Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

7.8.10

Catre arhitecti

Strada Buzeşti, Hotel Marna / Marna Hotel, Buzesti Street, Bucharest: a goner.

Acest hotel de pe strada Buzesti va fi demolat. La fel, Hala Matache. Acum am inteles de ce, de mai bine de 20 de ani, cladirile, unele extraordinare, de pe aceasta strada bucuresteana si de pe continuarea sa (strada Berzei), zac in paragina fara nici cel mai vag demers de restaurare. Ele stau in calea "diametralei" Berzei - Buzesti - Uranus, parte a axei centrale nord-sud a Bucurestiului.
Din ce s-a anuntat pana acum (demolarea hotelului din imagine si a Halei Matache), presupun ca urmeaza a fi demolata cel putin partea stanga a Strazii Berzei mergand spre Piata Victoriei. Practic, se continua opera de demolare intrerupta de caderea lui Ceausescu.
Poate se va circula mai bine, ruland peste istoria Bucurestiului, intr-un oras si mai urat, fara trecut, din beton, tabla, sticla si asfalt.
Poate ne vom intreba in continuare de ce nu avem turism. Ce sa vada turistii? Autostrazi? Strazi bune cu nimic de vazut pe margine?

Comments and faves


Alberto Tullio added this photo to his favorites. (5 months ago)

The penguin2010 (5 months ago)
Excelenta!


Romania Is My Country!
Iti multumim!

londonconstant added this photo to his favorites. (5 months ago)

londonconstant (5 months ago)
Art Deco - foarte frumoasa cladirea ar fi trebuit clasata... desi in contextul urbanistic din romania asta nu ar fi scapat-o de soarta ei..
Cat despre restaurarea imobilelor de catre proprietari acestia au fost scapatati de mult prin nationalizare, inchisoare, exil samd: cine isi mai poate permite sa "restaureze' altfel decat oligarhii demolatori?

londonconstant (5 months ago)
Hi, I'm an admin for a group called Architectural Monuments of Romania & Diaspora, and we'd love to have this added to the group!

Edmond_FR added this photo to his favorites. (5 months ago)

peromaneste (4 months ago)
Noi nu avem arhitecti in Romania, doar spoitori si un mare afacerist, de kko aceasta spetza a arhitectilor!
De ce ma iau de ei? Pentru ca molushtele astea au si cap si carte, insa nu ne-au folosit la nimic. Chiar si jegurile de blocuri ceausiste le-as pune pe seama lor, ca doar nu faceau planurile politrucii.

Hoynarul (7 days ago)
Sunteti prea categorici, prieteni! Eu vad lucrurile ceva mai nuantat. Trasarea diametralei e o necesitate evidenta, s-au facut studii care arata cat de mult va imbunatati regimul circulatiei. Daca o cladire sau alta stau in calea largirilor, nu este motiv pentru oprirea lucrarii. Se poate incerca cel mult o translatare. Este destinul implacabil al dezvoltarii unei metropole sa-si distruga treptat operele pe care le-a creat. Viata merge inainte, iar viitorul ne va arata daca s-a procedat sau nu corect. In ce priveste blocurile staliniste, acestea au fost construite, pana prin '63 sub licenta sovietica obligatorie, iar dupa aceea s-a intamplat o alta aberatie - anume ca din toate proiectele depuse de arhitecti (a caror bransa o stimez), Ceausescu le-a ales intotdeauna pe cele mai ieftine, care in mod evident erau si de cea mai proasta calitate.

cod_gabriel (6 days ago)
Mie nu mi s-a parut atat de necesara aceasta diametrala, in ciuda oricaror studii, si circulam pe acolo zilnic. Desi Buzesti si Berzei sunt strazi inguste pe care circulau si tramvaie, nu am vazut probleme chiar atat de mari legate de trafic - in orica caz, nu mai mari decat cele din alte zone (vezi soseaua Virtutii de exemplu). Chiar alegeam aceasta ruta fata de alte variante.
Problema nu e legata doar de o singura cladire: s-a anuntat demolarea tuturor cladirilor pe o parte a acestor strazi. Si nu stiu daca poate fi acceptat principiul ca viata merge inainte, demolam, dupa care vedem noi daca s-a procedat corect.
Exista uneori niste fleacuri care stau in calea infrastructurii patriei: patrimoniu arhitectonic, drept de proprietate.

peromaneste (6 days ago)
"Sunteti prea categorici, prieteni!" Hoinare, categorici sunt cei care darama 1/2 de strada. Ti se pare ca Bucurestiul are prea mult farmec--sau opere cum le numesti?
Sunt de parere ca farmecul locului este tocmai in aceste cladiri vechi; ce s-a construit de la 1990 incoace imi confirma doar ca arhitectii romani sunt o gashka de fripturisti.
Interesanta ideea cu Ceausescu raspunzator pentru mizeria blocurilor samd. Totusi, nu-i cam facila?

Hoynarul (2 days ago)
Din cate stiu, Ceausescu aproba personal doar machetele arterelor principale, cu mijloace de transport, si pe cele care priveau constructia Centrului Civic. Restul de blocuri, de pe celelalte strazi, nu necesitau interventia lui directa; insa directiva aceasta, de a se face economie la cheltuieli pe toate caile posibile, ii determina pe ceilalti factori de decizie (ministri, primari) sa se comporte exact ca si el, alegand cantitatea in dauna calitatii. Tin minte ca in ultimii ani nea Nicu taiase abonamentele la agentiile straine de presa (la Reuters 75.000 $/an) si la satelitul meteorologic (in jur de 50.000 $/an) producand perturbari in activitatea specialistilor din diverse domenii, care nu se mai puteau informa corect.

peromaneste (35 hours ago)
Hoinarule, ce s-o mai dau de colo-colo, ne-am conditionat sa dam vina pe impushcatul... De ce-i asta o problema? Pentru ca in 20 de ani de la disparitia lui am regresat la nivelul de telecomanda la carutza.
Mai mult, arhitectii, o meserie atat de etereala pana in 1990, ne arata si acum in libertate ca n-au nici de unele. Bucurestiul nou construit mi-e martor--plimba-te odata pe la Dorobanti, acolo unde clientii au bani si viziune. Intr-o vizita recenta, din peste 20-30 de noi chestii construite, una singura era la standarde. Ca exemple de kko ma gandesc la ICR (cel al lui HRP) sau instantele in care gresia este pusa pe jos afara...

Hoynarul (41 minutes ago)
Crezi ca mie nu-mi pare rau de cladirile acelea care se vor demola? Sau de cele deja distruse? Problema e ca uneori pur si simplu nu avem de ales. Datorita cresterii de 10 ori a traficului prin Bucuresti, strazile trebuie largite, iar inelele de circulatie trebuie inchise. Chestia asta nu se discuta, altfel vom ajunge ca in Atena, sa stam cate juma' de ora la un semafor, fiindca n-au demolat nimic, nici metrou n-au avut pana acum cativa ani, vai mama lor.
Si ca sa te convingi ca imi pasa de acest oras, si de fiecare casuta care a disparut, citeste articolele mele:
www.bucurestiivechisinoi.ro/753_Arhiva-rubric i/Detectiv-p...

peromaneste (1 second ago)
Prietene, daca mi-e permis sa te adresez asa, ce pot sa-ti spun?
Mai inati, ca se pare ca-ti pasa si tie si amicilor ce v-ati strans in jurul acelui blog. Consider astfel de grupuri ca purtand samanta sperantei si nu grupurile oficiale/oficioase.
Sa revin la obiect, iti mai spun ca PESTE TOT in lumea asta strazile/autostrazile nu sunt suficiente pentru cantitatea de trafic ce se genereaza. Si-ti vorbesc de locuri in care autostrazile au 6-7 benzi pe sens... Deci cresterea de 10 ori a traficului trebuie solutionata altfel, caci e clar ca "piatza" celor ce asteapta in trafic nu functioneaza, altfel mai multi dintre ei ar folosi transport in comun. Oricum, arhitectura si urbanismul s-au facut destept si atunci cand cosntrangerile au fost majore, nu numai cand s-a permis luxul resurselor si clar-viziunii de la inceput. Arhitectii romani au pierdut singura sansa (in afara de un mare cataclism) de a sistematiza/rationaliza capitala odata cu 1977--atunci ar fi trebuit sa-i spuna lui Ceausescu ce si cum, cu forta argumentelor. Atunci au fost cel mai aproape de a aduce Parisul Orientului mai aproape de Paris...
Atena reflecta si o problema de latitudine... Oricum, grecii sunt mai popor decat noi, insa au mai putzina tzara. Noi ne grabim intr-adevar sa-i ajungem din urma si in chestiunea tzarii.
____________________
P.S. Daca esti unul din noii arhitecti, iti recomand o doza de scepticism apropos de cine stie ce schema ratzionala mare--la asa ceva trebuie ajuns, daca se ajunge vreodata, gradual ca reflectie a intelepciunii. Parcurge conversatiile din alte parti ale lumii, mai ales pentru ca specialistii romani au un avantaj, deocamdata neexplorat, acela de a se afla une altii s-au gasit cu mult inainte. Urmareste-le argumentele si aplicatiile practice, dupa care masoara-le cu realitatea de acolo si de la noi. Mult succes, avem nevoie!

5 comentarii:

fma spunea...

Pai cum sa poata face diferenta hoinarul...ca doar cu sloganuri ca arkhi-, chief + tekton, builder,i-au aburit comunistii si i-au facut ceea ce sunt astazi in Romania: o banda-de-hoti-cu-scoala care se prezinta atotstiutori, cand, in fapt, gandul lor e la cum sa vare pe gat clientului cel mai indoielnic gust(i.e. vezi placile ceramice, de obicei pentru folosire la interior, folosite la placajul scarilor exterioare; parchetul 'multi strat' lipit folosit la placarea treptelor interioare(in general din beton armat); amestecul violent al culorilor, nuantelor si texturilor, si nu incele din urma al materialelor, ca in adevarate gradini de zarzavat.....
Trecand la problemele de fond ale acetei arte a kitschului romanesc...pe care au perfectionat-o pana la stadiul de arta...putem numi doar asa la prima vedere,cateva din lipsurile majore - pacatele capitale: lipsa accesului in zone rezidentiale de cele mai multe ori autodeclarate 'high end', lipsa spatiului public, lipsa calitatii spatiului public, lipsa urbanitatii spatiului public, disrespectul fatis fata de planning si zoning, si locuire si, mai nou, 'ultimele' materiale, produse de cele mai multe ori in tari dubioase ca sursa si traditii in ale constructiilor, insuficient testate biologic, scumpe, dar care apartin unor branduri reputabile din west...
Ca sa va spun ceva reprezentativ pentru bransa, am sa va spun o parabola, auzita cu aproape patru zeci de ani in urma de la bunica mea:
de cate ori, cineva, vreun 'meserias', venea pe la noi prin casa sa repare/sa inlocuisaca / sa modernizeze ceva, atunci cand negocia pretul,pentru a putea justifica cerea lui materiala considerabila, incepea, sa se vaite, si cumva sa reaminteasca bunicii, cam cat timp de lucru, trebuie el sa consume pentru a realiza acel lucru...replica bunicii cadea invariabil, intotdeauna:'domnule daca aveati aptitudini acum erati in filarmonica si nu zidar, instalator, zugrav' sau oricare alta meserie era atunci cazul.Cu alte cuvinte, fiecare poate cat poate...la fel si domnii arhitecti...si fiecare are masura (in)competei sale!

peromaneste spunea...

1) hoinarul potefi gasit la: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/753_Arhiva-rubrici/Detectiv-printre-umbre.html

2) diferenta nu poate incepe decat... diferential

3) sansa arhitectilor a fost pierduta la '77; cu putin cinism si daca-i credem pe seismologi, o sa revina

3.1) noii arhitecti trebuie sa-si fi inceput educatia... ieri
3.1.a) voiajatzi in Italia, Grecia, Paris etc.
3.1.b) lasati catalaogele pentru musafiri si ora de reverie
3.1.c) mistuiti-va antemergatorii!

peromaneste spunea...

08/11/2010

Interview with Architect Albert Speer
'Calamity of Postwar Construction Came from Rejecting History'

City planner Albert Speer, son of the notorious Third Reich architect of the same name, says that reconstruction in Germany has been problematic because of the complete rejection of history after World War II. He spoke with SPIEGEL ONLINE about why even new buildings must be rooted in the past.

SPIEGEL ONLINE: Professor Speer, in the 1940s a working group under the supervision of your father, also named Albert Speer, recommended rebuilding German cities destroyed by war more spaciously, with buildings widely dispersed. The idea was to make them more difficult to bomb in the event of another war. After World War II, many German cities adopted this spacious design concept. Did those designs actually have Nazi roots?

Albert Speer: No, the idea of aerial defense did not play the role in reconstruction that many say it did. Many of the planners involved in reconstruction had also worked prior to the Third Reich. They wanted to go back to that unsullied period -- to the 1920s modernist utopia. Modernism promised two things. It offered the opportunity to break free from Nazi marble, from the so-called "heroic style" of construction. And, depending on how much industry a city had, it finally provided an opportunity to design cities that were practical, car-friendly, light and spacious -- using new materials, including more room between neighbors and installing expansive green spaces.

peromaneste spunea...

SPIEGEL ONLINE: Most, however, didn't find the spacious, concrete modernist design terribly liberating. Indeed, after 30 years of modernist construction, people rediscovered the charms of cramped historic city centers, to the extent they still existed. Was reconstruction an architectural failure?

Speer: From today's perspective, of course it is easy to say that not everything succeeded. In part, such criticism is certainly accurate. But I also have to defend the architects. Consider the situation after 1945. Frankfurt Mayor Walter Kolb said in 1952 that although we look with reverence to the "mighty past," we must "create the new in the spirit of our times." Innovation meant getting away from the maze-like streets of the old town centers, constructing wide boulevards and building lines of low-cost housing blocks around the cathedral. People like Kolb were the clients. The architects wanted those contracts.

SPIEGEL ONLINE: Still, why didn't architects put up a little more resistance to the ideas espoused by those clients?

Speer: Because they themselves were fascinated by the idea of a completely fresh start. And that's entirely understandable after the Nazi debacle.

SPIEGEL ONLINE: No professional self-criticism whatsoever?

Speer: There was. Modern architecture was connected to the idea of creating better human beings through better building -- enlightened, responsible citizens with a social conscience and a new self-awareness. But we've since learned that architects are not social engineers. This entire pretense -- what we think today is the only correct way and what those who came before us thought is meaningless -- is presumptuous. This new consciousness they were trying to create was utterly devoid of history. People truly detested their history. The real cause of the calamity of postwar construction is this complete rejection of history. But no single architect was to blame for that.

peromaneste spunea...

SPIEGEL ONLINE: Why is an awareness of history so important for city planning?

Speer: Only the interplay between old and new creates diversity. Part of the beauty of a city is that its buildings reflect various epochs. These buildings don't always need to be especially beautiful, but they need to stand for something. A city's character is not only formed by its current function but is also deeply rooted in its history. An architect wanting to respond to this must have a deep knowledge of history. The architectural diversity of Germany's regions, which has grown over the course of centuries, must be preserved and considered during new construction. This is vital if we want to retain the nation's architectural identity. Globalization, after all, has also been standardizing global building styles for some time.

SPIEGEL ONLINE: In the 1980s, your firm recommended that the city of Frankfurt build a "boulevard" of skyscrapers between two historical buildings. Wasn't that also presumptuous and neglectful of historical considerations?

Speer: At the same time, we also recommended that the city not allow any more skyscrapers apart from that axis. That saved many lovely old villas in the Westend area from being demolished, which was also a goal of citizens' initiatives that started in the early 1970s. And skyscrapers are beautiful constructions, like church steeples. I'm absolutely in favor of skyscrapers when they're located in the right place and when the concentration of offices in them prevents residential buildings in the city from being converted into offices.

SPIEGEL ONLINE: You're in favor of office towers but not residential towers?

Speer: High-rise residential buildings are best suited for single people and childless couples. They work only in special cases and when they are of the highest standard. An office high-rise in the Niederrad district of Frankfurt is currently being converted into a residential building for managers who only plan to spend a short time in the city. It's going to be very elegant. But when you plan high-rise apartment buildings for everyone, you risk those buildings quickly falling into disrepair.

SPIEGEL ONLINE: The city center of Cologne is soon to be re-worked according to a master plan that your firm came up with. What is the core concept?

Speer: The wide, north-south road that brutally divides the city center for three kilometers (1.9 miles) will be considerably narrower, greener and more urbane, with more pedestrian crossings. We want the large ring road around the city center, constructed in the 19th century, to be recognizable as a connector of the metropolitan spaces, but with the character of a boulevard. And the mixture of different, vital activities occurring within a small area in Cologne should be better protected.

SPIEGEL ONLINE: In China, you have designed two "automobile cities." But do cars actually have a future in cities? You said 20 years ago that in two decades, city centers would no longer be usable for cars. That prophecy seems to have been mistaken.

Speer: Not entirely. If all the cars registered in a city drove at the same time, they would all be stuck in traffic jams. Cars only function in cities today because working hours are more flexible than they once were and because -- as in Frankfurt, for example -- around 80 percent of office employees use public transportation. Of course cars belong in cities too. A purely pedestrian city would be sterile and impractical. But the number of cars needs to be reduced. I was right about the trend.

SPIEGEL ONLINE: What are you working on at the moment?

Speer: We're analyzing the capability of Cairo to host the Olympic Games. Egypt may have a chance in 2020.

Google
 

Postări populare