Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

31.1.08

Re: Ceausescu?





Cititorul Scoaba din Germania ne trimite parerea sa la postarea noastra Ceausescu? Iata-o:

Incep cu o realitate de necontestat: o persoana despre care se mai vorbeste înca în Romania dupa mai mult de un secol, ma rog, în toate felurile, preamarit sau hulit, este Eminescu. Europa sau restul lumii nu are însa cunostinta de acest nume. A fost si ramâne numai al românilor. Dar cu ce i-a schimbat Eminescu pe români? I-a facut mai buni sau mai rai?

Auzind ca sunt român noii mei concetateni rostesc aproape spontan „aha, Ceausescu!“ Dar Ceausescu este acum oarecum cunoscut aici nu pentru ca a trait, ci pentru ca a murit, asa cum a murit. 25 Decembrie înseamna pentru crestini nasterea Mântuitorului, pentru multi români a însemnat însa uciderea lui. Si contrar traditiei nici macar nu a mai înviat. Urmeaza însa sa se scrie evangheliile.

Dintre întrebarile pe care peromâneste le pune despre Ceausescu lipseste una si poate, zic eu, cea mai importanta: DE CE CEAUSESCU? La moartea lui Dej fusese pentru mai toti un fel de Niculaie simaicum? Nu aparea ca succesorul firesc al acestuia, iar capii pe vremea comunistilor erau întotdeauna pusi si nu alesi. Eu îl consider nimic altceva de cât un actor care si-a jucat bine rolul, pretuit sau hulit de publicul sau. Dar scenariul a fost scris de altcineva. Ca si la „marea revolutie din Decembrie“ care a însemnat si politicul si obstescul sfârsit al celui mai iubit. Dar cu ce i-a schimbat Ceausescu pe români? I-a facut mai buni sau mai rai?

Cât despre cine are dreptate, vom muri si vom vedea. Precum se stie, istoria nu se face, istoria se scrie.

Acum despre vremurile când românii o vor duce mai bine. Am renuntat sa venim cu masina în Romania caci prin Bucuresti, si nu numai, este imposibil sa te strecori, de „circulat“ nici nu se pune problema. Când am plecat noi din România, pe strada unde locuiam, numai doi gospodari aveau masina. Acum au mai ramas numai doi care nu au masina. Restaurantele sunt pline, supermarketurile si pietele sunt pline, Swarowski si Dolce&Gabana vând în draci, plajele Europei, si nu numai, gem de turisti români. Daca un turist strain trece prin fata unei opulente vile nou construite în centrul orasului sau într-un cartier rezidential, nu va spune niciodata „ooh, ce vila are Popescu“ ci „ooh, ce case au românii astia!“

Daca aici întrebi pe un neamt cum îi merge, raspunsul va fi invariabil: „Multumesc, mie îmi merge bine!“. Daca întrebi pe cineva în Romania cum îi mege, se porneste o avalansa de lamentari si si o mare jale se prabuseste peste tine. O duc prost, vai de capul meu! Nu se poate sa nu vezi de la început ca jelitul este sportul national al românilor. Dar românii nu o duc înca bine pentru ca nu le-a reusit chiar la toti saltul acrobatic de la Trabant direct la Mercedes sau Porsche, de la suman si itari, la Armani. Dolce vita acum, nu mai putem astepta!, iata motto-ul momentului. Tranzitie? Tranzitie catre ce?

Dupa razboiul al doilea, femeile germane si-au suflecat mânecile, pentru ca barbatii erau pe lumea cealalta sau prin lagarele de prizonieri si au trecut la reconstructia tarii. Dupa '89, românasii au sters-o care încotro pentru a face rost de bani, unii luînd chiar în calcul ca pentru asta vor trebui chiar sa si munceasca. Iata de ce locuitorii acestei tari nu vor trai niciodata ca în Germania sau macar ca în Ungaria. Cum s-au schimbat de la Caragiale si pâna azi cei care se gândesc la tarisoara lor, la România?

Când aud ca se spune ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu îmi amintesc spontan de arhicunoscuta gluma: Doi pensionari stateau pe o banca...



Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

27.1.08

Ceausescu?



Nu stiu de cati dintre zecile de milioane de romani ce au trait intre 1918 si 1989 se va mai vorbi peste sute de ani. De unul sunt sigur ca se va vorbi, cel putin atat timp cat Casa Poporului va sta in picioare si acela este Nicolae Ceausescu.

Analizele figurii istorice Ceausescu lipsesc inca si asta din cauza ca cei care scriu de el acum sunt prea legati subiectiv de omul Ceausescu. Si tot subiective raman si cele mai multe din pozitiile pe care oamenii le au fata de Ceausescu, fie ca-l detesta, fie ca-l regreta. Si cum omul si figura istorica sunt dimensiuni definitorii ale oricarui lider, in cazul lui Ceausescu nu ne ramane decat sa inventariem si sa contextualizam subiectivul, urmand ca odata cu trecerea timpului sa facem si analiza figurii istorice.

Sa incepem prin a ne intreba:
Ce ar fi fost Ceausescu fara comunism, romani sau Elena? Da, a fost Ceausescu cel mai roman dintre romani? Cand s-a imbolnavit Ceausescu si de cate suferea? Dependenta sa de minciuna era cumva legata de dependenta de insulina? Copiii lor, Valentin, Zoia si Nicu, cum au putut sta cu parintii lor la masa, caci nu erau nici prosti sau izolati si mai erau si educati? Nici de la acestia nu puteau sa afle adevarul sau le erau copiii complici?

Cum se face ca in Romania puteai fi de-al rusilor, de-al lui Ceausescu, parte din majoritatea inerta sau emigrai? Care au fost efectele nationalizarii structurilor de putere in Romania? Aceast fenomen fusese inceput de catre Gheorghiu Dej si continuat de Ceausescu, cu un sprijin considerabil din partea populatiei si chiar simpatia occidentului. Cat a fost politica economica a lui Ceausescu o latura esentiala a independentei Romaniei versus expresia unei megalomanii nerealiste? De ce a esuat economia romaneasca sub Ceausescu? Din motive de ciclicitate economica obiective pe fondul schimbarii conditiilor politico-economice la nivel planetar sau din cauza amatorismului la cel mai inalt nivel? De ce n-am putut noi romanii sa articulam o rezistenta la ceausism care sa nu fie automat girata de rusi? In alte cuvinte, de ce oameni ca Adrian Paunescu si Vadim Tudor, sa-i numim doar pe doi dintre cei inca activi si cu ceva in cap, nu l-au tras de maneca pe Ceausescu? Si, pentru moment, sa ne mai intrebam doar atat: Cat si ce din ce s-a intamplat in Romania, si rau si bun, intre 1965 si 1989 este datorat lui Ceausescu? In alte cuvinte, cat din ce ni s-a intamplat noua romanilor era inevitabil si cat atribuibil lui Ceausescu?

Si, pentru a ajunge in zilele noastre, sa ne mai intrebam:
Nesiguranta noastra nationala, exploatata de Ceausescu pentru a se mentine la putere, cum se va manifesta de aici incolo? Sa mentionam ca Ion Iliescu s-a folosit de ea din plin, in timp ce elita politica maghiara din Romania se bucura de un tratament preferential suspect intr-o democratie.
Este ceausismul post-decembrist o expresie a cat de mai rau o duc unii romani? Ce spune asta mai ales despre guvernele post-decembriste de stanga?



Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

26.1.08

ultima cuvantare completa al lui ceausescu


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

ceausescu fatza cu francezii in 1980


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

ceausescu pe traiectoria puterii


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

ceausescu si de gaulle in 1968


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

tovarasul si tavarasii


In stanga: cu parul alb, intors profil spre dreapta tovarasul intelectual Mircea Malitza si, in spatele lui, cu chipiu, tov. general-maior C-tin Olteanu. Amandoi sunt bine mersi si, vorba Piaf-ei, Non, rien de rien, non je ne regrette rien...
In spatele lui Ceausescu, in civil si cu ochelari, era generalul Pacepa.








Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

25.1.08

Din gura unui fost premier







Spune unor lucruri pe nume, chiar daca limbajul nu este tocmai al unui doctor in stiinte de drept international. Se vrea populist si barbat-alfa, adica exact dupa retzetarul consultantilor de imagine politica. Creste temperatura electorala si Nastase se contureaza mai departe in "salvarea" nationala. Iliescu nu-i poate fi chiar departe. Mai are de aranjat niste chestiuni cu Basescu-Geoana si miza cea mica va fi scindarea PSD.


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

"M-am suparat foarte tare!"







Domnul Dinu Patriciu vrea sa fie econom cu cuvintele si sa ne spuna ca nu intelege agitatia din jur. Pai da, la banii domniei sale nu-l mai intreaba nimeni de adevar/principii, ca doar viatza publica romaneasca e ca la curve. Ce te faci insa cu omul care-i ajunge la os, ii spui sa ia o aspirina de calmare?



Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

24 ianuarie
prea mari pentru vulnerabilitati crescand







Presedintele Basescu afirma ca regreta politizarea mitingului de la Iasi si asta este clar reactia sa la huiduieli venite din multime. Sa fie asta rezultatul fluierasilor penelisti sau mai degraba reactia omului la masaje politice pe fondul traiului mai greu?



Discursul premierului Tariceanu este si el punctat cu ceva ostilitate. Sa fie astia portocaliii lui Basescu sau intr-adevar avem de-a face cu reactia omului la masaj politic?

peromaneste: Problema noastra ca natiune este ca s-ar putea deja sa fim prea mari pentru vlunerabilitati crescand acasa si imprejur. Antagonismul ruso-american din imediata noastra vecinatate este din ce in ce mai acut. Basescu a ales sa joace in echipa cu cel mai puternic jucator din lume, insa America e prea implicata in Irak, are resursele foarte solicitate deja, iar omul de la Casa Alba este asa cum am aflat deja cu toti in ultimii 8 ani. In alte cuvinte, planul lui Basescu a fost bun, insa coechipierul e fara posibilitatea de a-i ajuta/intari jocul lui Basescu/al Romaniei la nivel local/central-European.

Ce fac ceilalti jucatori locali? De examplu, germanii, bulgarii, ungurii si-au facut bine energetic lor insile jucand mai nuantat cu rusii. De fapt, ungurii au facut-o asa de bine incat Transnistria si vestul ei au devenit prioritati strategice ale politicii externe ungare. Francezii s-au apropiat de Casa Alba destul pentru a primi carte verde la exporturi nucleare si de arme. Cehii si polonezii s-au trezit ca trebuie sa LE CEARA mai mult americanilor pentru a fi PROTEJATI de NATO/americani; asta este o intorsatura remarcabila de la retorica acestor 2 tari care-si strigau dreptul la aparare acum cateva luni in urma. Rusia a gasit oportun sa converteasca taria petrolului si slabiciunile americanilor pentru a imparti si re-cuceri jucatorii europeni. La ce era sa te astepti, totul li se potriveste atat de bine...

Evenimentele din 2008 sunt:
Intalnirea NATO de la Bucuresti. Daca zvonurile largirii NATO sunt adevarate, lumea poate intra mai repede intr-un regim de instabilitate major.
Alegeri in Romania si SUA. Dat fiind faptul ca actualei administratii a SUA nu-i prea pasa cine-i va urma la Casa Alba, George Bush se poate simti ca un baietel cu chibrituri. Mai mult, este urmatorul presedinte american va trebui sa intoarca multe din politicile SUA la 180 de grade de unde sunt azi. In alte cuvinte, e greu pentru cel mic sa-si fixeze ceasul dupa un licurici asa capricios. Alegerile de la noi vor deveni teatru de operatii al celor din Caracal si Mizil la fel de mult ca al celor de peste zari si mari.
Incertitudine pe pietele majore de capital. Mini-miracolul economic romanesc al ultimului an poate sa se opreasca si/sau sa dea inapoi cu efecte economice, sociale si electorale dramatice. Statul nu este cu nimic pregatit pentru a face fatza unui soc economic ce poate declansa reactii in lant majore. MULTE evenimentele majore au punctat istoria ultimilor 100 de ani la momente de soc economic.




Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

23.1.08

Bill avea un vis




Se pare ca devine un obicei aici ca cititori ai nostri sa raspunda cu video-comentarii la postari mai vechi. La intrarea noastra cu dna Elena Udrea, am primit urmatorul clip:



Se vede treaba ca Bill avea si el un vis ce-i dadea tarcoale la celebrarea zilei lui Martin Luther King, activist pentru drepturile omului si autor al celebrului "Am un vis".





Da click aici ca sa vezi totul!

21.1.08

Continuarea de la postarea cu "statul naluca"





Un cititor ne-a transmis urmatorul clip, intr-un fel comentand o postare anterioara http://peromaneste.blogspot.com/2008/01/de-la-statul-sunt-eu-la-statul-naluca.html



Celor de la peromaneste, fiind cumva "puzzled" de acest comentariu, nu ne ramane decat sa lasam fiecaruia sa judece in ce masura statul naluca din Romania este tributarul Scolii de la Chicago.


Da click aici ca sa vezi totul!

20.1.08

un interviu anotat


Transcrierea comentata, de catre un cititor anonim din Canada, a emisiunii Profesionistii, in care Eugenia Voda a luat primul interviu Annei de Bourbon, sotie a ultimului rege al Romaniei:


Realizator: Bine v-am gasit, stimati telespectatori! Invitata noastra este o profesionista a nobletei, daca se poate spune asa, regina Ana. Majestate, si inainte de a incepe filmarea, mi-ati spus ca Majestate e prea complicat si prea pretios si ca preferati sa va spun simplu. Ideea de protocol nu v-a caracterizat niciodata.

Regina Ana: Sunt o femeie normala, care a avut bucuria, fericirea de a se casatori cu un om extraordinar, regele Mihai de Romania. Sunt fericita sa fiu sotia Sa, totusi tot acest protocol si tot /.../ nu il inteleg.


-cine o cunoaste, poate confirma aceasta modestie.

Realizator: Ne aflam in sufrageria Palatului Elisabeta. Focul arde in seminee si trosneste din cand in cand si, de fapt, mi-ati spus ca e prima oara cand vedeti focul aprins aici.

Regina Ana: Da.

Realizator: De ce?

Regina Ana: Pentru ca, daca am face focul aici, ar trebui inlaturata cenusa si asta este munca. Sa spargi lemnele, sa le asezi, sa le aprinzi si asa mai departe, asta inseamna multa munca in casa si nu sunt multi cei care muncesc. In plus, un foc /.../.

Realizator: Un singur lucru am adus cu noi, jilturile, pe care, cand le-ati vazut ati spus ca vi se par prea grandioase si daca o regina nu le foloseste, cine sa le foloseasca?! Deci, trecem peste protocol si vreau sa va rog, ca v-ati nascut in Franta, sa incepem din asa-numitul chestionar al lui Proust. Suna amuzant chestionarul lui Proust cu o regina. Care e principala dvs. trasatura?

Regina Ana: Sunt incapatanata.

Realizator: Sunteti incapatanata?

Regina Ana: Da. Pentru ca, daca trebuie facut un lucru, se face. /.../ Trebuie sa fii corect, sa faci ce spui.

Realizator: Si mergeti totdeauna pana la capat?

Regina Ana: Trebuie, pentru ca nu e bine altfel, e ca o iarba pe care nu o tunzi, o lasi sa creasca. Stiti cum este iarba pe o peluza, daca nu o tunzi cu regularitate creste prea mare si nu e bine, nu se vede frumos. Deci trebuie sa faci lucrurile pana la capat.

Realizator: A face lucrurile profund, adevarat si la timp.

Regina Ana: Da.

Realizator: Iata! Poate asta e prima lectie a ceea ce se cheama educatie regala. Indeletnicirea dvs. favorita?

Regina Ana: Nu as spune ca am ocupatii favorite. Imi place sa citesc, imi place gradinaritul.

Realizator: Stiti de ce facem acest chestionar al lui Proust? Pentru ca telespectatorii sa vada, prin acest chestionar, si modul dvs de a gandi, cifrul dvs sufletesc, daca se poate spune asa, pentru ca am vazut ca v-ati ferit de interviuri foarte mult.

Regina Ana: Nu am dat niciodata interviuri.

Realizator: A, bun.

Regina Ana: Nu, niciodata ca acum; e prima oara.

Realizator: Calitatea pe care o preferati la un barbat care e?

Regina Ana: As spune ca onestitatea.

Realizator: Si calitatea pe care o preferati la o femeie?

Regina Ana: Sa fie sincera.

Realizator: Ce pretuiti cel mai mult la prietenii dvs?

Regina Ana: Prietenia lor.

Realizator: Imi plac oamenii...?

Regina Ana: Sinceri.

Realizator: Chiar daca sinceritatea este dureroasa uneori?

Regina Ana: Imi place si asa. Trebuie sa te porti cum ti-e felul.

Realizator: Si dumneavoastra cum sunteti?

Regina Ana: Asa cum sunt. /.../

Realizator: Defectul dvs care credeti ca e? O regina poate recunoaste ca are un defect?

Regina Ana: Am multe defecte. /.../

Realizator: Pentru interviul nostru ajunge unul.

Regina Ana: Un defect...

Realizator: Defectul principal al unei femei, al unei regine incapatanate.

Regina Ana: Sa critic. Da, pentru ca critica poate ajunge departe, poate merge in multe domenii.


-sa fie acesta un semn al modestiei sau priceperii?

Realizator: Si in domeniul politic?

Regina Ana: Nu, politica nu ma intereseaza nici catusi de putin /.../, exista politicieni care se ocupa cu asta si ii las sa isi faca treaba.


-tot asa sunau si oamenii de cultura FSNisti de la inceputul anilor '90, "noi nu facem politica, ci cultura"

Realizator: In familia dvs erati cunoscuta ca omul care critica sau /.../ ca asa vi se spune, nu? Cum vi se spune /.../?

Regina Ana: /.../ imi spunea Jack, fratele meu mai mare. El nu putea sa spuna Anne si atunci mi-a spus /.../.

Realizator: O sa le spun telespectatorilor ca fratele dvs Jacques avea sa aiba un sfarsit trist si absurd.

Regina Ana: E trist pentru ca eram patru in familie, eu am trei frati: Jacques, apoi Michel si André, care erau cei mai mici. Deci ei erau totdeuna impreuna si cand am auzit de un accident stupid de masina, care nu era din vina sa, asta m-a marcat intr-adevar, a fost o lovitura teribila si pentru parintii mei de asemenea. El venea de la /.../ la volanul masinii sale, venea de la serviciu si o alta masina a incercat sa il depaseasca.

Realizator: Asta se intampla in anii '60?

Regina Ana: Nu imi mai amintesc. Ma intrebati de date, dar eu nu ma pricep la calcule.

Realizator: Uitati varstele, cred ca si varsta dvs, dar o sa le spun telespectatorilor ca impliniti - si ii purtati foarte frumos - in 2008, 85 de ani si regele implineste...

Regina Ana: 87 de ani, cred.

Realizator: ...87 de ani. Impliniti si 60 de ani de la nunta.

Regina Ana: Da, este adevarat.

Realizator: Si m-am gandit, citind cartile despre rege, chiar a aparut de curand o carte interesanta de...

Regina Ana: Ivor Porter.

Realizator: Ivor Porter, "Mihai I al Romaniei - Regele si tara" - foarte interesanta - si citind-o am remarcat un lucru: ca exact in ianuarie 1948 regele Mihai a parasit tara.

Regina Ana: Asa este.

Realizator: Deci, si de la acel moment au trecut 60 de ani.

Regina Ana: Da, intr-adevar.

Realizator: Sa continuam chestionarul lui Proust. Locul in care v-ar placea sa traiti?

Regina Ana: Sunt fericita unde ma aflu.

Realizator: Care e visul dvs de fericire? Cum va imaginati fericirea?

Regina Ana: Nu am nevoie sa imi imaginez, sunt fericita.

Realizator: Si ati avut-o intotdeauna?

Regina Ana: Da.

Realizator: Asta e un secret al dvs. Am vazut in carti ca ati avut intotdeauna ceea ce se cheama la joie de vivre, "bucuria de a trai", chiar cand nu aveati un ban, chiar cand erati in plina criza financiara.

Regina Ana: Cum se spune in franceza "Banii nu aduc fericirea" si asa este pentru ca oamenii care au multi bani credeti ca sunt fericiti? Ei se tem mereu ca ii vor pierde.

Realizator: Au grija. Care ar fi, dupa dumneavoastra, culmea nefericirii? /ab/

Regina Ana: Sa pierzi pe cineva pe care il iubesti. Poate fi un caine, o persoana, o vaza care se sparge /.../.

Realizator: Cu inima.

Regina Ana: Cu inima.

Realizator: Culoarea dumneavoastra preferata care este?

Regina Ana: imi place foarte mult albastrul, albastrul marii, pentru ca este un albastru care /.../ care se schimba, care nu e niciodata la fel. Pot sa privesc marea ore-n sir.

Realizator: Da?

Regina Ana: E minunat ce vedeti ca si culoare.

Realizator: Floarea dumneavoastra preferata?

Regina Ana: Imi plac foarte mult florile de camp, cum ar fi macii, /.../, florile salbatice; lacrimioara e asa de frumoasa! Natura ne daruieste atat de multe lucruri! De aceea iubesc eu florile naturale, pentru ca exista multe flori prea sofisticate si care devin artificiale cu toata frumusetea lor.

-frumos!


Realizator: Asta va caracterizeaza. Sunteti o regina care nu iubeste protocolul, artificialitatea si prefera lucrurile naturale, adevarate. Pasarea dumneavoastra preferata?

Regina Ana: Toate pasarile sunt minunate. Unde locuim acum, in Elvetia, sunt doi pitigoi si daca nu li se dau grauntele in cutioarele lor, ele vin la fereastra sa ni le ceara.


-tine pasarele in colivie?

Realizator: Sa continuam chestionarul lui Proust. Un poet care va place mult, poetul dumneavoastra?

Regina Ana: La Fontaine.

Realizator: La Fontaine?

Regina Ana: Fabulele lui La Fontaine.

Realizator: Da?

Regina Ana: Pentru ca sunt simple si le inteleg.

Realizator: Prozatorii dumneavoastra preferati?

Regina Ana: O, sunt atat de multi

Realizator: Dificultatea de a alege.

Regina Ana: Dificultatea de a alege. E foarte interesant. Dickens pentru ca romanele sale au intotdeauna o morala.


-om simplu si practic.

Realizator: Compozitorii preferati?

Muzica m-a ajutat mult

Regina Ana: Imi plac Beethoven, Chopin, Saint-Saens, care e foarte frumos. Imi plac clasicii. Muzica m-a ajutat mult. Cand eram la scoala trebuia sa invatam texte si unicul mod in care puteam invata texte era impreuna cu muzica.

Realizator: Ati studiat la Paris?

Regina Ana: /.../

Realizator: Pentru ca?

Regina Ana: Pentru ca a trebuit sa muncesc. Pentru ca parintii mei au vrut ca noi toti sa avem un serviciu. Daca ai un serviciu, muncesti, nu puteai incepe sa te distrezi. Noi am mers toti la munca si fiicele mele lucreaza toate. Trebuie sa muncesti.

Realizator: Indiferent de banii pe care ii ai.

Regina Ana: Absolut

Realizator: Dar, daca ati fi fost posesoarea unei mari averi?

Regina Ana: Stiti, munca va confera libertate. Daca nu munciti ce faceti? Iesiti, va plictisiti? Daca aveti un serviciu, sunteti fericit. /.../ Munca este ceva important.

Realizator: Da, dar depinde de munca. Nu uitati ca fascistii spuneau "Arbeit macht frei", "Munca va face liberi".

Regina Ana: Da, dar trebuie sa faci ceva. Nu neaparat sa muncesti pana nu mai poti, dar poti /.../. Bucataria nu e chiar...

Realizator: Munca dumneavoastra preferata. Am vazut ca ati lucrat la New York intr-un magazin.

Regina Ana: Da, eram vanzatoare de panglici si flori artificiale. Nu era /.../ pentru mine, dar ceea ce era amuzant era aranjarea vitrinelor. E ciudat cat de multe persoane cumpara panglici, flori artificiale pentru costumele lor. O astfel de munca te invata ceva, si anume ca exista persoane care pot fi foarte politicoase cu tine si altele care te trateaza ca si cum nu ai exista. Eu sunt intotdeauna foarte atenta sa spun multumesc, sa spun buna ziua vanzatorilor.

Realizator: Da? De atunci ati ramas cu asta. Atunci aveati cati ani?

Regina Ana: Avem vreo 20 de ani, cred.

Realizator: Aveati in jur de 20 de ani, erati vanzatoare la New York, intr-un mare magazin. Inca nu il cunosteati pe regele Mihai. Erati principesa Ana de Bourbon-Parma.

Regina Ana: Nu principesa, va rog. Eram Anne de Bourbon.

Realizator: Ana de Bourbon-Parma. Erati...

Regina Ana: Nu, Parma era prea lung. Anne de Bourbon.

Realizator: Fiica?

Regina Ana: Fiica lui Rene Bourbon.

Realizator: Titlul dumneavoastra nobiliar care era?

Regina Ana: Alteta regala. /.../ Te nasti asa.


-conform cu asta, tot asa unii se nasc negri, tzigani samd.

Realizator: Aveti o noblete autentica si prima intrebare ar fi, de fapt, focul trosneste in semineu.

Regina Ana: /.../

Realizator: Ce inseamna, dupa dumneavoastra, a avea sange albastru?

Regina Ana: M-am intrebat mereu si multumesc lui Dumnezeu /.../. Nu stiu, nu stiu /.../ e ridicol.

Realizator: Apropo de asta, vreau sa va spun un lucru, ca cineva antimonarhic - e un sentiment pe care poate sa-l aiba foarte multa lume, nu, antimonarhismul, si l-ati cunoscut.

Regina Ana: Eu nu inteleg asta, antimonarhism. /.../

Realizator: Antipatic; Antiderapant?

Regina Ana: Da. /.../

Realizator: Antipatii. Pot exista. O realitate este, si anume este vorba de realitatea arborelui genealogic. Pe de alta parte, ati remarcat ca arborele genealogic nu este suficient ca sa faca din cineva un profesionist al nobletei si ca exista persoane - am vazut, chiar dumneavoastra povestiti admiratia pentru Elisabeta Rizea - exista taranci, de pilda, care au o noblete...

Cred ca Elisabeta Rizea este o mare doamna

Regina Ana: Asa este. Iata, de pilda, cum vorbiti despre aceasta doamna extraordinara /.../, de ce a facut ea in viata. Cred ca este o mare doamna. Nu e nevoie sa fii nobil pentru a fi mare.

Realizator: Exact. Mi-ati spus ca va place sa criticati. Spuneti-mi, dumneavoastra priviti o femeie si dupa ce va ghidati ca sa va dati seama daca este o doamna sau face pe doamna.

Regina Ana: O doamna adevarata o cunosti imediat pentru ca e umila, modesta.

Realizator: Modestia.

Regina Ana: Da, modestia.

Realizator: Asta este prima calitate de noblete. Dar, din pacate, realitatea ne contrazice.

Regina Ana: Ce vreti, daca atat de multi vor sa para nobili! Bietii de ei! Ii plang...


-daca privim numai lipsa de modestie a celor ce vor sa para nobili si o ignoram pe a nobililor insisi, ma intreb de ce fel de modestie mai vorbim? Unii se nasc, uite asa, alteze, iar altii trebuie sa ramana modesti.

Realizator: Bine, realitatea istorica va contrazice, pentru ca, din pacate, istoria este plina de regi aroganti, de regine arogante. Din nefericire.

Regina Ana: Da. Priviti istoria Frantei... Sunt foarte multi.

Realizator: Iata!

Regina Ana: Da, pentru ca li s-a urcat la cap.

Realizator: Puterea absoluta care corupe in mod absolut, dar nu pe toata lumea.

Regina Ana: Nu pe toata lumea.

Realizator: Exista si oameni care rezista la asta. De pilda, citind biografia regelui Mihai, m-a induiosat un lucru, ca toata lumea spunea ca mediul corupt de la Palat, luat de Carol al II-lea si crescut acolo, in acea atmosfera, repet, corupta, regele se va molipsi de la asta. Or, regele Mihai, prin structura, nu s-a molipsit.

Regina Ana: Da, asa este.

Realizator: Eroinele dumneavoastra preferate din viata privata, cine au fost?

Regina Ana: Regina Elena a Romaniei.

Realizator: Mama regelui Mihai. Ati iubit-o?

Regina Ana: Da.

Realizator: Si ea v-a iubit. Cred ca ideea Majestatii sale Regina Elena a fost sa va casatoriti cu regele Mihai. Nu credeti?

Regina Ana: Nu cred, pentru ca daca as fi stiut, nu s-ar mai fi intamplat asta.

Realizator: De ce?

Regina Ana: Pentru ca este o mare responsabilitate, responsabilitatea de a trai cu cineva si de a-l iubi.

Realizator: Dar dumneavoastra nu fugiti de responsabilitati. Am vazut ca, dimpotriva. Ce grad ati avut in razboi?

Regina Ana: Mai intai, caporal, apoi aspirant si apoi am fost avansata la gradul de locotenent.

Realizator: Deci, ati fost locotenent in al II-lea Razboi Mondial. Si ce ati facut?

Regina Ana: La inceput, am condus o ambulanta. Era o munca foarte grea pentru ca vedeai atat de multa suferinta... Tineri care stiai ca o sa moara si nu puteai face nimic pentru ei, decat, uneori, sa-i tii de mana.

Realizator: Ati tinut mana unor tineri care mureau in ambulanta?

Regina Ana: Da, da. Intotdeauna trebuie sa oferi dragoste, daca poti. Nu aveau parinti, nu aveau pe nimeni. Erau foarte tineri si am vazut multe asemenea situatii... Dupa asta m-am mutat si am devenit soferul comandantului. Faceam curierat.

Realizator: Erati pe front. Si cat timp ati stat pe front?

Am stat pe front aproape doi ani si jumatate

Regina Ana: Aproape doi ani si jumatate.

Realizator: Doi ani si jumatate? V-ati riscat viata, nu?

Regina Ana: Dar toata lumea isi risca viata.


Realizator: Stiti multe altete care au plecat sa lupte pe front si care au condus ambulanta?

Regina Ana: Toti fratii mei au fost pe front. Jacques a fost aviator, in Norvegia, Michel a fost parasutist si André in "Irish Guards". Deci toti am fost inrolati in armata.

Realizator: Toti voluntari.

Regina Ana: Da. Tata a facut si razboiul din Finlanda, ca voluntar. Suntem oameni care iubim libertatea.

Realizator: O familie regala, cum spune fiica dumneavoastra cea mare intr-un interviu, "usor anarhista". Si mama dumneavoastra, Margarethe a Danemarcei, era nonconformista.

Regina Ana: Pentru ca mama avea patru frati. Asa cum eu am avut trei, ea a avut patru, si poate asa se explica felul nostru de a fi.

Realizator: Adica?

Regina Ana: Sa faci ceva in viata, despre asta este vorba. Ne-au invatat sa muncim. Mama si tata au fost niste oameni extraordinari.

Realizator: Continuam chestionarul lui Proust. Ce detestati cel mai mult?

Regina Ana: Sunt multe lucruri care nu-mi plac, dar pe primul loc sunt oamenii ingamfati, cu nasul pe sus. Care-i privesc pe ceilalti de sus.

Realizator: Detestati aroganta.

Regina Ana: Da, aroganta.


-deci aici revenim. Un interviu e suficient.

Realizator: Talentul pe care v-ati fi dorit sa-l aveti?

Regina Ana: Poate as fi dorit sa fiu pictor. Sa cant, nu! Cant fals.


-a facut orice bine cu exceptia a ceea ce i-a placut cu adevarat.

Realizator: Si n-ati pictat niciodata?

Regina Ana: Am pictat doar de amuzament.

Realizator: In schimb, ati facut enorm de multe fotografii.

Regina Ana: Regele este un fotograf formidabil.

Realizator: Dar si dumneavoastra.

Regina Ana: Eu fac fotografii ca sa pastrez o amintire, dar el poate fotografia orice. Este un artist si face fotografii minunate.

Realizator: V-ati gandit vreodata cum ar arata toate fotografiile regelui si ale dumneavoastra, adunate intr-un album?

Regina Ana: Ar fi multe...

Realizator: Si am vazut ca regele Mihai este ordonat si stie fiecare cliseu unde este, in timp ce dumneavoastra, iata, un mic defect, le tineti intr-o dezordine...! Este adevarat?

Regina Ana: Da, este adevarat.

Realizator: De ce?

Regina Ana: Pentru ca este mai usor sa fii dezordonat decat ordonat. Sa fii ordonat, este o disciplina si eu n-am aceasta disciplina. Si atunci prefer sa fiu dezordonata.

Realizator: Banuiesc ca va alintati, pentru ca ati avut toata viata o disciplina teribila.

Regina Ana: Cand faci ceva pentru tine iti poti permite sa fii indisciplinat.

Realizator: Ah, deci este un lux. Luxul indisciplinei.

Regina Ana: Da.

Realizator: In fine, ultima intrebare a chestionarului: deviza dumneavoastra.

Regina Ana: Nu neaparat sa te distrezi, dar sa traiesti fiecare zi. Asta este deviza mea. Nu te gandi la ziua de maine. Pana maine mai e... Ziua de ieri a trecut, sa traim ziua de azi. Si azi pastrez aceasta deviza. Nu stii niciodata ce o sa se intample.

Realizator: Cu toate ca se spune "Si maine este o zi".

Regina Ana: Da, dar asta uneori nu se intampla. "O sa vedem maine", se poate spune. Dar intotdeauna cu un imens semn de intrebare. O sa vedem... Oare o sa vedem, sau nu? Azi stim, pentru ca traim clipa.

Realizator: Deci, "carpe diem". Dar, la dumneavoastra "bucura-te de ziua de azi", cu modestie, cum ati spus, cu tenacitate, intr-un spirit al nobletii innascute, nu? Asa vedeti bucuria zilei si nu, sa zicem, in stil Carol a II-lea.

Regina Ana: Nu l-am intalnit niciodata pe Carol al II-lea, deci n-as putea spune. Ce a facut bine Carol al II-lea... A facut cateva lucruri frumoase, cum ar fi Muzeul Satului si alte doua sau trei muzee... in sensul acesta era formidabil.


-asta-i o unitate de masura problematica pentru ca pingelik-i si intrece.

Realizator: Dar am vazut ca atunci cand v-ati maritat cu regele Mihai, Carol al II-lea v-a scris o scrisoare in care va sfatuia sa fiti o sotie buna pentru regele Mihai.

Regina Ana: In scrisoarea mea, in esenta, i-am raspuns asa: "Sper sa fiu la fel de buna sotie, pe cat de bun sot ati fost pentru soacra mea!". Cred ca era foarte ironic./ee/


-simpla.

Realizator: Dar v-a sfatuit cineva sa-i scrieti asa?

Regina Ana: Nu, am facut-o singura.

Realizator: Nu v-ati consultat cu regele?

Regina Ana: I-am citit scrisoarea si l-am intrebat "Pot sa i-o trimit tatalui tau?". Si el mi-a raspuns: "Da-i drumul!".

Realizator: Va dati seama? Scrisoarea asta poate, intr-un fel, a avut drept consecinta faptul ca niciodata nu l-ati vazut pe Carol al II-lea si ca niciodata tatal nu si-a cautat fiul.

Regina Ana: Nu.

Realizator: Si nici fiul nu l-a cautat pe tata, cu toate ca, iata ce scena de cinema, in 1940, cand Carol a parasit Romania, noaptea, la ora 3:30, singurul din familie, care l-a insotit pe peron, cu toate ca Antonescu l-a sfatuit sa nu mearga, sa nu-si conduca tatal, a fost regele Mihai. Regele Mihai avea 18 ani si si-a condus la gara tatal. Aici e destinul sotului dumneavoastra inainte de a va cunoaste. Un copil cu un destin trist.

Regina Ana: Trebuie spus ca regele e un rege onest si drept. Daca s-a gandit ca e de datoria lui sa-si conduca tatal la gara, a facut-o. El si-a facut intotdeauna datoria. Asa e regele Mihai.


-adica era un om cu simtul datoriei devreme in viata.

Realizator: L-a condus la gara. Atunci a fost ultima oara in viata cand si-a vazut tatal. Iata ce destin. Un copil crescut fara mama - cand avea 11 ani regina Elena a plecat la Florenta si copilul a vazut-o doar doua luni pe an.

Regina Ana: Gasesc teribil faptul ca parintii sa nu-si vada copiii. Acum depinde si ce fel de parinti... Iar o mama sa nu-si vada copilul decat o luna pe an, uneori si mai putin... E infiorator si necinstit.

Realizator: Au fost conflicte si o stare de tensiune permanenta intre regina Elena si Carol al II-lea, iar regele Mihai, anii in care un copil e cel mai sensibil, i-a petrecut intr-o atmosfera incalcita si corupta si totusi regele a reusit, in acel context, sa ramana un copil, un rege bun, bland.

Regina Ana: Daca ati fi cunoscut-o pe regina Elena, ati fi vazut ca regina e cea care i-a transmis fiului ei toate aceste calitati. Iata de ce ii sunt foarte recunoscatoare reginei.

Realizator: Cand ati vazut-o prima data pe regina Elena?

Regina Ana: Cred ca la Copenhaga, in Danemarca, pentru ca era verisoara cu mama. Se intelegeau foarte bine si se vedeau si la Paris. Era o persoana minunata, care a dat mereu dovada de spirit de dreptate. Ne-a ajutat mult pe mine si pe fiicele mele. Reginei Elena ii datoram mult din ceea ce suntem astazi.

Realizator: Dar am vazut in carte ca regina Elena avea o vila superba, vila Sparta, intre Florenta si Piesole. O intrebare ar fi de ce nu ati mers sa locuiti acolo?

Regina Ana: Regina Elena a spus ca un cuplu tanar trebuie sa locuiasca singur, si nu cu socrii.


-si in plus, dupa cum vom afla mai departe din episodul regal suedez, poate avea si regina Elena viata ei. Mihaita doar dovedise ca se putea descurca de la 11 anisori.

Realizator: Si avea dreptate?

Regina Ana: Da.

Realizator: Si atunci v-ati luat destinul in maini.

Regina Ana: Cred ca a fost o idee buna. Pentru ca altfel mama ii va spune mereu fiului sau fiicei ce sa faca.

Realizator: Si v-ati mutat in Anglia.

Regina Ana: Da.

Realizator: Regele Mihai in 1947 a semnat abdicarea fortata.

Daca regele nu ar fi semnat abdicarea, o mie de tineri ar fi fost impuscati

Regina Ana: Da, pentru ca daca nu ar fi semnat, ar fi fost impuscati o mie de tineri.


-era un om cu simtul datoriei, tot ni s-a spus. Ce nu stim este definitia acestor categorii axiologice cu care opereaza monarhii, de exemplu: datorie, modestie...

Realizator: Erau tinerii care erau deja in puscarii, pentru ca ei vedeau in Coroana singura solutie a acelui moment, ca sa se opuna comunismului care urma sa vina si de asta au fost arestati. Si a fost santajul asupra regelui ca, daca nu semneaza, acei o mie de tineri vor fi lichidati.


-deci regele i-a impiedicat sa-si faca datoria pe cei 1000? Pe un plan mai lumesc, ne-monarhic, sa intelegem ca cei 1000 au fust repusi in toate drepturile civile imediat dupa abdicare?

Regina Ana: Da.

Realizator: Si regele a semnat si a plecat cu acel tren care nu continea valori. Stiti ca in Romania ani de propaganda au introdus in creierele unor generatii ideea ca regele a plecat cu vagoane cu bunuri, cu averi, cu trenul regal, care era plin de comori si care a parasit Romania si, citind acum adevarul istoric, ramai socat sa vezi ca regele a plecat cu strictul necesar impreuna cu mama, regina Elena, ca au fost controlati. Pana si painea si fructele au fost taiate in doua in trenul care a plecat...

-cum facem cu tabloul acela aparut intr-un muzeu texan prin anii '70?


Regina Ana: Exact asa.

Realizator: ...si s-a suit in tren. Pana a ajuns la tren, a trecut printr-un culoar de ofiteri intorsi cu spatele si ultima imagine a regelui din Romania a fost un soldat a intors capul si regele a vazut cum plangea. V-a povestit aceasta scena?

Regina Ana: Nu, am citit-o. Sunt atatea intamplari... Nu-mi placea sa ne povesteasca intamplari triste!

Realizator: Spuneti in carte ca au fost necesari zece ani pentru ca regele sa-si depaseasca traumatismul sufletesc privitor la tara lui.

Regina Ana: Asa e.

Realizator: Si trenul a ajuns la Viena. Viena avea sectorul sovietic. Trenul a trecut de sectorul sovietic, a aparut un capitan american, care i-a spus "Sire, sunteti liber!".


-iar noi si/sau parintii nostri, nu!

Regina Ana: Asta e formidabil!

Realizator: Este, cred, replica care desparte ca o bariera existenta regelui Mihai. Si de acolo, de la aceasta bariera, l-ati preluat dumneavoastra. Primul moment cand l-ati vazut pe regele Mihai care a fost?

Regina Ana: Varul meu, Jean de Luxemburg, dadea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Am mers acolo, mai ales ca nu fusesem la nunta reginei Elisabeta. Mama si fratii mei erau deja acolo, la hotelul Claridge's. Cand am ajuns, am urcat la apartamentul unde stiam ca e mama. Intrand, am vazut-o pe regina Elena, pe ducesa de Aosta, sora ei si pe mama. Iar de vorba cu ele, in picioare, era un tanar in uniforma... Cum nu iesisem de multa vreme din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti si l-am salutat lovind calcaiele ca un soldat! M-am simtit atat de umilita de mine insami, incat am iesit imediat, ca sa merg la verisoarele mele, care erau la alt etaj.

Realizator: Si lumea s-a amuzat?

Regina Ana: Nu stiu. Atunci am plecat foarte repede. Dupa asta am mers la cinema impreuna, pentru ca regele nu stia cum se sta la coada la un cinematograf, cum se plateste... Da! Atunci fratele meu Michel si cu mine l-am invatat cum se traieste simplu, nu intr-un palat. Asa a aflat cum se sta la coada, cum se plateste la un magazin, cum se cumpara bilete la cinema. Era amuzant. Nu stia nici cum se plateste taxiul.

Realizator: Nu stia sa plateasca taxiul! Deci, iata, dvs sunteti omul care l-ati ghidat pe rege spre normalitate.

Regina Ana: Voila.

Realizator: Si aveti o replica, o replica usor consolatoare in care-i spuneti regelui ca ar fi putut fi un bun rege constitutional, dar daca viata a vrut sa fie altfel poate sa incerce sa fie un bun pilot, un bun fotograf.

Regina Ana: Chiar asa e, acum poate face de toate. E un excelent mecanic, ar fi putut fi inginer mecanic.

Realizator: Am vazut ca regele a fost la un moment dat pilot de incercare cativa ani. Nu va era frica cand incerca avioane, cand zbura?

Regina Ana: Nu, de ce sa-mi fie frica?

Realizator: De un accident.

Regele a fost broker timp de noua ani


Regina Ana: Cand ti-e frica tie, ii dai frica si celuilalt.

Realizator: Deci nu trebuie sa ai frica nici pentru ceilalti, nici pentru tine?

Regina Ana: Nu, pentru ca imi telefona cand ajungea undeva. Daca ti-e frica, frica ta genereaza frica

Realizator: Frica naste frica. Si m-a surprins ca, pe langa munca asta de mecanic - regele iubea Jeep-urile, se stie, deja e intrat in istorie ca se pricepe la motoare si era un artist in zona asta - m-a surprins un lucru pe care mai putina lume il stie, si anume ca regele Mihai a facut timp de noua ani brokeraj, a fost specializat la New York, la o agentie de brokeraj si a fost broker.

Regina Ana: Da, a fost dificil pentru el sa fie broker. Atunci cand esti broker trebuie sa iesi mult in oras, sa mergi la cocteluri si la dineuri, ca sa gasesti clienti. Si nu era genul nostru. Deci, era dificil.


-se vorbeste ca astia-s cam jos cu etica si asta fata de mai tot clientul, indiferent de rang; i-a fost greu, foarte greu...

Realizator: M-a amuzat o replica din carte, si anume ca regele Mihai a renuntat la brokeraj dupa noua ani cand si-a pierdut si ultimul client.

Regina Ana: Nu as spune ca a pierdut ultimul client. Ultimul client l-a parasit.

Realizator: Si regele a fost broker la New York. I se spunea Michael King. King devenise un nume propriu.

-ce simpli pot fi americanii, pe formulare au psatii doar pentru nume, prenume si nume mijlociu. Daca-l citeau pe H. James, aflau care-i treaba.


Regina Ana: In Elvetia, cand mergem la clubul nostru, al Jeep-urilor si masinilor militare, ni se spune "Monsieur Michel" si "Madame Anne".


-astia-s republicani dinaintea multor nobili cu titluri.

Realizator: Mi-am amintit, citind despre dvs, o scena care m-a amuzat, de la New York, de la coafor. Ca v-ati dus cu o prietena la coafor si v-a prezentat coafezei "Queen Anne" si cand v-a venit randul coafeza cum v-a strigat?

Regina Ana: Queenie (reginuta). A fost foarte nostim.

Realizator: Si pe dvs asta v-a amuzat.

Regina Ana: Da, enorm, a fost teribil de amuzant.

Realizator: Deci l-ati preluat pe regele Mihai, un rege trist.

Regina Ana: E foarte greu sa pierzi o tara. Ganditi-va, pierzi totul! Cand ii vad astazi pe bietii refugiati, mi se pare ceva ingrozitor. Azi vezi refugiati peste tot in lume. Sa pierzi totul! Nu mai ai radacini... Pentru ca radacinile sunt in tara ta. E foarte greu... Ce bucurie a simtit cand s-a putut intoarce aici, in Romania, tara inimii lui...


-cum spuneam, cei ramasi in Romania pierdusera totul, chiar si libertatea.

Realizator: Radacinile regelui sunt in Romania. Regele era, este ortodox. Dvs sunteti catolica.

Regina Ana: Da.

Realizator: Cum ati rezolvat problema, pentru ca stiu ca papa nu a fost de-acord cu acest mariaj?

Regina Ana: Mama si soacra mea, regina Elena, au mers amandoua sa ceara acordul papei Pius XII. Si mama a mers atat de departe incat a dat cu pumnul in masa.


-lipsa de modestie sau ce? Pardon, constiinta de sine!

Realizator: In fata Papei?

Regina Ana: Da, erau asezati asa... Mama era furioasa pentru ca Papa a spus "Nu-mi pot da binecuvantarea".

Realizator: Mama a izbit cu pumnul in masa in fata Papei si asa banuiesc ca audienta s-a terminat pe loc.

Regina Ana: Da.

Realizator: Dar spuneti-mi, dvs, in toata viata dvs, ati izbit vreodata cu pumnul in masa?

Regina Ana: Cu palma, poate...

Realizator: A, e o diferenta.

Regina Ana: Asa nu, nu cred. In primul rand, te doare mana. Asa nu te doare.

Realizator: Deci, vedeti, acum imi dau seama ce diferenta e intre a izbi cu pumnul in masa si a izbi cu palma in masa. E o diferenta.

Regina Ana: A fost destul de amuzant ce s-a intamplat. In consecinta, parintii mei n-au putut veni la nunta. Unchiul meu, printul Erik de Danemarca, l-a inlocuit pe tata.


-ce pierdere, datoria bat-o vina!

Realizator: Care era protestant si singurul din familie care a venit. Dar mama, tata, fratii, nimeni nu a venit la nunta dvs. Si nu v-ati simtit atunci o victima? N-ati suferit, nu v-ati plans de mila?

Regina Ana: Dar de ce?

Realizator: Ca nimeni din fratii iubiti, mama, tata nu au venit la nunta de la Atena?

Regina Ana: Era alegerea mea. Daca iubesti pe cineva, e alegerea ta. Alegerea mera era regele Mihai. Deci m-am maritat cu regele Mihai! Si mult mai tarziu, fratii mei, André si Michel, au venit la Vila Sparta cu catelusul meu, un pechinez pe care-l iubeam mult si pe care-l chema Whimpy. L-au adus cu ei.

Realizator: Dar ati avut deci curajul, independenta, sa va maritati cu regele Mihai la Atena si sa suportati ca nimeni din familia dvs iubita sa nu participe. Si, cum ati spus, tenace, totusi, peste 18 ani ati avut si o ceremonie catolica.

Regina Ana: Eram foarte buni prieteni cu Rainier si Grace de Monaco. Mama locuia iarna la Monte Carlo, pentru ca nici ei nu-i placea frigul. Cand era acolo, veneam din Elvetia s-o vedem. Intr-o zi ne-a spus ca o sa-i intrebe pe Rainier si pe Grace daca s-ar putea aranja o casatorie catolica, aici, cu preotul palatului.


-i-au modificat pana la urma, ce nu stim este daca nunta s-a oficiat in rit crestin ortodox.

Realizator: Si ati facut si acest mariaj, la care a participat cineva din familie, sau nu?

Regina Ana: Da, mama era acolo. Era ceea ce conta.

Realizator: Cum a suportat regina Elena pierderea Vilei Sparta?

Regina Ana: Doamne, a fost teribil. Cand ne-am casatorit, regele, cu generozitatea lui mostenita de la regina Elena, mi-a daruit un formidabil colier de diamante. Cred ca exista fotografii in care il poarta regina Maria. L-am primit cadou. Si cand n-am mai avut bani, nici noi, nici regina, l-am vandut. Am vandut toate bijuteriile pe care le-am primit. Am pastrat ceasul... Si perlele astea... Si asa am putut s-o ajutam pe regina. Dar, cand n-am mai avut nimic, n-am mai putut s-o ajutam. Atunci a trebuit sa vanda Villa Sparta. Pentru ea, a fost ceva ingrozitor. A venit sa locuiasca intr-un apartament la Lausanne, dar nu era acelasi lucru. Ne-a dat din mobila ei, ce-a mai putut salva. Si acum, la Savarsin, avem multe care provin de la Villa Sparta.

-cititorule, la punctul asta in interviu mi-a devenit clar, ce-i bun sau chiar de vis pentru 99.9% din oamenii lumii este teribil pentru unul care se naste cu constiinta superioritatii mostenite. Daca oamenii astia n-au constiinta pacatelor bourbonice sau carliste, cu atat mai putin sa ne asteptam la solutii de la ei care sa ne rezolve noua problemele sau dea un trai mai bun.


Realizator: Si sfarsitul reginei Elena care avea sa fie...

Am vazut cum fratele Reginei Elena a venit s-o ia in clipa mortii

Regina Ana: Mergeam s-o vizitam la Lausanne cam de doua ori pe saptamana, pentru ca locuiam foarte aproape. Intr-o zi s-a imbolnavit foarte tare si doctorul i-a spus fiului ei ca n-o sa mai traiasca. Eram acolo, cu doua dintre fetele noastre. Sfarsitul era foarte aproape si m-am gandit la Margareta, fiica noastra cea mare, care era la universitate, la Edinburgh. Atunci am mers in camera de alaturi si i-am dat un telefon, pentru ca ea isi adora bunica. Si i-am spus, "Margareta, bunica ta e pe cale sa plece". In acel moment, am avut o viziune. L-am vazut, prin fereastra, pe regele Paul al Greciei, fratele ei, venind sa-si caute sora... A venit s-o ia.


-aici sa se exprime un medic psihiatru.

Realizator: Ati avut viziunea asta?

Regina Ana: Am avut aceasta viziune a regelui Paul. Nu era ca o fantoma, era ca o aparitie. N-am vazut-o pe soacra mea plecand, l-am vazut pe el venind s-o ia. Am stiut atunci ca murise.

Realizator: Regele Paul al Greciei, fratele reginei Elena.

Regina Ana: Da, fratele ei mai tanar.

Realizator: Frate iubitor, care s-a purtat si cu familia dvs extraordinar.

Regina Ana: Da, fantastic.

Realizator: Am vazut ca v-a invitat la o croaziera pe Mediterana cu o suta de familii nobiliare ale Europei. Ce va amintiti din aceasta croaziera?

Regina Ana: A fost o croaziera grozava. Ne-am putut intalni toti. Mai tineri si mai batrani, unii pe care nu-i cunosteam prea bine. I-am redescoperit gratie regelui Paul si reginei Frederika. Am vizitat locuri minunate in Grecia...

Realizator: Dar care era atmosfera pe acest vapor?

Regina Ana: Joviala. Foarte joviala, foarte relaxanta. Ca si cand o mare familie se intalneste in jurul unei mese mari.

Realizator: V-ati simtit vreodata rudele sarace ale unei familii bogate?

Regina Ana: Niciodata.

Realizator: Chiar cand erati?

Regina Ana: Niciodata. Pentru ca e formidabil sa-ti intalnesti familia.

Realizator: Intrebarea ar fi, dintr-o asemenea familie din care multi erau foarte bogati, cum de nimeni n-a ajutat-o pe regina Elena sa pastreze Villa Sparta?

Regina Ana: Cineva a ajutat-o... Regele Suediei.

Realizator: Regele Suediei. Cu care autorul sugereaza ca regina ar fi avut o frumoasa poveste de dragoste la varsta a treia.


-si la rege-rege, branza-i tot pe bani!

Regina Ana: Erau foarte apropiati, foarte buni prieteni.

Realizator: Totusi, n-a ajutat-o ca sa poata pastra...

Regina Ana: Trebuia sa se gandeasca si la familia lui. Regii nu sunt totdeauna bogati.

Realizator: Dar uneori sunt.

Regina Ana: N-as putea sa va spun.

Realizator: Dar, stiu, cand ati plecat de la Florenta ati plecat in Anglia si acolo ati avut la un momment dat o locuinta bantuita de fantome. Sunteti prima invitata a emisiunii care a locuit intr-o casa bantuita de fantome.

Regina Ana: Da, era la Bramshill! E amuzant. Eram cu mama si amandoua am vazut fantoma lui Sir John Coope, in salon, pe un scaun. Am vrut sa aprindem lumina, ne pregateam sa ne uitam la televizor, si el era acolo. Intr-o zi, cand am iesit, aveam totdeauna cainii cu noi, vanam iepuri, pentru ca era inca dificil sa procuri carne. Am iesit cu doi caini ai mei sa vanez un iepure. Am mers la o oarecare departare... Am vazut un iepure, ma pregateam sa-l ochesc si in spatele meu imi auzeam cainii... Le-am spus sa taca, am nimerit iepurele, dar, cand am intors capul, nici un caine nu era acolo! Cainii erau in casa, nu iesisera dupa mine. Deci, ceea ce auzisem eu, fusesera fantome... Iar prin camerele copiilor bantuia fantoma unei doamne in alb. Iubea copiii, am auzit ca ar fi avut o poveste trista.

Realizator: Ce poveste?

Regina Ana: Se pare ca si-ar fi pierdut copiii.

Realizator: Cu cate secole in urma?

Regina Ana: In urma cu vreo suta de ani, cand locuise la castel. De fapt, nu era un castel, ci o casa foarte mare, un conac. Cand ne-am mutat acolo, cu copiii, a fost probabil fericita. Prefera camera in care dormea micuta Elena. Am mutat-o pe Elena din acea camera, am sfintit-o si am lasat-o libera pentru doamna in alb. Intr-o zi, am vazut urcand scara o femeie de serviciu.

Realizator: Pe care nu o aveati in casa?

Regina Ana: Nu stiam sa avem o noua femeie in casa. Am intrebat-o pe mama si pe sotul meu, regele, daca avem cumva o noua menajera. Mi-au spus ca nu. Dar eu o vazusem urcand scarile

Realizator: Deci, fantomele exista.

Regina Ana: Da, pot s-o spun, exista fantome.

Regina Ana: Iata de ce trebuie facute rugaciuni pentru ele, si trebuie sa sfintesti, ca sa le ajuti sa poata parasi Pamantul. Pentru ca au avut in urma lor multa nefericire si povesti triste. Deci trebuie intotdeauna sa-ti sfintesti casa, ca ele sa poata pleca acolo sus.

Realizator: Palatul Elisabeta l-ati sfintit de cand v-ati mutat?

Regina Ana: Si aici este o fantoma. Iata de ce am sfintit si aici. E vorba de o femeie foarte draguta.

Realizator: Cine credeti ca e?

Regina Ana: Nu stiu.

Realizator: Din personal sau din familia regala?

Regina Ana: Nu stiu, pot spune doar ca e o femeie.

Realizator: Am vazut ca in Anglia v-ati ocupat de gradinarit, ca la un moment dat v-ati castigat existenta dintr-o gradina de zarvzavat.

Regina Ana: Da.

Realizator: Ati facut si asta, ati crescut cinci fete.

Regina Ana: Cinci fete...

Realizator: Din tot, ce-ati facut cel mai greu, cel mai usor, ce v-a facut cea mai mare placere?

Realizator: Daca te daruiesti din plin facand lucrurile pe care le-ati amintit, atunci le faci cu placere pe toate. Trebuie luat totul in ansamblu. Si eu asta fac.

Realizator: In toata existenta asta, in care crizele financiare au fost o realitate secreta, in toata existenta de regina fara tara, fara radacini, v-ati simtit vreodata umilita?

Regina Ana: Nu, de ce?

Realizator: Niciodata... Din cauza saraciei, a realitatii, a vietii... A nedreptatii?

Regina Ana: Nu. Sigur ca e o placere, daca ai bani, sa poti face cadouri, sa-i daruiesti cuiva ceva ce-l bucura. Daca poti face asta, e grozav.

Realizator: Cu toate ca situatia financiara a familiei nu era extraordinara, ati indraznit, de fapt, sa cresteti, sa aveti cinci copii.

Regina Ana: E un dar de la Dumnezeu! Fiecare copil e un dar. Cum poti refuza un dar al lui Dumnezeu?

Realizator: Cele cinci fiice cu ce se ocupa?

Regina Ana: Muncesc toate... Trebuie sa munceasca, sa-si castige existenta. Margareta are o fundatie pentru copiii saraci, dar si pentru batrani. Fundatia functioneaza foarte bine. Ea calatoreste mult ca sa adune fonduri. Elena lucreaza in Anglia cu al doilea ei sot, primul a murit. Sotul ei e avocat, iar ea lucreaza la o firma, e contabila. Irina a fost maritata cu un suedez, dar au divortat. Acum se ocupa de cai, in America, in Oregon. Sofia locuieste in Franta, in Bretania, unde-i place foarte mult. Are o fetita, Elisabeta, scrie carti pentru copii si picteaza foarte bine. Ea ne-a facut toate felicitarile de Craciun. Maria, a cincea fiica, traieste in America, in New Mexico si lucreaza la cabinetul unor medici, se ocupa de programari. Nu are copii. Elena are un baiat si o fata, Irina tot un baiat si o fata, Sofia are o fata, deci avem cinci nepoti. Au fost toti in Romania acum trei ani, la Savarsin, de Anul Nou. Mai putin Elisabeta, care nu era nascuta.


-cui se ocupa de programari la un cabinet medical i se cere mai putina educatie. Cat despre Margareta, proaspat desemnata urmasa a coroanei, mult succes si mai ales cu invatatul limbii romane!

Realizator: Regele se consulta cu dumneavoastra, obisnuia sa se consulte in toate problemele sau nu?

Regina Ana: Nu il sfatuiesc, vorbim.

Realizator: Am vazut in carte ca Truman, presedintele SUA, i-a facut la un moment dat regelui o oferta, de a veni in America si de a-i da o casa, un domeniu in anumite conditii.


-americanii astia chiar ca-s diferiti; ei au vrut sa le dea azil politic si ceausestilor. Ce-or face cu ei, colectie prin suburbiile DC-ului?

Regina Ana: Si am spus nu?

Realizator: Glumiti. Va dau un citat. Cand i s-a spus ca va pleca cu avionul in SUA sub un nume fals, acoperire folosita indeobste de CIA, regele Mihai a refuzat. Nu va amintiti momentul. Dar, de pilda, cand a murit regele Carol al II-lea, in 1953, de un atac cardiac, si regele Mihai a fost sunat noaptea si intrebat daca va merge sau nu la inmormantare, regele nu s-a dus. Ce l-ati sfatuit?

Regele face mereu ce este drept

Regina Ana: El face mereu ceea ce este drept. Nu are nevoie de sfaturile mele.

Realizator: Regele Mihai spunea despre regele Carol al II-lea "Dumnezeu a facut sa nu ne putem intalni in nici o latura a caracterului nostru". Dupa aceea, am vazut in aceasta ultima carte ca regele Carol al II-lea, intr-adevar a avut o avere spectaculoasa, pe care a luat-o in 1940...

Regina Ana: Nu imi place sa vorbesc despre Carol. E mort, s-a terminat. Nu l-am cunoscut si nu am dorit sa-l cunosc. A facut mult rau si nu a fost un tata bun. Sotul meu este un tata extraordinar. Deci, prefer sa nu vorbesc despre acest domn. Pentru mine, este o chestiune incheiata, iar el e... nu stiu unde e.

-alt avantaj al monarhilor, vorbesti nu despre ce trebuie, ci despre ce vrei. Doamna Anna de Bourbon este de stil vechi daca mai crede ca a vorbi de Carol II e chestiune privata a familiei sale.


Realizator: E platit, e sters, e uitat.

Regina Ana: Da, exact.

Realizator: Cum spunea Edith Piaf...

Regina Ana: Minunata Edith Piaf! A fost intr-adevar cineva.

Realizator: "Nu, nu regret nimic".

Regina Ana: Exact. Ador cantecul asta.

Realizator: Nici dumneavoastra nu regretati nimic, sunteti sigura?

Regina Ana: Pe fratele meu Jacques, da.

Realizator: Doar oameni, si nu gesturi.

Regina Ana: Nu, gesturi nu, pentru ca ce e facut e bun facut, nu te mai poti intoarce. Deci, s-a terminat.

Realizator: Din nou, in natura dumneavoastra fericita.

Regina Ana: Vad oameni mergand abatuti, cu un aer invins. Ei nu stiu sa priveasca viata. Viata poate fi foarte frumoasa. Critic oamenii care nu stiu cat de fericiti sunt.

Realizator: Ati plans vreodata in viata dumneavoastra?

Regina Ana: Da, cand a murit fratele meu Jacques. Nu suntem o familie in care se plange. Ar fi prea simplu.

Realizator: Ati spus ca apreciati spiritul critic.

Regina Ana: Da.

Realizator: Atunci, va intreb ceva: in 1978, cand Ceausescu a mers la Londra si regina l-a plimbat...

Regina Ana: Stiu, pacat.

Realizator: A vorbit la Buckingham. Atunci, ce ati spus?

Regina Ana: Dumnezeule, mi-am spus, ce tupeu! Cum a indraznit sa ceara toate acestea? El avea nasul pe sus.

-nu-i prost cine cere, ci cel care da! Ce oroare, oltenashului nazdravan nu i-a pomenit nimeni de eticheta, sau poate ca din cauza ca i s-a pomenit a vrut s-o faca asa.


Realizator: Si nu ati gandit despre regina Angliei cum de l-a invitat?

Regina Ana: Nu, niciodata nu i-as putea spune asa ceva reginei Angliei.

Realizator: Nu?

Regina Ana: Nu, pentru ca nu regina e cea care invita.

Realizator: Dar?

Regina Ana: Guvernul. Toate vizitele oficiale sunt hotarate de guvern. Noi, regii, suntem acolo ca sa-i primim pe oaspeti, ca sa fim prezenti.


-stie ceva PR legat de monarhiile moderne, o sa invete si mai mult.

Realizator: Reprezentativi.

Regina Ana: Da.

Realizator: In spatele regilor, deci, guvernele pot aranja asemenea intalniri. V-ati gandit vreodata la subiectul atat de delicat si de complicat al manipularii unui rege?

Regina Ana: N-as spune ca e o manipulare. Manipularea intervine cand ii esti favorabil. Un rege nu este manipulat, ci este folosit, gratie pozitiei lui.

Realizator: Dar regele poate spune Nu.

Regina Ana: Poate, dar e foarte dificil sa spui Nu.

Realizator: De ce?

Regina Ana: Pentru ca el a numit guvernul.


-logica?

Realizator: Am citit in carte ca, in momentul cand Ceausescu a mers la regina Angliei, exact in aceeasi zi prietenul dumneavoastra Milica Marinescu, impreuna cu Jacques Vergotti si bietul general Petre Lazar stateau toti trei intr-o camera de hotel, nu departe de Buckingham. Au suferit in tacere si nu au vorbit toata seara decat despre poezia lui Eminescu.

-astia erau devotati celui care n-a vrut sa faca o scena? Datoria, bat-o vina!


Regina Ana: Da, e adevarat, toti ne-au fost prieteni devotati.

Realizator: Generalul Lazar a fost cel mai fidel insotitor al regelui...

Regina Ana: El si-a parasit familia ca sa-l urmeze pe rege.

Realizator: Si ce s-a ales de familia lui?

Regina Ana: A ramas in Romania.

Realizator: Profesor de antropologie. Era un intelectual, era si general, si cale de o viata acest fidel al regelui a stat la Londra, incercand sa intermedieze o legatura intre rege si diaspora? Ce ati gandit cand ati vazut ca regele nu reusea sa obtina unitatea diasporei?

Regina Ana: Era foarte trist. Si este si astazi.

Realizator: Ati fost la inmormantarea generalului Lazar?

Regina Ana: Nu am fost. Cred ca a fost multa vreme bolnav inainte de a muri. Nu eram in Anglia, dar ne vom intalni acolo, sus... A mai fost alaturi de noi si valetul Gheorghe.


-n-a raspuns apropos de generalul Lazar... Neprezenta la moartea credinciosului mai-jos-pus sa fie tot o datorie?

Realizator: Gheorghe. Si ce s-a ales de Gheorghe?

Regina Ana: S-a intors acasa, pentru ca isi lasase aici familia. A fost foarte trist, pentru ca tineam mult la Gheorghe. Era un om calm, amabil...

Realizator: Si dupa ce s-a intors in Romania, stiti destinul lui care avea sa fie sau nu?

Regina Ana: Nu stim nimic. De cand a plecat, nu mai stim nimic.

Realizator: Credeti ca a facut puscarie?

Regina Ana: Nu stiu.

Realizator: Nu stiti nimic. Poate dupa emisiunea noastra o sa aflam ce s-a ales de valetul Gheorghe.

Regina Ana: Daca mai traieste.

Realizator: Am citit ca printre prietenii de suflet figureaza Milica Marinescu.

Regina Ana: Era un bun prieten al nostru, ne-a ajutat mult financiar pentru educatia fiicelor noastre.

Realizator: E cel care a platit studiile fetelor.

Regina Ana: Da. Nu integral, dar foarte mult.


-daca ar fi fost integral, vorbeau si romaneste?

Realizator: Din pura generozitate.

Regina Ana: Da. Cred ca era om de afaceri, venea des sa ne vada si ne-a ajutat mult.

Realizator: Sunteti o sotie care a avut o enorma rabdare: sa asteptati cu modestie, cu discretie si cu tenacitate si cu normalitate momentul care avea sa vina peste aproape 50 de ani. Spuneti-mi, cand ati descoperit cu propriii ochi ceea ce regele va povestise semana sau v-ati imaginat altfel?

Regina Ana: Nu mi-am imaginat altfel. Vedeam ceea ce imi povestise el, mie si copiilor. Cand eram in Elvetia, ne povestea mie si copiilor, la masa, mereu despre Romania si, cand am ajuns aici, am regasit ceea ce ne spusese. Era fantastic! Cand am vizitat Romania, aveam un ghid care nu era alaturi de mine, ci in gandurile mele.

Realizator: Si ghidul a fost corect?

Regina Ana: Intrutotul.

Realizator: Primul cuvant pe care l-ati invatat in romaneste care a fost?

Regina Ana: Buna ziua.

Realizator: Ce ati gandit cand un politician, dupa '90, i-a propus regelui sa candideze la Presedintie? Vi s-a parut o idee nefericita, o idee inspirata, o idee posibila, imposibila? Ce idee vi s-a parut?

Regina Ana: Imposibila. Pentru ca ori esti cine esti, ori intri in politica. Ceea ce noi nu facem. Nu e posibil. Sunt sau nu sunt.

Realizator: Sunt sau nu sunt rege. Cine e rege, e rege, chiar si fara tara, chiar si dupa ce e mort, un rege, chiar si dupa ce a fost decapitat. Istoria ne arata ca un rege ramane un rege.

Regina Ana: Eu sunt sotia unui rege.

Realizator: Cum va explicati ca sunt tari in care monarhia a mers bine, Spania, sa zicem, Danemarca, Marea Britanie, de asemenea, si tari in care monarhia a fost abolita? Cu ce vedeti in relatie supravietuirea monarhiei sau privirea monarhiei ca un moment depasit din punct de vedere istoric, cu ce credeti ca intra asta in relatie? Ca nu cu nivelul de trai, in orice caz.

Regina Ana: Depinde cine e regele sau regina, depinde de ei daca pleaca sau li se cere sa plece. Din nou, e un fel de a trai.

Realizator: Deci, credeti ca e vorba de omul care sfiinteste locul?

Regina Ana: Da, depinde de oamenii care sunt acolo.

Realizator: Sau e vorba, intotdeauna, de un context istoric si de....

Regina Ana: Dar uitati-va la Belgia de azi, traverseaza un moment prost. Flandra si Bruxelles nu se inteleg foarte bine. Deci, li se intampla si provinciilor sa nu se inteleaga bine.

Realizator: Cum comentati expresia: "L'exactitude est la politesse du roi"?

Regina Ana: Daca oamenii te asteapta si intarzii, inseamna ca esti prost crescut. Daca ajungi inainte, la fel...

Realizator: Esti si mai prost crescut, nu-i asa?

Regina Ana: Da.

Realizator: Nu e voie sa ajungi nici mai devreme, nici mai tarziu.

Regina Ana: Iata de ce regele trebuie sa fie foarte exact.

Realizator: Ati schimbat de-a lungul existentei dvs atatea case, care nu au fost ale dvs, mai cu fantome, mai umede, mai intunecate. Una am vazut ca o numeati chiar "casa neagra".

Regina Ana: Da.

Realizator: In care v-ati simtit cel mai senina? Caminul dvs cand l-ati avut si unde?

Regina Ana: Nu inca! Cand sunt aici, da. Savarsin e un loc fermecator, care imi place mult si pe care fiica mea Margareta l-a aranjat ca pe vremea Reginei Elena si a Regelui Mihai. E o casa care te primeste cu bratele deschise. Are si un parc frumos, cu arbori batrani. E un loc foarte ingrijit, e foarte bine.

Realizator: Dar, spuneti-mi, care e locul din Bucuresti unde va simtiti cel mai bine?

Regina Ana: Locul care imi place foarte mult e Muzeul Satului. Locuim alaturi, la Palatul Elisabeta, care i-a fost dat sotului meu, ca sa poata trai aici pana la moarte. E un loc foarte frumos, pentru ca suntem ca intr-un fel de padure, in afara orasului.

Realizator: Si filmuletul nostru despre Muzeul Satului, pe ce muzica l-ati vedea montat?

Regina Ana: S-ar potrivi foarte bine o muzica pe care o iubesc de multi ani. "Poema" lui George Enescu, o muzica frumoasa si blanda, care are si mult caracter.

Realizator: Deci, cale de o viata regele Mihai v-a povestit despre Romania...

Regina Ana: Ne vorbea despre Romania, patria lui, in fiecare zi, mie si copiilor. Deci e un om care a fost mereu aici! Si care va ramane mereu aici! Sunt mandra sa-i fiu sotie si cred ca pot privi acolo sus si pot spune: 'Doamne, iti multumesc!'.





peromaneste: In1947, la 29 de ani, regele Mihai a abdicat. Curand dupa aceea, oricine cu capul cat de cat pe umeri nu mai vedea sfarsitul comunismului tocmai instaurat in Romania. Nu pot sti ce a fost in capul unuia ca Maniu sau sute de alte mii de romani patrioti ce au sfarsit in Romania. Conditia de roman in exil era foarte problematica, daca nu chiar contraproductiva. Fiecare si-a re-construit viata in afara granitelor dupa pricepere si abilitati. Inainte de 1989, la Europa Libera, fostul rege Mihai ne spunea ca el nu avea nici un interes material in Romania. Dupa 1989, cand atat de mult din bunul comun(izat) a fost furat si/sau retrocedat, a fost firesc si pentru fostul rege Mihai sa primeasca ce a fost de drept/legal al lui. Si cam atat.


Da click aici ca sa vezi totul!

19.1.08

La ce bun
In cine (ne in-)credem




La summitul UE-Rusia din Portugalia din 26 octombrie 2007, presedintele rus Vladimir Putin transmitea un avertisment dur cu privire la pericolele secesioniste din Europa: "Aveti putine probleme in Spania? Aveti putine probleme in Belgia? Putine probleme pot sa apara in Romania? Sau in intreaga regiune balcanica? La ce bun sa punem sub semnul intrebarii temeiurile dreptului international, alimentand in acest fel tendintele separatiste in Europa si in intregul spatiu postsovietic?".





Da click aici ca sa vezi totul!

16.1.08

o scumpire anuntata a leului


"Banca centrala va continua o sterilizare agresiva a lichiditatii" este genul de stire economica ce va reveni din ce in ce mai mult in saptamanile urmatoare.
Iata cateva din semnificatiile si implicatiile unor astfel de declaratii:
In Romania se vor ridica dobanzile (in alte cuvinte, va fi mai scump sa te imprumuti in lei, cel putin). Cetateanul de rand nu va mai putea contracta credite (cumpara pe datorie) in conditii la fel de avantajoase ca pana acum.

Problema este ca leul s-a apreciat odata cu intrarea in UE, ceea ce a condus la cresterea deficitului comercial (in conditiile in care a fost mai ieftin sa cumparam din import si productia interna a disparut).

Suntem de opinie ca aceasta ajustare devine din ce in ce mai necesara, insa ea se intampla acum mai ales din cauza anuntatei crize financiare pe plan mondial. In Romania trebuie sa se puna lucrurile in ordine pentru a incetini activitatea speculativ-economica treptat si nu dintr-o data.
Agentii economici trebuie sa faca fata unei scumpiri a materiilor prime si presiuni de crestere a salariilor.
Guvernul si Guvernatorul BNR sunt clar depasite de situatie si se va dovedi inca odata ca nu lucreaza cu si pentru noi (noi fiind si consumatori si producatori romani).

pentru mai multe opinii despre acest subiect, accesati:

Da click aici ca sa vezi totul!

din blogosfera, despre demisia lui CTP




ochi de soim
Brigada de ziaristi fondatori ai GANDULUI era obisnuita sa lucreze ca pe vremea lui TINU. Acesta se lauda in stanga si in dreapta ca plateste- in urma unei intelegeri personale cu ministrul transporturilor, nimeni altul decat TRAIAN BASESCU- o suma derizorie pentru distribuitul ziarului cu CFR-ul in provincie si ca a mai pus la cale si multe alte inginerii financiare. La un moment dat, BCR avea abonamente lunare pentru 17 000 de exemplare din ADEVARUL. Nu s-a auzit ca institutia sa fi avut vreodata atatia angajati. Era tot o "inginerie". Nu trebuie uitat ca atunci cand brigada CTP, B Chirieac, AS Ursu, L Munteanu a parasit ADEVARUL, si-a justificat initiativa prin scoaterea ei in corpore din CONSILIUL DE ADMINISTRATIE al ziarului, unde putea sa imparta banii dupa cum vroiau muschii ei. Toti aveau firme capusa, toti isi dadusera salarii "americane" si isi creau si alte avantaje...evident financiare. Acum lucrurile s-au schimbat. Li s-a cerut performanta si au ...dat bir cu fugitii. Cat priveste pretinsa obiectivitate, brigada este in bune relatii cu PSD, chiar daca uneori, de ochii lumii, le mai tragea fostilor tovarasi de drum cate o sapuneala. Un amanunt: s-a tot vorbit de "patrimoniul" SCANTEII. TINU si ai lui ortaci au afirmat ca - la privatizare- au plecat doar cu pixurile si talentul. Ha, ha! A uitat sa mai adauge raposatul TINU cele 6 milioane dolari banii de abonamente facute la SCANTEIA inainte de decembrie 1989 pentru anul urmator, 1990, apoi blocurile gemene de la fosta OPERETA, donate gratios de primul-ministru de atunci, "incoruptibilul" PETRE ROMAN, FABRICA DE GLUCOZA, din Baneasa, transformata de scanteistul ION LAZAR intr-un complex hotelier, el reciclandu-se in om de afaceri milionar, hoteluri si cabane la PREDEAL. Fara sa mai vorbim ca toti baietii cumsecade au primit apartamente in buricul targului si si-au facut vile la munte, indeosebi la Breaza. Asa s-a scris istoria la SCANTEIA, alias ADEVARUL, alias GANDUL.

Emigrantul (http://kritik-blog.weblog.ro)
Cristian Tudor Popescu a anuntat ca demisionat de la conducerea ziarului Gandul. Motivul , cel oficial, este ca nu s-a intzeles cu Adrian Sarbu, patronul, asupra politicii editoriale pentru anul 2008. Eu unul refuz sa cred o asemenea motivare a gestului. Mai degraba cred este vorba de altceva. CE ALTCEVA ?, or sa intrebe unii. Pai, iaca ce:
acu`doua saptamani CTP a avut taria sa-l puna la punct pe procurorul cotrocenist, Turcescu, atunci cand acesta a dat pe post convorbirea avuta cu Orban. CTP si Realitatea s-au retras din Clubul Roman de Presa. Dar lucrurile nu au ramas la acest stadiu. Zeus, suparat ca unul din limgaii lui a fost deconspirat, l-a sunat pe Adrian Sarbu si ia spus: Adriene, ori il dai afara pe CTP ori te paste DNA-ul ! Ai termen pana maine !
Deci explicatia data, ca nu s-au inteles la politica editoriala , asa trebuie tradusa.


I.T. Serbanescu
CTP nu stia ca "obiectivele de neatins" constituie un deziderat pt. CEI CARE INVESTESC in presa? Sarbu nu este jurnalist; este doar un jucator financiar tenace pe piata media. Ma indoiesc ca dl. Popescu l-a invitat sa verse cateva milioane in visteria ziarului Gandul doar de amorul condeiului. Vine campania, fratilor si - vedeti dumneavoastra - cererea si oferta pe piata media trebuie sa fie imbracate de gala, nu in papuci de plastic. Chiar daca CTP a renuntat la anecdotica-i bluza de trening si la Dacie, ar fi bine sa isi aminteasca de "punga cu cateva mii de euro pe care a pus-o pe masa, la fondarea Gandului"(Mircea Dinescu). Cu cei doi poli din punga nu ar fi rezistat azi pe piata media centrala. Poate la vreun "local" din Ialomita sau Calarasi, mai mergea. Nu-i plang insa de mila; e puternic si talentat, iar putina zarva si cateva reflectoare indreptate spre d-sa fac mai mult decat o cura cu ape termale la Baile Felix.


cuirasatul
tiganul de sarbu a reusit cea ce era de asteptat, punerea pe uscat a crucisatorului de tip vechi CT Popescu. Manelistul de serviciu Adrian Sarbu, care a reusit sa tziganizeze stiri, spectacole, divertisment si tot ce tzine de televiziune, mai nou vrea ziar quality paper. Inexact domnilor ; Gandul v-a deveni al patrulea mushchetar, langa Libertatea, Click si Can Can in presa romaneasca. CTP-ul ar face bine sa-l mai studieze pe Kottler, Porter si altii, si sa lase inventarea cuvintelor gen "lifuroi""guzgan rozali"etc. Se vede bine ca facultatea de automatica terminata in '81, in hienismul capitalistic de azi, nu face doi bani.Oare CTP-ul daca se ducea la cateva cursuri de management si administrarea afacerilor, nu-si putea croi singur drum in presa scrisa de azi? A scrie si a aparea la tv este una, a administra si a sta cu ochii pe audientele si vanzarile unui ziar este cu totul altceva. Sarbu promoveaza cu obstinatie un tip de popor tziganizat si nu intelege ca audienta pe Acasa, ProTv, Sport.Ro, nu are nici o treaba cu televiziunea de buna calitate. Numai aici poti sa vezi palate cu bulibasa care fura curent si-si arata lanturile de vapor de la gat, si casatoresc copii de 14 ani. CTP-ule, halal sa-ti fie ! De parca nu stiai cu cine te combini !


romanverdepraz
De dragul succesului si al obiectivelor de performanta, Adrian Sirbu ar putea sa ordone transcrierea in Gandul a Stirilor de la ora 5, iar paginile de cultura ale ziarului ar merita sa devina muzicale, dupa modelul felicitarilor. Deschizi Gandul si cinta Minune lunea, martea Vijelie, merkuri DelaValcea si tot asa... Nea Sirbule, cu manelele si shushanelele e usor nenicule, pentru presa serioasa iti trebuie si niste creier managerial de alt tip decit cel probat de matale pina acum. Daca ai impresia ca ai pacalit niste evrei americani care s-au facut ca nu vad cum bagi tu botu in marmelada lor si ca asta inseamna management inseamna ca e vai de mama ta. Si e vai de mama ta! Asta nu inseamna ca ai de-a face la Gandul cu cine stie ce lumini jurnalistice si ca doar matale esti pe niciunde! Nu! Dar cine te-a pus, neicusorule, sa cumperi Adrian Ursu, Lelia Munteanu si Bogdan Chirieac? Femeia lucreaza in continuare la Scateia, unde la lucrat si inainte, Ursu are mari probleme cu arcodul in limba romana, iar Chireac nu mai merita comentat. Bref: un pachet de prosti, la superoferta! Pacat de CTP. Uneori - repet unerori - o mai nimereste, nu i se poate contesta talentul. Numai ca uneori isi bate joc de el. E de la nervii capului. Adios Gandul!

lucid
Cauza si efect: sambata noaptea, Sarbu chefuieste la ziua de nastere a manechinului; duminica dupa-masa, cand se trezeste, il da afara pe CTP. Daca te bagi cu porcii in troaca....

cepica
ha,ha,ha...ii ziceam acum citava vreme,lui cetepica ca va sosi si ziua...ca nici sirbu nu o avea rabdare la infinit,deh,erai bun cetepica cind iti dadea bombo publicitate de stat moca,cind a fost sa fi capitalist pe banii tai o dadusi zbirci,acum vreau sa te vad cit de gicacontra o sa mai fi pe banii altuia,poate faci o noua fituica buna la impachetat brinza si slana.ps.al dreakului matroz...uite ca inoata dar si trage sfori mai bine decit scrie cetepica,se duse grasul chireac,chivu stoica-ursu,pleca si el,acum cetepica,taman cind il sustineam din toata inima ptr.premiul...pulita.


peromaneste
Oricare va fi fost motivul, din compilatia de mai sus se desprinde si o idee mai veche de la peromaneste conform careia democratiile mediatice (mediacratziile) pun in discutie natura democratiei insesi. In alte cuvinte, iti trebuie din ce in ce mai multi bani sa poti castiga alegeri. Asta din cauza ca cetatenii ajung sa fie reprezentati de rezultatele unor campanii mass-media foarte elaborate si costisitoare. O asemenea campanie face in asa fel incat curcanii cei mai frumos impodobiti castiga un concurs de frumusete numit alegeri libere. Daca acceptam asta, intrebarea devine: Ce fac politicienii, odata alesi, pentru a plati datoriile campaniilor mai sus pomenite?



Da click aici ca sa vezi totul!
Google
 

Postări populare