Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.8.18

Sociologic, e imposibil să apară o elită la un popor nesupus...

Sociologic, e imposibil să apară o elită la un popor nesupus.
(Cristi Pantelimon)


Burlacu Cosmin Mihai: Pai, elita aia va trebui sa ofere ceva directii, ca poporul sa inceapa sa creadă in ele.
Serban Bogdan: Dar nesupuși i sunt creduli deja .. cine mai are nevoie de altceva!? (y)
Un popor care nu are minte să ajungă să colaboreze , cum e? Ce zice sociologia?
Cristi Pantelimon: Aici Evola spunea cam așa: dispar laolaltă dignitas (partea elitei) și fides (partea masei, încrederea). La noi, aici, în Est, cred că mai importantă e a doua, dată fiind lipsa tendinței aristocratic-eroice și imperiale, tipic occidentale. În orice caz, o încredere supusă a masei nu va aduce dignitas în adevăratul sens al cuvântului, ci altceva, poate de tipul nobleții smerite a lui Neagoe Basarab... Singurul termen cu veleități aristocratice autentice la noi e cel de NEAM, din păcate, destul de meteoric folosit în acest sens, confundat adesea cu termenul-sens ETNIC, cu care nu împarte aceeași semnificație.
Adrian Ionescu: Interesant. Un popor de pirați își alegea ,,conducătorul” dintre cei care știau să citească o hartă,aveau tupeu și nu aveau complexe în folosirea armelor din dotare...Ergo,alegeau cea ce credeau că este util ...
Cristi Pantelimon: Adrian Ionescu, utilitatea era ultimul lucru la care m-am gândit, recunosc. E cu totul alt registru, geopolitic. Aici, da, puterea și bogăția aparțin de multă vreme piraților/marinarilor. Deși... amiralul american Rickover spunea că în caz de război real cu URSS-ul, portavioanele americane ar rezista 2-3 zile (maximum o săptămână, dacă s-ar afla prin porturi). Și încă o idee interesantă: puterile maritime cresc repede și dispar la fel de repede (Anglia 1938-Anglia 1945), cele continentale se coagulează mai greu, dar rezistă mai mult. Citez aproximativ din cel mai provocator geopolitician cunoscut de mine, Jean Thiriart...
Serban Bogdan: deja vorbim de grupuri dinamice -- dar un popor obisnuit sa fie preluat cu tot cu radacina ierbii ?
traditia asta lasa urme -- chiar daca dupa '89 s-a emigrat masiv, familia a ramas la baza, sau un cerc de f putini cunoscuti. Doar infractional e posibil sa vorbim de structuri, si ale bazate pe marlanie (ce am vazut si eu , nu sunt expert)
Adrian Ionescu: Nu putem discuta despre popor ,,originar” fără dovezi.Trebuie avută o mare atenție în ,,categorisirea” minorităților ca fiind...normalitate.
Serban Bogdan: Privesc mai mult pragmatic, organizational -- am cautat o scuza pentru obiedenta romaneasca pentru structuri de autoritate .. parerea mea ( am formatie economica hartogareasca, viata m-a pus in contact cu oamenii ) e ca peer-to-peer nu exista dialog la romani si "in timpul liber" nu sunt obisnuiti sa construiasca social, doar sa petreaca timpul __ nu cred ca am vazut oameni mai dificili in colectivitate [ si aproape nu cred ca romanii obisnuiti, medii, sunt capabili sa ajunga la consens fara structuri deja formate , cu ierarhie clara ]..Incercam sa clarific si pentru mine anumite idei.

Aureliu Surulescu: Cristi creatorul a tot ce inseamna azi “noua dreapta”, greșesc ?! ( F. N . Italia etc...)
Cristi Pantelimon: Pe acolo. Un admirator al lui Ceaușescu și un optician al cărui cabinet a fost devastat de Mossad! Prieten bun cu Peron, a încercat o apropiere de Moscova înainte de 89, fără succes. I-a inspirat pe Claudio Mutti și A. Dughin. Un personaj fascinant, greu de metabolizat pentru noi, datorită unui iacobinism geopolitic fără rest. A scris pagini f frumoase despre România anilor 60, pe care mi le-a trimis din Italia prof. Claudio Mutti. Interesant este că a manifestat întotdeauna împotriva antisemitismului, în cadrele noului Imperiu European de la Lisabona la Vladivostok (a cărui capitală urma să devină... Istanbulul).
Aureliu Surulescu: Cristi găsești putine despre el in mediul online românesc 
Am văzut întâmplator un ziar al vremii la un prieten colecționar. Acolo am văzut pt prima data cercul cu cruce ( ținta aia 😊 ) ca fiind simbolul naționalist european.
Paul Gîlcă: Până și această afirmație este smulsă dintr-o teorie care nu este acceptată de toți specialiștii domeniului, fie ei mai vechi sau contemporani. Având în vedere multitudinea divergentelor care există, ar fi imposibil să nu fie așa. Cât despre elită, nu am ce comenta, pentru că, semantic vorbind, elita nu mai reprezintă un ansamblu de persoane care, prin calități deosebite, se distinge de restul colectivității. Altfel spus, discutam despre teorii care nu pot fi raportate decât partial la realitate.
Radu Iliescu: E MAI GRAV DECAT ATAT: este imposibil sa apara o elita daca nu ai deja una. Elitele nu "apar", ci se reproduc. Daca le exterminezi (universul concentrationar comunist, postmodernitatea capitalista), poti considera ca problema e rezolvata. Unica solutie este importul.
Cristi Pantelimon: Și cum totul se importă din China...
Vladimir P Vova: apar mai multe elite.

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare