Contele de Sain...
De câte ori nu am visat la o idee originală care să ne îmbogăţească peste noapte? Noi nu prea am avut succes dar DD chiar a găsit-o. E genială şi emblematică pentru noi, fructificând chiar chintesenţa românismului. Caragiale primeşte onoruri de transcendenţă deoarece s-a dovedit cel mai bun radiolog al “malformaţiilor de coloană vertebrală” ale românului arhetipal. DD îşi însuşeşte azi, sub formă de uzufruct, concluziile radiografiilor caragialeşti şi le valorifică prin expunere ostentativă precum cerşetorii infirmităţile hidoase.
Dacă poporul ăsta, prin reprezentantul său statistic, este înnebunit după poale-n cap, mahalagisme cu spume, curve bune la suflet şi cadavre chicotind la mobil, ce crimă e să-l servim a la carte? Toată ţara, de la conducători la instituţii, de la întregi la estropiaţi, de la duşi la şcoală la duşi de nas, îşi dedică vitalitatea unui perpetuu carnaval telenovelistic. Nu ar fi păcat să laşi neexploatată o asemenea mină de aur?
Televiziunile rutiniere riscă milioane în explorarea unor filoane incerte, din specia telenovelor cinematografice, apoi tremură să vadă dacă nu cumva au dat de steril.
În timpul ăsta DD râde în pumn repetând mantric “nici nu ştiţi ce pierdeţi”. A descoperit filonul chiar la picioarele lui, inepuizabil şi pe gratis: grotescul sau morbidul cotidian, refractat prin prisma catorva exhibiţionişti zbanghii, neinhibaţi şi mândri până la tivul lenjeriei de corp de profilul aerodinamic întrevăzut al gândirii lor neprotejate. Scenaristul anonim nu costă, actorii, de o naturaleţe inegalabilă, fac voluntariat, motor. În dormitorul de 3 puncte rating al poporului în pijama curg nonstop telenovele vieţii noastre cotidiene, urmărite cu sufletul la gură, transmise în direct din garsoniera confort 3 a producătorului. Toată lumea e mulţumită: privitorii că se întâmplă atâtea nenorociri altora, DD că a devenit un creator de şcoală, cu epigoni la televiziunile elitiste, lihnite de atâta deontologică lipsă de audienţă. La răstimpuri DD iese din direct chemat de castingurile pentru telenovelele viitoare unde aspiranţi frenetici îi oferă taxe în avans pentru o şansă de acces la celebritate. Reţeta lui a devenit o infailibilă maşină nu de făcut bani ci de atras bani. De aceea DD este un afacerist de geniu în industria TV.
PS Vinovatul principal de ceea ce semnalează Andrei Pleşu este chiar Andrei Pleşu (nume generic pentru intelectualii de la Dilema Veche). Pentru că nu înţelege sau nu vrea să recunoască adevărata natură a acestui popor, pentru că nu găseşte şi cred că nici nu vrea să găsească drumul direct de a comunica acestuia ce e bine şi rău. Poporul nu are încredere în Andrei Pleşu pentru că AP nu-i ia partea când puterea îl oprimă, nu-i vorbeşte pe limba lui, nu-i înţelege gândirea născută din sărăcie. Poporul român a devenit un animal sălbăticit. Doar limba instinctului şi a foamei o mai recunoaşte. Până nu veţi coborâ din confortul vieţii voastre de moralizatori cu normă redusă, până nu veţi deveni adevăraţi intelectuali progresişti, critici faţă de putere chiar şi când aceasta performează şi nu isonarii ei pe vreme de pogrom, să nu vă aşteptaţi la ascultare!
Un comentariu:
Fostul preşedinte al României atrage atenţia că intelectualii s-au retras nepermis în "turnul de fildeş". În ultima perioadă, elitele apar în spaţiul public mai degrabă cu probleme legate de propriile interese decât de problemele generale ale României.
Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, trimite un mesaj extrem de dur intelectualilor, luând în acelaşi timp, surprinzător, apărarea clasei politice. "În ultimii 20 de ani, politicienii din România, buni sau răi, din punctul meu de vedere, şi-au făcut treaba. Chiar şi cei mai răi pe care îi considerăm acum retrospectiv şi ei şi-au adus menirea de politicieni, în sensul că România este membră a Uniunii Europene, a NATO, are un sistem legislativ pus la punct, are legi, are o separare a puterilor în stat", a declarat Emil Constantinescu, citat de Agerpres.
"Cei care însă nu au mai făcut nimic în România de astăzi sunt intelectualii. Intelectualii sunt cei care au renunţat să mai facă apel la demnitate, sunt cei care au renunţat să devină nuclee de dezvoltare şi promovare. De aceea România, astăzi, este fie peste normalitate, fie sub normalitate", a continuat fostul preşedinte al României.
Emil Constantinescu a mai avut un atac dur la adresa intelectualilor, dar acuzaţiile sale s-au oprit atunci la aşa numiţii "intelectuali ai lui Băsescu". Aceştia suferă de "fascinaţia bădăranului", spunea Emil Constantinescu într-un interviu acordat ziarului Gândul, şi-au vândul libertatea pentru a obţine avantaje materiale. "Pot redescoperi aici elemente ale comportamentului unor elite intelectuale din prima parte a comunismului lui Gheorghiu Dej şi altele din ultima parte a comunismului ceauşist, care păreau dispărute pentru totdeauna", mai spunea Emil Constantinescu.
Declaraţiile lui Emil Constantinescu vin într-o perioadă de agitaţie în lumea intelectualilor. Principalul partid de la putere, PDL, se pregăteşte să schimbe garda la conducerea formaţiunii politice, Elena Udrea anunțând că intelectualii Monica Macovei, Sever Voinescu, Traian Ungureanu, Teodor Baconschi şi Cristian Preda pot constitui o platformă care să contribuie la modernizarea statului. Şi Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea unei schimbări de "organigramă" la vârful PDL, dar în acelaşi timp în discursul public vorbea anul trecut despre necesitatea tinichigiilor în locul filosofilor: "Despre păpădie şi salată copiii pot citi şi pe Google Nu mai există şcoli care să pregătească mecanici şi tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forţă de muncă în România.Să facem ce ne trebuie, noi facem filozofi".
Pe de altă parte, elitele sunt mai preocupate de ziua de mâine decât de viitorul României. Luna trecută, peste 100 de scriitori, jurnalişti, actori, regizori, oameni de muzică şi artişti plastici, printre aceştia numărându-se Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Victor Ioan Frunză, Maria Răducanu, Ion Barbu, Mike Godoroja, Bedros Horasangian, Simona Sora Constantinescu, Dan Silviu Boerescu şi Clara Vodă, au trimis autorităților o scrisoare deschisă în care protestau faţă de impozitarea drepturilor de autor.
Restructurările instituţiilor de cultură au făcut obiectul unui alt protest al intelectualilor, printre semnatari aflându-se de data aceasta Nicolae Manolescu, Ion Caramitru sau Adrian Iorgulescu.
Trimiteți un comentariu