Adrian Nastase, la blogul sau scrie:
Forumul Crans Montana
Ieri, am sosit la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Forumului Crans Montana, la invitatia unui vechi prieten – Jean-Paul Carteron, membru fondator al Fundatiei europene Titulescu. Ii datorez recunostinta pentru ajutorul pe care ni l-a dat in castigarea procesului international care a permis aducerea in tara a osemintelor lui Titulescu, in urma cu 26 de ani.
De altfel, in 1996, am organizat impreuna o reuniune a Forumului la Bucuresti, unde, intre altele, a avut loc o celebra intalnire intre lideri israelieni si palestinieni.
Anul acesta, intre temele de dezbatere au figurat subiecte de mare actualitate – spre exemplu raportul intre adevar si incredere in era digitala si manipularea opiniei publice prin fake news. O alta tema interesanta a fost aceea a dobandirii cetateniei prin investitii in tara respectiva. Exista numeroase exemple, unele in Europa, unde se poate dobandi cetatenia ca urmare a unor investitii de cateva sute de milioane de dolari/euro ( Portugalia, Cipru, Malta, Ungaria). Cu alte cuvinte, a devenit pasaportul o marfa ca oricare alta?
Cea mai interesanta dezbatere a fost insa cea de aseara, legata de problematica Balcanilor de Vest si de intrebarea daca Uniunea Europeana este in masura sa-si respecte obligatiile asumate in aceasta privinta. O prezenta importanta a fost cea a lui Zoran Zaev, premierul „Republicii Macedoniei de Nord”. El a explicat acordul cu Grecia referitor la denumirea tarii lui si la perspectivele de accelerare, in aceste conditii, a negocierilor cu Uniunea Europeana. In acelasi panel a participat Liliana Pavlova, cea care a coordonat presedintia bulgara a Consiliului UE, care se incheie astazi, si care a vorbit despre prioritatile bulgare in semestrul care s-a incheiat. Ea a mentionat, intre altele, faptul ca formatul 16 plus 1, cu China va deveni, la Sofia, saptamana viitoare, 17 plus 1, in conditiile in care se va adauga si Grecia. Din Romania, la acest panel, au vorbit Tudor Buzatu, secretar de stat si Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI. Ca sa fiu obiectiv, prezentarea lui Florian Coldea, in engleza, pe tema aspectelor de securitate in zona Balcanilor de Vest, a fost judicioasa si convingatoare.
Daniel Dragomir raspunde la facebok:
Romania vesnic surprinzatoare.
De ceva timp circula informatii cu privire la o mare si subterana alianta (Adrian Nastase - Ioan Rus - Gabriel Oprea - grupul de la Cluj - grupul Coldea din Padure si altii - mai ales acoperiti din PSD).
Se strang randurile. Isi dau seama ca dezvaluirile nu se vor opri si vor arunca in aer mizeria de stat pe care au creat-o.
Nu credeam insa ca Adrian Nastase se va alatura gruparii de salvare a statului paralel.
Acum incep sa cred.
Pacat.
Asa este in politica: faci compromisuri inclusiv cu cei ce au dus biletelele la judecatori sa te bage la puscarie.
De aceea #romania30 e altfel. La noi nu exista compromisuri si nici negociere cu cei ce i-au abuzat pe romani si au arestat tara.
Later edit. Ca sa fim bine intelesi. Imi e greu sa inteleg cum a acceptat Adrian Nastase sa stea la masa cu cel care l-a bagat la puscarie, dar sa il mai si laude pe blogul personal.
#curaj
#romania30
Cititorii lui Adrian Nastase raspund acestuia:
Mikael T spune:
Domnul Coldea in ce calitate a participat?
ZeV spune:
Inteleg ca pe dvs v-a invitat Jean-Paul Carteron. Dar pe Florian Coldea cine l-a invitat si in ce calitate?
Adrian B. spune:
Iuda asta de Coldea a ajuns si acolo ? Am inteles de la tv ca ar fi fost invitat de USR , partidul pe care l-ar fi creat chiar el .
pupaza din tei spune:
Coldea …
Nu era pus pe liber pentru cate a facut ?
Analiza lui convingatoare asupra Albaniei si Muntenegrului si Bosniei ? – dati-mi o perna sa pot dormi un pic .
Singura data cand a vorbit in public a fost cand a citit o declaratie in limbaj de lemn dupa ce Udrea l-a numit direct ca fiind un personaj teribil , Rasputinul Romaniei anilor 2010 .
Sinistru personaj .
Sa-l ameninti pe Ponta cu puscaria pentru autostrada Brasov Comarnic ( era scumpa , ca e scump sa sapi in munte si in plus nu noi o faceam , ci strainii , pe banii lor , 8 miliarde de euro era ce ar fi platit utilizatorii la bariera timp de 20 de ani – si nu era normal sa strainii sa-si ia banii inapoi ? )
Ce va inventa pentru Klaus in 2019 – isterie ca in 2014-2015 sau falsificam datele cu calculatorul , ca in 2004 – 2009 ?
Ca esecul economiei infundate de PSD este greu de sustinut , am depasit croatii ( Zagreb , Dubrovnik , Split ) si columbienii ( Bogota , Cali ) la venitul pe cap de locuitor …
diasporean spune:
Nu ma indoiesc ca dl Coldea e un tip super dotat intelectual, dar depinde cum si-a folosit capacitatea. Daca o foloseshti malefic, sa promovezi un tip de stat totalitar, nu e vara, e iarna. Desigur, nu putem privi un personaj doar in alb si negru. Sunt sigur ca a facut si lcruri bune si mai putin bune.
Dupa represiunea comunista insa, am asistat din 2005 incoace la un alt tip de represiune, cea basist-iohanista. Hotarirea CSAT din 2005, sub patronajul lui Basescu a permis unor institutii care ar fi trebuit sa se ocupe strict de mandatul lor, sa improvizeze despre coruptie, stricind ordinea in statul de drept, si sa atace libertatea presei. Asa rezulta cel putin din presa, si din imensa arhiva de devoalari despre abuzurile din justitie.
http://www.mediafax.ro/politic/dragnea-si-tariceanu-vor-declasificarea-hotararii-csat-nr-17-care-sta-la-baza-protocoalelor-17324348
gatsby spune:
Un contributor face referire la calitatile intelectuale de exceptie ale lui Coldea-pacat ca cei dela Universitatea din Timisoara nu impartasesc aceeasi opinie.
Cat despre motivul prezentei acelui personaj malefic la o asemenea reuniune, amfitrionul site-ului omite cu eleganta sa aminteasca onorurile primite de acela dela serviciile franceze/ deh, nimic nu-i gratis.
peromaneste: Nastase joaca. Fie din pozitia celui care stie mai bine limitele impuse jocului romanesc, fie din pozitia celui izgnoit de la cercul dealer-ilor care-si cauta loc inapoi. Politica in Romania se face pe paliere, din ce in ce mai joase dpdv a calitatii umane si profesionale. Se cauta unul care sa vada ansamblul si sa opereze in cunostinta de cauza. Din nivel in nivel, doar batuta pe loc.
3 comentarii:
Pali spune:
P.S. Nici vorba de cateva sute de milioane,…cel mai scump program de cetatenie are Malta,1 mil. !Acu’ vad,…Tudor Buzatu,..ha ha,…plod de pesedist „fugar” oprit cu o numire !!! Jalnic !
Domnule Presedinte Nastase,..nu comentati un pic numirea fiului vitreg a lui Melescanu in functia de Consul ? Dupa lege este conflic de interese,sau NU ?
Adrian Năstase răspunde:
iulie 2, 2018 la 12:45 pm
Draga Pali, astept cu nerabdare ziua in care vei face un comentariu POZITIV despre ce se intampla pe la noi.
PS. As vrea sa-i atrag atentia colonelului Daniel Dragomir sa nu traga concluzii pripite din ceea ce scriu pe blog. Incercarile prin care am trecut m-au invatat sa privesc fara ura realitatea. Il sfatuiesc sa incerce sa faca acelasi lucru, indiferent de proiectele politice pe care le are.
“Se cauta unul care sa vada ansamblul si sa opereze in cunostinta de cauza.”
Fata de aceasta parere am ceva rezerve; daca e sa se caute vreun nou conducator, acesta trebuie sa fie aidoma lui Ciolos, adica lipsit complet de cunostiinte economice (vezi prezentarea facuta de el Intr-o conferinta BNR cand demonstra ca in prezent moneda noastra se afla la cea mai mare valoare in raport cu euro) si absolut obedient fata de licuricii posibili. Desigur ca Adrian Nastase are o alta anvergura, o alta perspectiva politica interna si internationala. Prin acest raspuns dat lui Daniel Dragomir inteleg ca fostul premier a devenit un pragmatic veritabil. A privi fara ura fapte actuale precum statul paralel (despre care nu l-am auzit vorbind) protocoalele, gazul metan in curs de scurgere chiar ianainte de a avea conducte, nu e decat un pragmatism neconstructiv. Poate nu ura ar fi cuvantul ce-l dorea adresat lui Dragomir, ci pragmatism/acceptarea situatiei si tragerea unor avantaje posibile din orice situatie. Sigur ca in conjunctura actuala absolut incerta e nevoie de adaptare. Ce imi vine mie greu sa pricep este cum se face ca un conducator care a suferit conjunctural la puscarie fara probe de vinovatie, un lider tradat de oamenii apropieti din partid, e gata sa accepte un comportament conform. Ura, nu, dar revolta macar nu s-ar cuveni?
Trimiteți un comentariu