Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

8.1.08

de la statul sunt eu la statul naluca
si mai departe?




Tocmai afland cu oarece surprindere ca "iarna nu-i ca vara", mi s-a derulat filmul ultimilor 18 ani romanesti in care parca Romania a decazut de la ceea ce s-ar fi numit "statul sunt eu, Ceausescu" la statului naluca. Din pacate, in statul roman de azi merg chiar mai putine lucruri decat in 1989. S-au aruncat multi din "pruncii" unui stat functional odata cu zoaiele comunismului, fara ca sa ne fi trecut vreun moment prin minte ca nu tot ce se intampla in Romania pre-decembrista era rau. De ce am facut-o? Am mai scris aici:

  1. ne-au ajutat/cerut vesticii,
  2. nu ne-am priceput mai bine,
  3. sa ridicam un paravan in fatza coruptiei.

La alt nivel al discutiei, se poate spune ca insuficienta noastra statala este expresia datoriei pe care o avem fatza de istorie si geografie.

Faptul ca zapada se plimba din vorba in vorba, intre Videanu si Basescu, nu-i nici macar lipsa cea mai mare a noastra. Ce sa zicem de pensiile private, scolile elementare si medii private, autostrazile private, etc.-private? Intr-un sens, orice-X-privat(izat) in Romania este dovada a cel putin unul din cele 3 puncte de mai sus. Problema este alta insa: Nu exista in Romania un discurs politic ce sa ofere o alternativa, nu exista o analiza a gradului de succes al privatizarii statului in alte parti. Unde ar trebui sa ne uitam la inceput, pentru sanse maxime ale capitalismului la nivel de stat? Sa incepem poate cu Statele Unite si episodul Katrina? Dincolo de una-alta, n-a fost ala un exemplu in care statul a esuat si asta si din cauza dependentei de parteneriate dintre stat si sectorul privat? Sau cum explicam ca rezultatele aplicarii recomandarilor FMI au fost de cele mai multe ori inflatie de necontrolat, saracie si instabilitate poliitca?

Nefiind expert in toate astea, nu pot decat sa ma intreb de validitatea noii ortodoxii a capitalismului de stat. Sper ca si altii sa se gandeasca la aspecetle astea si sa caute raspunsuri dincolo de dihotomii neoperabile de genul votului pe lista vs. nominal samd. Cand vom putea spune ca in virtutea raspunderii oficiale, la orice nicel in stat, cel care ne trimite soarta in balarii devine responsabil pentru ce face? Si mai practic, sa se inceapa cu recuperarea comisionului. Asta pe termen scurt, caci pe termen mediu si lung trebuie sa ne gandim exact la cat vrem sa privatizam din functiile unui stat din care sa nu mai dorim sa plecam decat in vacante.



Da click aici ca sa vezi totul!

2 comentarii:

Anonim spunea...

din ravagiile politicianismului de pana la primul razbel mondial se remarca zecile de mii de pierderi umane inutile. si asta a dus, dupa razboi, la radicalizarea societatii si politicii romanesti.

Anonim spunea...

ce sa-i faci, mizilul nu-i ploiesti, caracalul nu-i craiova, bucurestiul nu-i paris, nu-i pasare ca porcul si iarna nu-i ca vara. n-o scrisesi mata p-acilea ca ne-au plecat cei buni asa cum odinioara ai buni mergeau la bucuresti sau timisoara?

Google
 

Postări populare