Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.12.10

WIKILEAKS - Julian Assange

Politicienii sunt dispuşi să-şi dea cetăţenii pe mâna Washingtonului doar pentru a fi primiţi la recepţiile de la ambasada SUA, acordul pentru protecţia drepturilor de autor este un cal troian al industriei americane a copyright-ului, iar guvernele occidentale au creat o reţea financiară care face ca liberatea presei să nu ma valoreze mare lucru, pentru că nu mai afectează puterea politică. Acestea sunt câteva din afirmaţiile fondatorului Wikileaks, care răspuns cititorilor „The Guardian".

Guvernele occidentale pretind că au autoritatea morala de a garanta, prin lege, libertatea presei. Eşti de acord că aceste guverne riscă să-şi piardă autoritatea atacând Wikilieaks? Crezi că au autoritatea morală să facă acest lucru?

Julian Assange: Vestul şi-a fiscalizat relaţia sa de putere printr-o reţea de contracte, împrumuturi, acţiuni, active bancare şi asa mai departe. Într-un asemenea mediu este uşor ca exprimarea să fie "liberă", pentru ca o schimbare în politică va duce rareori la o schimbare în acest mediu. Libertatea de expresie din Vest este ceva care rareori are efect asupra puterii politice. În state precum China există cenzură, deoarece cuvântul încă are putere şi puterea politică este speriată. Trebuie să privim cenzura ca pe un semnal economic care arată potenţialul pe care libertatea de expresie îl are în acel domeniu. Atacurile SUA supra noastră ne dau o mare speranţă: cuvântul este suficient de puternic pentru a sparge blocada fiscală.

Deţii paşaport australian. Îşi doreşti să te întorci în ţară sau îţi este teamă că vei fi arestat?

J.A: Sunt cetăţean australian şi mi-e foarte dor de ţara mea. Dar, în ultimele săptămâni, premierul australian, Julia Gillard, şi procurorul general au arătat clar că nu numai reîntoarecrea mea este imposibilă, dar că ei ajută SUA în atacurile asupra mea şi a oamenilor mei. Aceasta mă face să ma întreb ce înseamnă să fii de fapt cetăţean australian-mai înseamnă asta ceva? Sau urmează să fim trataţi cu toţii că David Hicks (australian acuzat de terorism în SUA, închis la Guantanamo, condamnat şi apoi trimis în Australia, unde a fost eliberat-n.r), astfel încât politicienii şi diplomaţii australieni să poată fi invitaţi la cele mai importante petreceri de la ambasada SUA.

Ai documente secrete despre Acordul privind protejarea proprietăţii intelectuale?

J.A: Da, avem scurgeri despre acest acord, un cal troian conceput de la bun început pentru a servi interesele marilor jucători din industria americană a copyright-ului. De fapt, Wikileaks a atras primul atenţia asupra acestui fapt, printr-o scurgere de informaţii.

Ai publicat telegrame care conţin numele unor informatori? Doreşti să cenzurezi numele pentru a-i feri de eventuale pericole?

J.A: Wikileaks are o istorie de patru ani. Nu a existat niciodată vreo informaţie, nici măcar din partea Pentagonului, că o singură persoană a avut de suferit de pe urma activităţii noastre. Aceasta în ciuda manipulărilor prin care s-a încercat inducerea unei concluzii contrafactuale. Nu ne aşteptăm la o schimbare nici acum.

Cum crezi ca ai schimbat afacerile internaţionale? Nu ar trebui şi ca sursa ta să fie lăudată, după cum tu ai atras atenţia întregii lumi?

J.A: În ultimii patru ani, scopul nostru a fost să celebrăm curajul sursei care îşi asuma riscul în fiecare investigaţie jurnalistică, efort fără de care jurnaliştii nu ar însemna nimic. În acest caz, dacă, aşa cum arată Pentagonul, acel tânăr soldat Bradley Manning este în spatele dezvăluirilor, atunci el este un erou de neegalat.

Te-ai aşteptat la acest nivel de impact al documentelor. Te temi pentru siguranţa ta?

J.A: Mereu am crezut că putem avea influenţă la nivel mondial şi aceasta încă din 2007, când am schimbat rezultatul alegerilor dinKenya. Am crezut însă că ne va lua doi ani până să ajungem la recunoşterea de acum, nu patru ani. Asa că suntem într-o mică întârziere. Ameninţările la adresa vieţii mele sunt deja o chestiune publică şi luam măsuri de precauţie, însă în măsura în care le poti lua atunci când ai de a face cu o superputere.

Un fost consilier al premierului canadian, Tom Flanagan, a declarat: "Cred că Assange ar trebui asasinat...cred că Obama ar trebui să încheie un contract pentru asta...aş fi bucuros dacă Assange ar dispaăea." Cum comentezi?

J.A: Este corect ca domnul Flanagan şi alţii care fac asemenea afirmaţii să fie acuzaţi de instigare la crimă.

În unele telegrame, identităţile unor persoane sunt cenzurate, iar altele, foarte importante, sunt făcute publice. Cine poate lua aceasta decizie în afară de guvernul SUA? Există o ordine de publicare a telegramelor sau aceasta se face la întâmplare?

J.A: Telegramele corespund unor relatări publicate de partenerii nostri media şi de noi înşine. Ele au fost redactate de jurnalişti care au lucrat în acel domeniu, astfel încât ei cunosc bine materialul. Articolele sunt apoi citite de cel puţin un al jurnalist sau editor, iar mostre din aceste materiale sunt verificate şi de noi.

Departamentul de Stat insistă asupra întrebării dacă eşti sau nu eşti jurnalist? Eşti jurnalist?

J.A: Am semnat prima mea carte la 25 de ani. Am fost implicat în documentare, ziare, televiziune şi site-uri începând de atunci. Oricum, nu trebuie să dezbatem pe marginea a ceea ce sunt sau nu, sau despre cum cei care încep să scrie pentru noi încetează, în mod misterios, să mai fie consideraţi jurnalişti. Deşi mai scriu şi mai investighez, rolul meu este în primul rand cel de redactor-şef sau de publisher, care îndruma alţi jurnalişti.

Un fost diplomat britanic l-a întrebat pe Julian Assange, prin intermediul "The Guardian": "De ce nu te-am face personal responsabil pentru incapacitatea diplomaţiei de a mai funcţiona, când va izbucni următoarea criza internaţionala?"

J.A: Assange răspunde laconic, cu aluzie la lunga introducere care a precedat întrebarea de mai sus: "Dacă îţi vei reduce lungul editorial la o singură întrebare, îi voi acorda bucuros atenţie".

Domnule Assange, aţi primit documente despre OZN-uri şi extratereştri?

J.A: Mulţi ciudaţi ne scriu despre OZN-uri şi cum au descoperit că sunt antihristul. Aceste scrisori nu satisfac două dintre regulile noastre editoriale: ca documentele să nu fie scrise de cel care ni le trimite şi ca ele să fie originale. Este însă de reţinut că unele telegrame pe care urmează să le publicăm fac referire şi la OZN-uri.

12 comentarii:

emanuel deleanu spunea...

Domnule,

Ce se intampla in Romania este resultatul indobitocirii socialiste ! sic! preluate dupa 1989 (indobitocirea) de catre insasi autorii ei, serviciile secrete.
De ani de zile sustin acelasi lucru : serviciile au lucrat neincetat impotriva neamului incepand cu 1945 si pana in acest moment. Ei au fost ajutati de alti nemrnici , membri de partid etc.
Asa ca e normal, de asteptat ca neamul romanesc sa decada atat de dureros.
Doar o "curatenie" drastica poate salva situatia. O dictatura de dreapta eventual una monarhica.
Sa auzim numai de bine,

peromaneste spunea...

Indobitocirile de dinainte si dupa 1989 au in comun doar dobitocii. Prima a fost expresia ceausismului degenerat, a doua a fost expresia capitalismului degenerat.

Dumneata vad ca postezi din Spania. Asteapta putin si ai sa vezi capitalsmul la lucru si acolo!

Neamul romanesc a decazut pentru ca i s-a distrus inca odata elita.

O dictatura de dreapta nu (mai) poate fi nici macar o alternativa, cu atat mai putin o solutie.

Daca dumneata citesti mai mult(e) peromaneste, poate putem sa ducem discutia mai departre. Altfel e ca si cum ne-am repeta.

Multumesc pentru postare si la revedere!

Anonim spunea...

Departamentul de Stat american le-a cerut diplomaţilor săi de la Bucureşti să obţină "date biometrice" despre "lideri şi consilieri actuali sau emergenţi" din România, potrivit unei note publicate de Wikileaks şi citate de "The Guardian" în ediţia electronică.

Nota diplomatică este datată din 16 iunie 2009, fiind inclusă în categoria documentelor secrete, cu menţiunea interzicerii accesului pentru cetăţenii non-americani. Ea prezintă:

Lista de priorităţi privind activitatea de strângere de informaţii a diplomaţilor americani acreditaţi în România

- Personalitatea, vulnerabilităţile liderilor români, precum şi date financiare, de sănătate şi biometrice despre aceştia;

- Relaţiile României cu state vecine din regiunea Mării Negre şi Balcani;

- Detalii despre dispute şi rivalităţi cu state vecine;

- Politicile, planurile şi eforturile privind minorităţile româneşti din ţările învecinate;

- Politica României vizând promovarea democraţiei în Europa de Est şi Balcani, în special Macedonia;

- Evoluţii în poziţia României faţă de Republica Moldova şi Kosovo, eforturile şi planurile vizând Republica Moldova şi Kosovo.

Relaţiile României cu Rusia:

- Posibilele vulnerabilităţi la nivel ministerial ale liderilor sau oficialilor din serviciile de informaţii române;

- Date generale privind vulnerabilitatea României în faţa influenţei Rusiei.

Potrivit lui Gerard Araud, fost director general pentru Afaceri Politice şi de Securitate în Ministerul francez de Externe, Rusia are într-adevăr o istorie revizionistă şi ea ar putea argumenta că bazele americane din Bulgaria şi România nu au fost înfiinţate doar pentru instruirea militarilor, ci de fapt au constituit noi mobilizări "substanţiale". Declaraţiile sale sunt incluse într-o altă notă diplomatică, din 12 iunie 2007, redactată de ambasadorul SUA în Franţa, Craig R. Stapleton, şi care reprezintă o transcriere a unei discuţii între Gerard Araud şi subsecretarul american pentru Afaceri Politice, William Burns.

România şi Uniunea Europeană:

- Dovezi şi opinii despre măsura tot mai mare în care România se bazează pe sprijinul UE, în detrimentul sprijinului Statelor Unite;

- Dovezi privind managementul defectuos al fondurilor UE şi eforturile Guvernului de a asigura o administrare transparentă a asistenţei străine.

România şi NATO:

- Capacitatea României de a menţine cheltuielile de apărare pentru această organizaţie şi de a se conforma obiectivelor Alianţei;

- Capacitatea Guvernului, inclusiv a serviciilor de securitate, de informaţii şi militare, de a proteja informaţiile clasificate ale Statelor Unite sau NATO.

România şi SUA:

- Cooperarea României cu Statele Unite în direcţia neproliferării nucleare; traficul de arme de pe teritoriul României;

- Măsurile autorităţilor române privind combaterea terorismului; informaţii despre infrastructura de telecomunicaţii din România.

Cornel Nistorescu spunea...

Lovitura de presă a mileniului trei

"Personalitatea, vulnerabilităţile liderilor români, precum şi date financiare, de sănătate şi biometrice despre aceştia." Cam aşa sună o solicitare a Departamentului de Stat către Ambasada SUA la Bucureşti, după cum scrie o telegramă secretă trimisă din SUA spre România. Bani, inteligență, afaceri, starea de sănătate, slăbiciuni, vicii, vulnerabilităţi şi măsele lipsă, cam asta ar trebui să transmită diplomaţii americani de la Bucureşti despre principalii noştri oameni politici. De ce? Evit să răspund deşi cei mai mulţi cititori pot înţelege şi singuri. Cu toate acestea, media românească nu scrie mare lucru despre lovitura de presă Wikileaks. Şi nici despre australianul Julian Assange, personajul numărul unu al planetei (cel puţin pe internet, dacă nu şi în restul mediilor). Ba s-au găsit destui care nu doar că au ignorat cazul şi personajul, ci au declanşat clasica băşcălie românească. Mare brânză că publică şi el nişte documente, par a insinua unii dintre mai tinerii noştri confraţi. Într-un anume fel îi înţeleg. Unii sunt direct subordonaţi serviciilor secrete. Iar acestea au comandat tăcerea. Cine ştie ce va apărea despre România! Şi dacă ridicăm Wikileaks, ne pregătim singuri bomba care ar putea să explodeze. Alţii sunt simpli simpatizanţi şi cântăreţi Băsescu. Dar cei mai mulţi sunt mai tineri şi nu au trăit perioada în care investigaţia de presă era considerată o regină a jurnalismului. Pare de necrezut, dar cei mai mulţi jurnalişti români din noua generaţie nu ştiu prea multe despre Scandalul Watergate şi despre Robert "Bob" Woodward şi Carl Bernstein. Generaţia presei pe internet n-a trăit căderea lui Richard Nixon, provocată de dezvăluirile celor doi celebri jurnalişti de la „Washington Post". Îmi aduc aminte de o fotografie unică în felul ei. Cei doi ziarişti americani, trântiţi într-un fotoliu, cu picioarele întinse pe un scăunel, priveau la televizor discursul de demisie al preşedintelui SUA.

A fost un soi de Glob de Aur şi Oscar al jurnalisticii şi toată lumea de pe glob a visat un asemenea succes. Or, generaţia celor ce se documentează pe internet nu are cultul investigaţiei şi al dezvăluirii. Lovitura de presă a mileniului dată de Julian Assange nu le spune mare lucru, deşi ea poate reprezenta un punct de cotitură în comportamentul marilor puteri faţă de libertatea presei, dar şi o schimbare importantă în evoluţia jurnalismului electronic. Publicarea documentelor pe Wikileaks dă un şah greu de îndurat de mai-marii politicii mondiale. Postarea sutelor de mii de documente secrete arată o altă faţă a politicii şi pune lupa pe mai toate marile aranjamente, mai mult sau mai puţin oneroase, dezvăluind şi operaţiunile de spionaj desfăşurate prin intermediul misiunilor diplomatice.

Ştiind parcă ce va urma cu scandalul Wikileaks, puterea de la Bucureşti a făcut câteva mişcări în avans. De câţiva ani a lansat o politică de incriminare a presei, încercând să obţină o cuminţire a acesteia. Introducerea presei pe lista factorilor de vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale ţine de un maxim al aberaţiei politice. Chiar şi mai noua formulă, legată doar de campaniile de presă! Ce-s alea, după regula profesiei (un şir de articole pe aceeaşi temă, menite a influenţa schimbarea de atitudine a unei persoane sau a unei instituţii) şi după cea din gândirea lui Traian Băsescu? Unul şi acelaşi lucru cu vulnerabilizarea siguranţei naţionale! Ce-i obligatoriu pentru un ziarist cu adevărat profesionist devine o crimă politică în viziunea comicei puteri de la Bucureşti.

În mileniul trei, Gâgă poate să devină un nemilos strateg în politică!

Cata spunea...

dusman al puterilor temblele care conduc omenirea de azi. ceea ce face Julian este doar sa dea la o parte valul si asa transparent al mizerie pe care o traim azi. lumea de azi este constituita pe CRIMA! iar asta e evident. publicarea acestor comunicari este de bun augur pentru ca a cam sosit momentul sa desenam un alt fel de societate. capitalismul e mort, comunismul a fost ucis de capitalism iar corporatismul vrea impunerea scalvagismului. exista atit de multe similitudini intre sclavagism si corporatismul actual incit ma intreb ce dracu se intimpla cu elitele intelectuale ale omenirii... un lucru e evident oamenii, azi traiesc la intimplare. elitele finainciare nu! asa a cam fost tot timpul : cineva trebuia sacrificat pentru ca burghezimea sa o duca bine. iar statul nu reglementeaza pentru sacrificati ci pentru burghezie. am folosit termenul de burghezie generic pentru a desemna acea grupare de indivizi care cred ca au puterea absoluta in lume, adica de viata si de moarte asupra oamenilor. puterea sta intotdeauna in cei multi! odata ce acest lucru va fi constientizat va fi inceputul sfirsitului pentru burghezie. intrebarea e: de citi oameni fericiti are nevoie burghezia pentru a supravietui???

Ofiter de informatii spunea...

Conform oricarei evaluari posibile, directiva secreta 09STATE62395, semnata CLINTON, din 6 iunie 2009, inseamna un ordin de spionaj total pentru toti "diplomatii" americani, cu sau fara ghilimele. In aceeasi zi, si in aceeasi serie de documente cifrate, acelasi ordin (cu foarte putine nuante particulare) era distribuit si la ambasadele americane din Sofia si Budapesta, de pilda (merita lecturate in paralel). Practic, Departamentul de Stat era transformat intr-o sucursala a IC, adica a "Intelligence Community" de peste ocean, respectiv cele peste 12 servicii de informatii de care dispune Washingtonul. Sub ambitioasa d-na Clinton, nu e de mirare (facem pariu ca Obama habar nu a avut de aceste ordine ?). Nimic de mirare nici la noi: la Bucuresti MAE e demult (de pe vremea lui Ceausescu) o anexa a SIE, in care isi face loc, cu greu, serviciul specializat al armatei, vesnic vazut ca un intrus de cei care se considera singurii autorizati sa faca spionaj pentru Romania, subalternii actuali ai d-lui M.R. Ungureanu. Lupta dintre aceste doua servicii, mai exact dintre liderii lor, a creat de-a lungul anilor situatii bizare, din care a avut de pierdut doar interesul national, in cazul in care acesta ar fi fost formulat de buna credinta. Povesti stranii despre denaturarea traseului si momentul livrarii la destinatar ale unor telegrame transmise prin cifrul de stat, pedepsirea celor care au reclamat coruptia din SIE, etc., exista cu duiumul si sunt arhicunoscute de cei din sistem, neavand nimic de a face cu Alba ca Zapada (patrioata si cu epoleti generatori de responsabilitati si privatiuni), descrisa insistent de M.R. Ungureanu in ultimele sale interviuri. Ca o observatie personala, continutul directivei (sau ordin, daca referati) pare desprins din Sun Tzu, anticul maestru al artei razboiului, care preconiza inca din vremea sa necesitatea spionajului total. Am multe motive sa cred ca maestrul era mult mai modest si mai putin eliptic decat directorii nostri de servicii. Oricum, el a ramas in istorie, iar "superspionii" nostri, nici o sansa, desi lumea e mult mai complicata acum, iar posibilitatile de afirmare mult mai mari. Oricum, fata de servilismul de la Bucuresti, unde tot ce vine din SUA (plus inca o capitala) e vazut ca litera de evanghelie, faptul ca americanii vor sa stie ce se ascunde in spatele noianului de capete si spinari plecate e un semnal revigorant. Niciun stapan nu iubeste, sincer, slugile care il flateaza in exces. Baieti pragmatici, americanii vor sa stie tot (dar asta vor si rusii, si chinezii, si israelienii, si oircine altcineva care are planuri dincolo de granitele proprii). Partea proasta e ca etapa a doua tine de dorinta lor de a controla tot. Dar si asta a fost acceptat la Bucuresti, cu conditia sa ramana "cine trebuie" in functii, la butoane. Tara ? Patria ? Sa fim seriosi...

peromaneste spunea...

Draga Cornel, ce s-a intamplat de cand ai autorat "Cintarea Americii"/"Oda Americii" si pana acum? Cu tine, cu America, cu lumea...

Nu, intrebarea mea nu e retorica, dra il invit pe fiecare cititor sa se gandeasca la raspuns din perspectiva proprie.

Din perspectiva proprie, imparatul se vede cam gol. Unii mai cu stiinta istoriei, vezi cativa din 'Vechea Europa', au stiut mai bine/devreme. Noua ne-a trebuit cunostinta gardului realitatii cu oishtea capitalsmului infipta'n el sa ne dam seama...

La treaba, Romani!

________________
Trimis spre publicare la blogul Cotidianului, la editorialul lui Cornel Nistorescu
http://www.cotidianul.ro/131188-Lovitura-de-presa-a-mileniului-trei

emanuel deleanu spunea...

"O dictatura de dreapta nu (mai) poate fi nici macar o alternativa, cu atat mai putin o solutie "
Pardon, si care ar fi solutia ? Democratie de stanga (sociala) ?
O dictatura de stanga ?
Poate ca nu am reusit sa sintetizez perfect idea.
Se poate rezuma in respectul total si neconditionat legii de catre TOTI membrii societatii(adica egalitatea tuturor in fata legii, exceptie facand cei cu functii guvernamentale care trebuie pedepsiti mai drastic) Desigur ca aceste legi trebuie facute impecabil ( cat mai bine cu putinta)dar FARA ingerinte politice. Ceva de genul unei asociatii de proprietari ai unui edificiu (de locuinte)
Eu nu vad alta alternativa decat suspendarea pe termen limitat a Constitutiei si "fabricarea" de legi organice simultan cu "curatirea" totala a sistemului guvernamental.
Desigur ca sunt mumlt mai multe aspecte/domenii in care trebuie instalata disciplina.
Dar totul trebuie sa se bazeze pe garantia proprietatii rpivate si a libertatii de miscare.
Regret daca nici de aceasta data am reusit sa ma fac inteles.
Sa auzim numai de bine,

peromaneste spunea...

"respectul total si neconditionat legii de catre TOTI membrii societatii"

Si de ce asa ceva ar fi posibil numai intr-o dictatura de dreapta?

Iata acum perspectiva pragmatica: Problema dictaturii (de dreapta sau de stanga) este ca s-a vazut de nenumarate ori ca Romania nu-i o tzara de capul ei. Existam si functionam intr-un sistem care nu tolereaza asa ceva.

Stanga sau dreapta sunt distinctzii ce nu mai au greutate. Acum, marea finantza globala este cea care da tonul la cantec. Baietii ce ne tin de vorba la Bucuresti nu-s decat arendasi, iar Geoana n-ar fi putut face lucrurile mult prea diferit fatza de Basescu, odata ce acordul cu FMI a fost semnat anul trecut...

Social-democratia da o voce celor multi pe care nu-i aude nimeni. Problema este ca si social democratii au fost cooptati (din interes sau necunoastere) la agenda marii finantze.

Anonim spunea...

În timp ce ministrul australian de Externe îl susţine pe fondatorul Wikileaks şi consideră că trebuie protejat de presiunile guvernului american, Ioan T. Morar îl consideră, pe blogul său, pe Julian Assange un terorist susţinut de inamicii NATO, SUA şi ai Occidentului. În timp ce Australia, aliată a SUA din anii '50, consideră că SUA poartă vina principală în scandalul Wikileaks, Ion T. Morar, consulul la Marsilia al României, un aliat al SUA din 2004, vede în Wikileaks un proiect terorist.



"Domnul Assange nu este responsabil pentru publicarea neautorizată a 250.000 de documente din corespondenţa diplomatica americană. Americanii sunt responsabili pentru asta. Cred că trebuie puse întrebari serioase privind sistemul lor de securitate şi nivelul de acces pe care anumite persoane l-au avut timp îndelungat la aceste materiale. Responsabilitatea legală aparţine celor vinovaţi pentru sustragerea iniţială a informaţiilor. Exista o întrebare separată şi secundara...legată de răspunderea celor care au diseminat informaţiile, fie că este vorba de Wikileaks, de Reuters sau de altcineva", a declarat pentru Reuters Kevin Rudd, seful diplomaţiei australiene.

Ministrul australian de Externe a precizat că Australia îi va oferi asistenţă consulară lui Assange, dacă acesta o va solicita. "Acesta esta lucrul normal pe care îl faci pentru orice cetăţean australian", a spus Rudd.

Julia Gillard, actualul premier al Australiei, care i-a succedat în funcţie lui Kevin Rudd, a declarat că acţiunile Wikileaks sunt "iresponsabile", dar a precizat că publicarea informaţiilor nu ar fi fost posibilă dacă "nu s-ar fi produs un act ilegal" în SUA.

Dacă aceasta este atitudinea oficiala a Australiei faţă de scandalul Wikileaks, un oficial român, consulul general Romaniei la Marsilia, vede lucrurile cu totul altfel. Wikileaks conduce un atac terorist împotriva SUA, scrie pe blogul său Ion T. Morar, numit de guvern în functia de consul la Marsilia.

"Pe măsură ce curg documentele secrete pe Wikileaks, e tot mai limpede că e vorba de un atac terorist. Sigur, nu e vorba de bombe clasice, ci de bombe cu informaţii (...) Un atac terorist îndreptat spre Occident, SUA, NATO. Oricum, eu personal nu cred că totul e opera unui australian singuratic, cu comportament dificil. În spatele lui sînt, acum, alte forţe şi interese uriaşe. Cam ca în spatele unor atentatori cu bombe. Iar dacă te uiţi cine e atacat, poţi bănui din ce parte vine atacul", scrie Ion T. Morar.

Dacă România este aliata SUA în NATO, Australia nu este mai puţin implicată militar alaturi de Washington şi are această relaţie de mai bine de 50 de ani. Este vorba de ANZUS, tratatul semnat de SUA, Austrlia şi Noua Zeelandă în timpul războiului din Coreea. La fel ca şi România, Australia a trimis 1.500 de militari în Afganistan pentru a sprijini misiunea NATO, însă guvernul asutralian nu se fereşte să-şi susţină cetăţenii si principiul libertăţii de expresie.

Julian Assange vorbea astfel despre refuzul iniţial al guvernului australian de a-l sprijini, iar cele spuse de el pot fi valabile şi pentru alte guverne: „urmează să fim trataţi cu toţii că David Hicks (australian acuzat de terorism în SUA, închis la Guantanamo, condamnat şi apoi trimis în Australia, unde a fost eliberat-n.r), astfel încât politicienii şi diplomaţii australieni să poată fi invitaţi la cele mai importante petreceri de la ambasada SUA?"

Pleznitorul de bijulici spunea...

Cand scroafa se suie in copac



Ce cauta maimutoiul asta in povestea cu Wikileaks ? Cine l-a autorizat, daca tot l-au impopotonat cu titlul de consul, adica e oficial al MAE, sa deschida gura ? Reprezinta ideile lui Biju conceptia MAE roman ? Ca diplomat, are dreptul sa scrie ce-i tuna pe blogul personal ? De cand atata libertate de expresie la un \"diplomat\" al Bucurestiului ? Stie cineva de cate ori a vizitat Biju SUA in ultimii 20 de ani, cate bale lingusitoare a lasat pe acolo, ca sa-si rezolve si familia ? Isi mai aminteste cineva ce scria George Stanca despre liliputanul fomist care cerea si el o friptura de la cine se nimerea, scheunand pe langa ziaristii seriosi, cand a ajuns la Bucuresti ? Slugoiul asta frustrat nu poate fi oprit ? Poate face presa gestul simplu de a intreba MAE roman cum comenteaza comentariile onor d-lui consul, proaspat posedat de constiinta antiterorismului. Ca orice scroafa cocotata in copac, piticania crede acum ca e privighetoare. Cu joben, ca sa semene mai bine cu o ... stiti voi cu ce.

sorin spunea...

Cine e IOAN T Morar?Ce merite intelectuale are acest personaj dubios care se vinde de cand se stie?Cine mai e si semidoctul cu pretentii ce intelectual care prea marea pe Ceausescu pe vremea cand era student prin revista Viata Studenteasca apoi rand pe rand sa pupe in dos pe toti cei erau la putere si ii aruncau si lui un os de ros?Oare nu mai are nici macar o urma de bun simt?

Google
 

Postări populare