din manualele de propagandă şi refuză să abordeze subiectele din punct de vedere faptic sau argumentativ, preferând să lanseze atacuri emoţionale şi să conteste însăşi dreptul jurnaliştilor şi al cititorilor să aibă păreri neconforme cu 'linia partidului' trasată de funcţionarii PPE", scrie Valentin Mândrăşescu în Vocea Rusiei.

"În cadrul articolul publicat de Deutsche Welle există un fragment care impresionează prin sinceritatea absolută a autorului care explică în clar text interesele finanţatorilor postului german de radio şi oferă o explicaţie perfectă frustrărilor manifestate de jurnaliştii germani: 'Dimpotrivă, criza financiară şi economică confruntând zona euro şi soluţiile propuse de germani întru aplanarea ei au scos în evidenţă că parte din elitele europene năzuiesc chiar la o integrare accelerată şi prin urmare la o reducere notabilă, pe viitor, a suveranităţii statelor membre ale UE.

Fiindcă, din unghiul acestor elite, Bătrânul Continent nu va putea face faţă rigorilor economico-financiare ale globalizării dacă nu-şi va oferi crearea Statelor Unite ale Europei. În acest scop li se cere statelor naţionale să renunţe la bună parte din independenţa lor, care, în interesul tuturor părţilor membre ale acestui tot numit Comunitate, se vede transferată autorităţilor de la Bruxelles'", scrie, ironic, Vocea Rusiei.

"Românilor li se spune direct că îi aşteaptă o cedare a suveranităţii către Bruxelles şi că acest lucru este spre binele lor. Acest proiect de lichidare a suveranităţii este prezentat ca o parte componentă a 'soluţiilor propuse de germani' la criza economică. Înainte de intrarea în Uniunea Europeană, românii au fost şantajaţi şi li s-a cerut să renunţe la suveranitatea economică prin vânzarea companiilor-cheie deţinute de stat. Clasa politică a cedat şantajului şi aşa românii au pierdut controlul asupra resurselor naturale şi asupra propriului sistem financiar-bancar.

Astăzi, şantajul se repetă, numai că de această dată românilor li se sugerează că trebuie să renunţe la ce a mai rămas din suveranitatea politică pentru depăşirea crizei economice. Se impune o întrebare incomodă: ce legătură există între renunţarea poporului la dreptul de a-şi decide soarta şi îmbunătăţirea situaţiei economice? Propagandiştii occidentali nu vor oferi un răspuns la această întrebare, preferând să strige în gura mare despre 'influenţa Moscovei' şi 'instrucţiunile transmise prin radio' de Vocea Rusiei.

Situaţia este clară, fiind totodată destul de paradoxală şi ironică. Vocea Rusiei îi deranjează pe toţi care susţin procesul de diminuare a suveranităţii României şi pe cei care-şi doresc definitivarea procesului de colonizare a acestei ţări. Obişnuiţi să acţioneze fără interferenţe, ei se simt frustraţi de adevărurile incomode şi subiectele tabu pe care le abordează jurnaliştii postului nostru de radio. Propagandiştii de duzină au toate motivele să fie trişti: epoca lipsei de concurenţă s-a terminat definitiv", conchide Vocea Rusiei.

Google
 

Postări populare