Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

27.3.17

Cum a fost aruncat la gunoi Tratatul de la Roma


60 de ani de Comunitate Economică Europeană



Aniversările creării a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană par să nu cadă în cele mai potrivite momente. Jubileul UE din 2007, sărbătorit la Berlin, a fost marcat de gustul amar lăsat de respingerea proiectului Constituției Europene la referendumurile din Franța și Olanda. Acum, după criza financiară, criza datoriilor din zona euro și cea a refugiaţilor, ne putem întreba dacă liderii europeni au ce sărbători la Roma, pe 25 martie, scrie cotidianul elvețian Le Temps, într-o revistă a presei europene dedicată aniversării a 60 de ani de la apariția Comunității Economice Europene.

Tratatul CE, semnat de doi viitori secretari generali NATO

Pe 25 martie, 1957 se semna la Roma Tratatul instituind Comunitatea Economică Europeană și Tratatul instituind Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Statele fondatoare: Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg. Au semnat din partea Franței ministrul de Externe, Christian Pineau, și Maurice Faure, secretar de stat în cadrul aceluiași minister, viitor ministru al Instituțiilor Europene, viitor ministru de Interne, ministru al Justiției. Din partea Germaniei: cancelarul Konrad Adenauer și secretarul de stat Walter Hallstein, care urma să fie primul președinte al Comisiei Europene (în 1958). Din partea Italiei: premierul Antonio Segni și ministrul de Externe, Gaetano Martino. Din partea Olandei: secretarul de stat Johannes Linthorst Homan și ministrul de Externe, Joseph Luns (1952-1971 – cel mai lung mandat în fruntea diplomației olandeze), care avea să devină secretar general NATO pentru un mandat la fel de lung (1971-1984). Din partea Belgiei: Paul-Henri Spaak, la acea dată fost premier, fost președinte al Adunării Generale ONU, fost președinte al Adunării Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului și viitor secretar general NATO (1957-1961). El a fost cel care a condus comisia care a negociat Tratatul de la Roma (Comisia Spaak). La redactarea tratatului a contribuit din partea echipei belgiene baronul David Rothschild, șeful de cabinet al lui Spaak în timpul mandatului la Ministerul de Externe. Din partea Belgiei a mai participat și Jean-Charles Snoy et d’Oppuers (licențiat la Harvard), secretar general în Ministerul Economiei și viitor ministru de Finanţe. Din partea Luxemburgului: premierul Joseph Bech și diplomatul Lambert Schaus, fost ministru al Apărării, cel care urma să fie primul comisar European pentru Transport.

Un tratat plin de file albe

În Belgia, publicația Le Vif își propune să marcheze summitul aniversar de la Roma publicând povestea jurnalistului britanic David Willey, care în 1957 a fost trimis de BBC la Roma, pentru a relata despre semnarea tratatului ce dădea naștere Comunității Economice Europene. BBC a acordat o atenție extrem de mare evenimentului, câtă vreme The Times nu a alocat decât o treime de coloană apariției CE.
Jurnalistul britanic este și acum amuzat de faptul că Tratatul de la Roma ”era de fapt plin de foi goale, pentru că totul a fost pregătit în mare grabă și pentru că organizarea italienilor a lăsat de dorit, fiind obligați să umple acele pagini abia după semnarea lor”. Anecdota aceasta este confirmată de surse oficiale europene. Mai rău, scrie Le Vif, Elveția, care nu a făcut și nu face parte din acest proiect european, ”și-a adus contribuția blocând trenul care trebuia să aducă la Roma documentele pregătite la Bruxelles”.
Albert Breuer, unul dintre responsabilii cu partea logistică a evenimentului din 1957, spune: “Cu câteva zile înainte de 25 martie a plecat un vagon de la Bruxelles, cu oprire la Luxemburg, cu destinația Roma. În el se aflau toate cele necesare pentru traducere, pentru reproducere. Am însoțit acest transport. La Basel, elvețienii au decis să blocheze vagonul. Au urmat telefoane, nervi, dar nu s-a putut face nimic. Mi-am continuat drumul către Milano, unde ar fi trebuit să recuperez materialele. Însă vagonul a dispărut, cu tot ce era în el. După multe căutări, vagonul a fost gasit pe o linie moartă, la zeci de kilometri. Imediat ce am ajuns la Roma, am început să dactilografiem tratatul. Însă ce am adus la Roma era doar o ciornă, care trebuia lucrată și apoi tipărită la o tipografie din Roma”. “Pe jos era plin de hârtii și matrițe. Seara, când au venit și au descoperit hârtiile acestea pe jos, femeile de serviciu au aruncat totul la gunoi. Nu am mai putut recupera nimic, totul a fost dus la groapa de gunoi”. În disperare de cauză, “am mai luat o echipă de dactilografe”.

Europa are de ales între unitate şi reîntoarcerea la ”mama” Asia

„Ce rămâne din această epopee acum, în 2017?”, se întreaba Le Temps. UE trebuie să facă front comun pentru a negocia despărțirea de Marea Britanie, și ea tot mai divizată de ascensiunea partidelor xenofobe, care speră să înregistreze progrese și la alegerile din Franța și Germania. Șomajul e ridicat, creșterea economică este timidă, crizele datoriilor publice în țările din sudul UE au venit una după alta, iar Bruxelles-ul a răspuns impunând cure nepopulare de austeritate. În acest context dificil, negocierile pentru Brexit ce vor începe în luna mai pot da impresia că UE se mai ține într-un singur fir.
Mai optimist, Courrier International scrie că UE ar trebui să se uite la modelul Spaniei și Portugaliei, țările care au “reînvățat alfabetul european”. Iar contextul ar putea fi favorabil, pentru că amenințarea Trump și Brexitul le vor aminti europenilor de costul politic și financiar al modelului “fiecare pentru el”. “Fie construim unitatea europeană și încetăm să considerăm această unitate drept o utopie, un miraj îndepărtat sau un capriciu și ne convingem de necesitatea ei absolută; fie Europa, acest copil al Asiei, care a produs atât de mult tumult în lume, se va reîntoarce cu înțelepciune în brațele mamei sale”, scria Heinrich Mann în 1923.
Care este pericolul astăzi? Corriere della Sera scrie: “Londra care va rămâne fidelă stilului său de negociere și va revendica accederea la piața unică și protejarea activităților sale financiare, fără însă a se angaja să respecte regulile UE. Strategia constă în divizarea Uniunii, profitând de divergențele dintre statele membre (o strategie britanică clasică). Riscul este ca Brexitul să declanșeze un proces de dezintegrare în întreaga UE”.
Există și publicații mai pesimiste. “Dilemele care separă azi Europa sunt foarte greu de rezolvat în mod pașnic. Statele Unite nu au putut evita un război civil, în 1861-1865. Istoria ne învață că, până azi, nu a existat niciodată posibilitatea creării și menţinerii unei organizații supranaționale prin mijloace pașnice”, scrie cotidianul Magyar Nemzet.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mihai Pacepa
-3
Serbia si-a predata ,,eroi" Milosevici si Karagici legati fedeles numai pentru a putea a putea circula fara vize si a spera la o eventuala primire in EU. Care ar fii fost perspectiva Romaniei daca nu era primita in UE ? Uniunea Eurasiatica ? Nu va autosugestionati, nu dispare EU ,din contra o sa existe o integrare mai mare si statele nationale isi vor preda atributiile unei Europe federalizate. Nu este sigur ca vom fii printre membrii fondatori dar este sigur ca ne vom milogii sa fim primiti altfel vom ramane la discretia rusilor. Romania nu poate ramane independenta si neutra , nu are bancile Elvetiei. De fapt nu mai are nicio banca.

C.G.
-1
Pt.Mihai Pacepa, Cred ca cel care isi spune precum baiatul cu ochii albastrii din fosta securitate cam are dreptate ! Atat in 2004 cat si in 2007, aderarea la N.A.T.O., respectiv primirea in U.E., nu aveam alternative, asa cum azi suntem in postura de a merge alaturi de U.E. - NU AVEM O ALTA ALTERNATIVA ! Dumnezeu sa ne dea minte sa nu ne ratacim ca stat national unitar si ca popor in Lumea asta cam prost facuta ... !

Gheorghe
+3
Detaliile chiar sint gretoase - arata ca au "executat" un ordin si nu au gandit, nu au construit arhitectura "viitorului" dorit de natiuni. Prezenta lui Rothschild in "echipa" Belgiei denota "apropabarea" si "controlul" celor de "sus" - talmudistii babilonieni, facatorii de bani. Romania nu avea ce sa "sarbatoreasca' - sectantul de la Cotroceni s-a bucurat ca netotul sa viziteze Vaticanul - cuibul desfranarii si al slujitorilor Satanei. Kohl si D'Estaing stiau ca Apusul trebuie sa momeasca Rasaritul mai intai cu "margelele" economiei de piata, apoi cu "oglinjoare/ciob de sticla colorata" adica "libera" circulatie prin Evropa... si mai la urma, de-crestinarea prin pofta de imbogatire si distrugerea identitati prin propaganda fecalistilor. Au conspirat destuil de bine, cu exceptia pastrarii propriilor identitati.Acum se practica in masa dez-europenizarea. Cam asta este definitia europei unite, taramul sinuciderii colective. Sa nu se bucure cei din provinciile imperiului ca se descurca... urmeaza depopularea masiva - combinatia alimente-vaccinuri-virusi "creati" (otravuri binare) si cea propaganda ntrol mintal prin radiatii wireless orientate precis spre "target", posesorul de cell, tablet, GPS, smart-watch s.a.m.d. pentru inducerea panicii, a starilor depresive, ... a se vedea experimentele (trist dar "reusite") facute la Universitatea California - Davis si nu numai... Cautati sa vedeti care este progresia constructiei de incineratoare, ca pamantul este scump...

Anonim spunea...

MYSEBI
+5
Intrebare 1 : Uniunea Europeana se putea naste - 1960 - daca nu exista Uniunea Sovietica ? ......... Intrebarea 2 : Daca Uniunea Sovietica ( 1918 - 1991 ) a disparut si s-a nascut Federatia Rusa dupa . r e s p i n g e r e a . prin Referendum a Constitutiei ( deci disparitia UE in 2003 ) de ce nu se recunoaste nasterea Federatiei Euro-Germane = Imperiul romano-german II ?? ........ Intrebarea 3 : Daca in Uniunea Sovietica a fost Razboi Civil in Uniunea Europeana nu va fi ???


SOBOLANU
+1
UE E IN DISOLUTIE SI NU E GREU DE INTELES DE CE !!!!!!!!!


MYSEBI
+5
Intrebare 1 : Uniunea Europeana se putea naste - 1960 - daca nu exista Uniunea Sovietica ? ......... Intrebarea 2 : Daca Uniunea Sovietica ( 1918 - 1991 ) a disparut si s-a nascut Federatia Rusa dupa . r e s p i n g e r e a . prin Referendum a Constitutiei ( deci disparitia UE in 2003 ) de ce nu se recunoaste nasterea Federatiei Euro-Germane = Imperiul romano-german II ?? ........ Intrebarea 3 : Daca in Uniunea Sovietica a fost Razboi Civil in Uniunea Europeana nu va fi ???


Didina
+15
cortina care zace între țara românească şi occidenturile apucătoare şi prădace a fost acolo decând lumea ... dar boii de români sunt chiori şi n-au văzut-o . aşa ca merită cele ce le pățesc . dedimpreună cu jefuiala la care sunt supuşi . şi cu batjocurile care li se toarnă-n cap .

Gheorghe Gospodaru
+21
Dupa informatiile relatate pare ca UE a fost gandita pentru unii si realizata pentru altii.Momentele editarii tratatului initial arunca o umbra de neseriozitate,ceva de tipul :nu stie stanga ce face dreapta.Nu e de mirare ca am luat teapa,dar e trist ca mai zambim.Zambim a pierdere.Ca intotdeauna vom primi miros de fripturi.

Google
 

Postări populare