Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

31.1.08

Re: Ceausescu?





Cititorul Scoaba din Germania ne trimite parerea sa la postarea noastra Ceausescu? Iata-o:

Incep cu o realitate de necontestat: o persoana despre care se mai vorbeste înca în Romania dupa mai mult de un secol, ma rog, în toate felurile, preamarit sau hulit, este Eminescu. Europa sau restul lumii nu are însa cunostinta de acest nume. A fost si ramâne numai al românilor. Dar cu ce i-a schimbat Eminescu pe români? I-a facut mai buni sau mai rai?

Auzind ca sunt român noii mei concetateni rostesc aproape spontan „aha, Ceausescu!“ Dar Ceausescu este acum oarecum cunoscut aici nu pentru ca a trait, ci pentru ca a murit, asa cum a murit. 25 Decembrie înseamna pentru crestini nasterea Mântuitorului, pentru multi români a însemnat însa uciderea lui. Si contrar traditiei nici macar nu a mai înviat. Urmeaza însa sa se scrie evangheliile.

Dintre întrebarile pe care peromâneste le pune despre Ceausescu lipseste una si poate, zic eu, cea mai importanta: DE CE CEAUSESCU? La moartea lui Dej fusese pentru mai toti un fel de Niculaie simaicum? Nu aparea ca succesorul firesc al acestuia, iar capii pe vremea comunistilor erau întotdeauna pusi si nu alesi. Eu îl consider nimic altceva de cât un actor care si-a jucat bine rolul, pretuit sau hulit de publicul sau. Dar scenariul a fost scris de altcineva. Ca si la „marea revolutie din Decembrie“ care a însemnat si politicul si obstescul sfârsit al celui mai iubit. Dar cu ce i-a schimbat Ceausescu pe români? I-a facut mai buni sau mai rai?

Cât despre cine are dreptate, vom muri si vom vedea. Precum se stie, istoria nu se face, istoria se scrie.

Acum despre vremurile când românii o vor duce mai bine. Am renuntat sa venim cu masina în Romania caci prin Bucuresti, si nu numai, este imposibil sa te strecori, de „circulat“ nici nu se pune problema. Când am plecat noi din România, pe strada unde locuiam, numai doi gospodari aveau masina. Acum au mai ramas numai doi care nu au masina. Restaurantele sunt pline, supermarketurile si pietele sunt pline, Swarowski si Dolce&Gabana vând în draci, plajele Europei, si nu numai, gem de turisti români. Daca un turist strain trece prin fata unei opulente vile nou construite în centrul orasului sau într-un cartier rezidential, nu va spune niciodata „ooh, ce vila are Popescu“ ci „ooh, ce case au românii astia!“

Daca aici întrebi pe un neamt cum îi merge, raspunsul va fi invariabil: „Multumesc, mie îmi merge bine!“. Daca întrebi pe cineva în Romania cum îi mege, se porneste o avalansa de lamentari si si o mare jale se prabuseste peste tine. O duc prost, vai de capul meu! Nu se poate sa nu vezi de la început ca jelitul este sportul national al românilor. Dar românii nu o duc înca bine pentru ca nu le-a reusit chiar la toti saltul acrobatic de la Trabant direct la Mercedes sau Porsche, de la suman si itari, la Armani. Dolce vita acum, nu mai putem astepta!, iata motto-ul momentului. Tranzitie? Tranzitie catre ce?

Dupa razboiul al doilea, femeile germane si-au suflecat mânecile, pentru ca barbatii erau pe lumea cealalta sau prin lagarele de prizonieri si au trecut la reconstructia tarii. Dupa '89, românasii au sters-o care încotro pentru a face rost de bani, unii luînd chiar în calcul ca pentru asta vor trebui chiar sa si munceasca. Iata de ce locuitorii acestei tari nu vor trai niciodata ca în Germania sau macar ca în Ungaria. Cum s-au schimbat de la Caragiale si pâna azi cei care se gândesc la tarisoara lor, la România?

Când aud ca se spune ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu îmi amintesc spontan de arhicunoscuta gluma: Doi pensionari stateau pe o banca...



Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

3 comentarii:

peromaneste spunea...

Eminescu ne-a dat limba romana moderna. Mai mult, din arhivele rascolite acum aflam ca 1) Romania a fost intr-o stare de brambureala cronica de la facere incoace si 2) Eminescu mai si stia/intuia si scria despre nenorocirile zilei. Vedeti si aici: http://intelart.blogspot.com/2008/01/eminescu.html

Eminescu n-a putut face mare lucru in mod direct si imediat pentru ca majoritatea romanilor la timpul acela nu prea stiau carte. Publicul lui era unul restrans si se pare ca cel putin in timpul vietii il citeau mai degraba oponentii. In comunism iarasi nu s-a putut citi Eminescu integral, caci ar fi incurcat pe politicienii zilei. Abia acum sa incepem sa ne uitam la noi insine si prin oglinda care este lucrarea eminesciana.

Anonim spunea...

Lumea nu stie de Eminescu pentru el a avut inca din viata dusmani necrutatori si cu multa influenta. Parca rimeaza Eminescu-Paulescu, dar ajunge cu 'escul' asta- in fond e si pierderea celor care n-au auzit de el/sau trebuie neaparat o recunoastere dinafara pentru a-ti slavi valorile.
Sa ne intelegem- sunt unii romani care o duc foarte bine, dar o majoritate semnificativa abia se descurca, ceea ce face ca, statistic, raspunsurile sa fie pesimiste.In fond cam toata lumea azi are masina, nu mai e un lux- sau se vrea la revenirea la timpurile cand erau 2-3 masini pe o strada.
Detectez in scrierea D-lui Scoaba o anumita malitie cand face referire la itari si suman/sa fie oare vorba de acelasi nesuferit si prost disimulat complex de superioritate?
Dupa '90 multi romani au ales sa emigreze, nu diferit de miile de germani ce au ales aceeasi solutie dupa '45. Vezi Canada, Australia si alte cateva locuri bine alese.
Expatriatul nostru simpatic, aproape precum Caragiale, nu se poate abtine sa nu ne-o traga din nou pe final: lasa Germania, dar nici macar precum ungurii n'avem vreodata sansa sa traim.
Nu stiu sincer cum sa iau o asemenea premonitie- o estimare lucida sau o urare 'prieteneasca'.
In fine, fiecare pasare pe limba ei...canta...

Unknown spunea...

Domnule anonim, la început va multumesc pentru atentia care mi-ati acordat-o.
Ma simt dator cu o lamurire si va datorez si un raspuns la întrebarea care o puneti.
Vorbind despre Eminescu nu am intentionat sa contest sau sa minimalizez meritele acestui mare Român. Nici faptul ca este mai mult sau mai putin cunsocut peste hotarele tarii nu are legatura cu întrebarea mea. Ma întrebam numai daca aceasta putenica personalitate, care mai este si acum prezenta în constiinta românilor, a reusit sa-i schimbe oarecum pe români. I-a facut mai rai sau mai buni ? Aceiasi întrebare o puneam si despre Ceausescu, si asta pentru ca se spune, „da, Ceausescu si lipsurile si mizeriile comunismului i-a facut pe români mai rai.“ Nu sunt vorbele mele. Eu ma întreb numai daca au de gând sa ramâna asa.
Cât despre „suman si itari“ aceasta se refera desigur la „o majoritate semnificativa“ de care pomeniti Dvs. si care va deregleaza statistica. Statistica înseamna si ca salariul mediu al bucurestenilor depaseste binisor 1000 Euro sau ca unul din cinci locuitori ai planetei este chinez. Priviti în jurul Dvs. !
Inca o vorba si termin: nu sunt un „expatriat“ ci un repatriat. Asta nu înseamna ca nu mai am nici un sentiment pentru români si pentru Romania. Visez la ziua când românii îsi vor pune dupa ureche condeiele cu care scriu peste tot comentarii, îsi vor sufleca mânecile si vor porni hotarâti sa schimbe cu adevarat Romania.
Si începând din ziua aceia, cât credeti Domnule ca va mai dura pâna veti ajunge la nivelul de care pomeneam ?

Google
 

Postări populare