Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

18.11.12

NU POTI AVEA SIMULTAN DEMOCRATIE/SUVERANITATE, RATA FIXA DE SCHIMB si LIBERTATEA DE MISCARE A CAPITALULUI/BUNURILOR

restored quadriga atop Brandenburg Gate ►pale-verdigris gateway build-up (“horses'-herma”) in gloomy night◄


Condamnaţi la euro

de Radu Golban



Zilele trecute, BNR a declarat oficial că România va rata aderarea la euro în 2012. A rata această ţinta însă nu înseamnă că România ar putea să-şi menţină privilegiul unei monede proprii pe lungă durată. Integrarea europeană de după război înseamnă şi o deschidere a pieţelor europene, prin înlăturarea vămilor. Economii cu niveluri diferite de dezvoltare au căutat mereu protecţie, în mod firesc, în spatele vămii. Odată ce acestea au fost înlăturate, le-au mai rămas instrumentele monetare, în special cursul de schimb, care, prin deprecierea propriei monede, a avut un efect favorabil pentru exporturi şi în general pentru competitivitatea economică. Cursurile fixe, însă, în Eurosistem, au înlăturat şi acest ultim instrument de protecţionism. Ar putea fi posibil ca ţările mari în UE să fie beneficiarii acestui sistem? Recent s-au pronunţat critic asupra excedentului comercial german şi ministrul de Finanţe al Franţei, şi renumitul analist economic Martin Wolf de la „Financial Times”.

Dar care este elementul deficitar în acest angrenaj monetar? De unde provine legea acestei mecanici?Mecanismul Eurosistemului bazat pe cursuri fixe are la bază conceptul de integrare monetară al conducătorilor Băncii Centrale a Reichului Walther Funk şi Emil Puhl. Puhl a dezvoltat şi a favorizat un sistem de cliring multilateral între Germania şi ţările europene. Astfel, am putea chiar vorbi despre elemente comune specifice unei „mecanici a soldurilor” la nivelul zonei euro şi sistemul de cliring german. Walther Funk preciza că succesul unui sistem monetar european depinde, în primul rând, de practicarea unor cursuri de schimb fixe. El spunea că doar un comerţ european bazat pe cursuri fixe este în măsură să asigure Germaniei un excedent comercial, scutind economia germană de deprecierile valutare ale partenerilor comerciali. Totodată, Funk evidenţia că modelul de cursuri fixe reprezintă un pericol inflaţionist pentru Germania, fapt pentru care s-a impus necesitatea ca ţările partenere să adopte criteriile germane de stabilitate. Aceste criterii de stabilitate, care se regăsesc astăzi sub numele inofensiv de „criterii de la Maastricht”, se concretizează într-o gamă vastă de măsuri fiscale impuse guvernelor pentru a reduce inflaţia şi deficitul bugetar.

Atât în cadrul decontărilor prin cliring, cât şi în Eurosistem, instrumentele fiscale sunt elementele centrale de sterilizare monetară a unui excedent comercial german. Plecând de la deviza Băncii Centrale a Reichului (stabilitatea preţurilor şi salariilor germane este o ancoră bună pentru ţările asociate în cliring), Funk mai aprecia că o asemenea colaborare monetară este în măsură să predetermine creşterea preţurilor în ţările asociate, dar nu neapărat şi o creştere a nivelului de trai din aceste ţări. Continuând raţionamentul, Funk aprecia că astfel se asigura, pe o perioadă de timp nelimitată, o exclusivitate în aprovizionarea Germaniei cu materie primă şi produse agricole din sud-estul Europei. Creşterea nivelului preţurilor în ţările asociate în cliring, ca urmare a practicării unor preţuri favorabile Germaniei, a afectat considerabil economiile ţărilor partenere şi a deteriorat vechile relaţii comerciale. Reducerea competitivităţii economice a dus la o creştere a comerţului în cliring cu Germania, consolidând aşadar dependenţa de hegemon.

În această constelaţie, creşterea comerţului cu Germania (bazat, în special, pe exportul produselor agricole româneşti), comerţ finanţat indirect prin inflaţie, dar şi strategia de combatere a inflaţiei cu instrumente fiscale au asigurat o exploatare sistematică a ţării (şi în cazul României, instrumentele fiscale, îndeosebi elementele de fiscalitate indirectă, au permis o sterilizare monetară a excedentului comercial german).

În mod special ar trebui să ne intereseze care este efectul austerităţii asupra România pentru a analiza mai tranşant avantajele sau dezavantajele aderării la euro.

- Situaţia României din ultimii ani se caracterizează printr-o creştere supraproporţională a consumului bazată pe credite, o productivitate scăzută, un sold negativ şi o liberalizare destul de recentă a contului de capital. Plecând de la aceste considerente, suntem tentaţi să apreciem că primordialitatea nu mai vizează doar momentul intrării în Eurosistem, ci şi consecinţele acestei decizii. Liberalizarea contului de capital după demararea mecanismului de creştere dopat cu credite a asigurat „scurtcircuitarea” leului. Deoarece mecanismele de aderare la UEM intră în mişcare destul de repede după intrarea în UE, ţărilor membre noi le sunt „răpite” posibilităţile de finanţare a deficitului prin cursul de schimb sau prin rata dobânzii.

Deşi inflaţia este inevitabilă pentru o ţară în curs de dezvoltare, creşterea economică este frânată de constrângerile privind nivelul prea ridicat al ratei inflaţiei. Consecinţele aderării la Eurosistem în contextul acestui plan de acţiune coercitiv s-ar traduce prin dependenţă faţă de creditorii externi, creşterea preţurilor, reducerea competitivităţii, presiunea asupra salariilor, absenţa transferurilor de tehnologie etc. În consecinţă, nimic nu ne împiedică să apreciem faptul că, din punct de vedere financiar, între excedentele comerciale germane din zilele noastre şi excedentele rezultate în urma derulării operaţiunilor de cliring nu există nicio diferenţă. Totodată, creşterilor de preţuri din ţările asociate nu le-a corespuns o creştere comparabilă a preţurilor la nivelul Germaniei. Concret, ce observăm în Eurosistem? În ultimii ani, creşterea preţurilor în ţări precum Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia, România a redus competitivitatea economică şi a deteriorat balanţele comerciale ale acestor ţări. Acest efect este indus, indirect, şi de o depreciere reală a preţurilor germane, care sporeşte competitivitatea firmelor germane, constituind un element central în contextul crizei actuale. Extinderea comerţului german intracomunitar a generat un excedent comercial german. Administraţia monetară a Reichului nu a intenţionat o uniune monetară bazată pe marca imperială, deoarece nu putea combate eficient pericolul inflaţionist. Modelul Eurosistemului este tributar modelului german, deoarece nici acesta nu este fundamentat pe modelul unei uniuni monetare bazate pe substituţie, ci pe fuziune. Actuala arhitectură a Eurosistemului, bazată pe un sistem de bănci centrale naţionale ce funcţionează pe principiul descentralizării operaţiunilor (refinanţarilor), permite şi o politică exactă de sterilizare a excedentului comercial german în defavoarea contribuabilului român, grec, irlandez, spaniol, portughez sau italian... E firesc ca Germania să fie o adeptă a austerităţii, care nu face decât să-i sporească competitivitatea, în timp ce măsurile fiscale la periferie sugrumă economia.

_____________________________

Ion Corbu
De ce ar trebui să trecem la moneda EURO? Pentru că: • Vom avea o unitate de măsură a valorii susţinută de economii puternice ale lumii. • Comportamentul inerţial al acestei monede (ca un volant) în faţa şocurilor locale şi mai ales în faţa instabilităţilor locale de tot felul va fi benefic. • Punerea în evidenţă, mai accentuat, a răului de la baza economiei româneştI. Preţuri occidentale cu o singură excepţie: preţul muncii, adică salariul , menţinut artificial şi ticăloşit la valori de tip sclavagist. Ştiu vor sări unii şi vor spune: productivitatea scăzută! Fals spun eu. Productivitatea scăzută este rezultatul cercului vicios al menţinerii preţului muncii la valori subevaluate. Dovada? Aceiaşi, muncitori, doctori, ingineri, profesori, etc sunt căutaţi de economii cu salarii corecte şi fac faţă ba sunt mai productivi decât indigenii de pe acolo. • Va dispărea un risc necunoscut, atât pentru importatori cât şi pentru exportatori, riscul valutar. • Vor scădea costurile aferente schimburilor valutare şi protecţiei la riscul valutar. • Scutul monetar al BCE va avea acelaşi rol pentru politica monetară pe care îl are scutul atomic. • Se va sfârşi greţoasa politică a complicităţii BNR cu diverşi factori politici în mani *editat* rea cursului valutar. (a se vedea ce s-a întâmplat în iulie ac.) • Se va pune punct politicilor populiste de mani *editat* re a cursului valutar în interesul guvernului. • Se va putea trece la adevărata integrare a economiei româneşti în economia europeană. Acum asistăm la o economie falsificată cu câştiguri uriaşe provenite din diferenţa de preţ a muncii în raport cu preţul aceleiaşi munci în UE. Un efectpervers îl reprezintă dumpingul românesc din această piaţă. Recent am văzut manifestări de protest ale şoferilor occidentali faţă de acest fenomen. Care ar putea lua formemult mai radicale.
Cursul de schimb actual este un factor inflaţionist nelegitim însă foarte important. Trecerea la Euro l-ar elimina. • În teoriile monetariste când pe o piaţă există două monede, moneda slabă va fi cea pierzătoare. Întotdeauna. • Etc. Prin urmare, ROMÂNIA NU VA FI NICIODATĂ PREGĂTITĂ SĂ TREACĂ LA MONEDA EURO: De aceea că o facem în 2015 sau 2025 situaţia va fi aceeaşi. AŞA CĂ SE IMPUNE TRECEREA CÂT MAI RAPIDĂ LA MONEDA EURO din raţiunile expuse mai sus. Altefel ne aflăm în situaţia în care economia românescă utilizează abacul în timp ce economiile UE se folosec de cumputere de ultima generaţie. Aştept, argumentat, de ce nu ar fi bine să trecem la moneda EURO acum. PS. Pot purta o discuţie cu persoane care nu pornesc de la ideea că aceia care au altă părere ar fi “cretini” Logica economică argumentativă trebie să primeze.



Ghita Bizonu'
Slava Domnului! Ca nu stiu la ce ar fi fost buna trecerea la euro!! Ca in Nemtia, Italia si alte parti a insemnat cresterea preturilor la alimente!!! A crescut costul vietii!!! Ma rog unii vor zice ca ar fi mai bine cu un puman de monezi (de 20 si 50 de eurocenti si un euro (in loc de bacnote de 1 si 5 lei INSA in rest va fi la fel. Vom fi platiti nu cu 700 de lei (leafa pe care o au multi romani!) ci cu 130 de euro. Insa vom avea toate sansele ca pretul la energie sa devina identic cu ala din Nemtia (adica mai multa acciza!!)
Ion Corbu frumos le mai zici. Insa vezi ca exista o mica chestie neoplacuta : salariile din Grecia sau Portugalia la munca si calitate egala sunt mai mici decat cele din Franta sa nu mai zic Germania. Deci daca acu ai 1400 de lei pe luna nu vei avea 1400 de euroii ci vreo 300 euroi . Insa sigur preturile la energie se vor alinia ... Si experienta nemteasca arata ca introducerea euro creste pretul cosului zilnic. . Sa nu mai zic ca am asa o impresie nasola ca deja euro se cam erodeaza .. adica parca unele lucuri devin mai scumpe in euro si in vest!! ma rog poate ma insel a uneori mai arunc o privire si pe siteuri straine si asta este impersia mea - unele lucurui parca costa cu 1-3 dolari mai mult ca in urma cu cativa ani . Si trebe sa iti mai zic ceva Faptu ca un roman platit aici cu 200 de euro lunar trece la 1000-1200 odata ajuns sa zicem in Nemtia asta se datoreste faoptlui ca intra in alt sistem de preturi si lefuri . Noi suntem alta zona.. Si mai ia una : in vest in curand se vor face scaderi de preturi ca vin sarbatorile si vor sa vanda cat mai mult. la noi deja se anunta obisnuitele cresteri caci se apropie sarbatorile si "piata cere" deci sa castigam!!! Si stii ce este frumos? si lanturile straine de hipermarketuri s-au "romanizat " in loc sa ne "euripenizeze!"




Euro


Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna la facebook peromaneste

2 comentarii:

http://iconoclastdebunker.wordpress.com/ spunea...

Referitor la textul lui Corbu, care invoca logica economica argumentativa: daca nu vom fi niciodata pregatiti pentru euro ratiunea dicteaza sa intram in 2015? Nu cumva logica elementara, nu doar economica, in aceasta situatie dicteaza sa n-o facem niciodata? Logica lui Corbu porneste de la axioma ca noi trebuie sa aderam la euro fie si cu pistolul la tampla daca altfel nu se poate.

peromaneste spunea...

De acord. Comentariul lui Corbu e inclus pentru a indica latimea minima a plajei de opinii/idei.

Google
 

Postări populare