Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

27.7.11

Apusul dolarului?

Ţările BRICS vor o nouă ordine monetară



Membrii grupului vor ca sistemul monetar global să se bazeze tot mai puţin pe dolar
Volatilitatea excesivă a preţurilor materiilor prime prezintă noi riscuri pentru relansarea economiei mondiale
Statele BRICS au semnat un acord pentru liniile de credit în monedele lor naţionale

BRICS, grupul ţărilor cu cea mai rapidă dezvoltare a pieţelor din lume, ai cărui membri sunt Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, susţine că economiile ţărilor emergente sunt ameninţate de afluxuri masive de capital şi se declară îngrijorate de volatilitatea cursurilor materiilor prime, conform Reuters.

Reducerea dependenţei de dolar

Liderii ţărilor membre vor ca sistemul monetar global să se bazeze tot mai puţin pe dolar, astfel că statele grupului BRICS au semnat un acord de cooperare financiară care prevede deschiderea de linii de credit acordate în monedele naţionale ale statelor membre, potrivit comunicatului lansat de banca rusească Vnesheconobank.
De asemenea, membrii grupului au solicitat o reglementare mai puternică a derivatelor pe mărfuri pentru a se reduce volatilitatea excesivă a preţurilor la alimente şi energie, ce prezintă noi riscuri pentru redresarea economiei mondiale. "O volatilitate excesivă a preţurilor materiilor prime, în special la alimente şi energie, prezintă noi riscuri pentru continuarea relansării economiei mondiale", potrivit declaraţiei comune.
Această variaţie a preţurilor materiilor prime a fost accentuată atât de războiul din Libia, cât şi de seismul şi criza nucleară din Japonia.

Economia mondială suferă schimbări profunde

La reuniunea de pe insula Hainan din sudul Chinei, liderii BRICS au spus că recenta criză financiară a ilustrat deficienţele actuale de ordine monetară. Membrii BRICS sunt, de asemenea, îngrijoraţi că schimburile comerciale mari ale Americii şi deficitele bugetare vor devaloriza dolarul.
"Economia mondială trece prin schimbări profunde şi complexe. Acest lucru cere ca ţările membre BRICS să-şi întărească dialogurile şi cooperările", a declarat preşedintele chinez Hu Jintao.
Pentru a-şi reduce dependenţa de dolar, băncile de dezvoltare ale celor 5 naţiuni BRICS au convenit să instituie linii de credit acordate în monedele lor locale şi nu în moneda SUA. Directorul Băncii China Development (CDB), Chen Yuan, a spus că era pregătit să împrumute până la 10 miliarde de yuani pentru membrii BRICS, în timp ce omologul său rus a spus că avea de gând să se împrumute în yuani echivalentul a cel puţin 500 milioane de dolari, prin intermediul CDB.

Totul până la BRICS

Dorinţa ţărilor BRICS pentru o nouă ordine monetară nu reprezintă o noutate.
Dar, venind cu câteva ore înainte de o reuniune la Washington a miniştrilor de finanţe din Grupul celor şapte naţiuni industriale, comunicatul a arătat creşterea încrederii în pieţele emergente.
Împovărate de datorii grele, Statele Unite, zona euro şi Japonia se luptă să scape de efectele persistente ale crizei financiare mondiale ce a început în 2008. Conform prognozelor Fondului Monetar Internaţional, ţările bogate vor creşte în acest an cu 2,4%, respectiv 2,6% în 2012.
Pe de altă parte, ţările emergente şi cele în curs de dezvoltare vor creşte în 2011 şi 2012 cu 6,5%.
"Calitatea şi durabilitatea procesului global de redresare economică depind în mare parte de modul în care se desfăşoară economiile BRICS", a declarat prim-ministrul indian Manmohan Singh.

Afluxurile masive de capital creează presiune inflaţionistă

"Solicităm mai multă atenţie în faţa riscurilor de afluxuri masive de capital transfrontaliere cu care se confruntă în prezent economiile emergente", potrivit declaraţiei comune redactate cu ocazia summitului liderilor Braziliei, Rusiei, Chinei şi Africii de Sud.
Randamentele plasamentelor sunt mai ridicate în economiile emergente decât în statele dezvoltate, unde ratele dobânzilor sunt foarte mici. Afluxurile masive de capital creează o presiune inflaţionistă şi o apreciere a monedei în ţările cu o rată liberă de schimb, cum este cazul Braziliei.
China s-a protejat de acest ultim fenomen urmărind atent cursul yuanului, considerat subevaluat de principalii parteneri comerciali ai Chinei, un subiect care însă nu figurează în declaraţia de la Sanya.
De asemenea, BRICS precizează că susţine reforma sistemului monetar internaţional în cadrul G20, care reuneşte principalele puteri economice ale planetei, dezvoltate sau emergente.





“Nu pot schimba directia vantului, dar pot schimba pozitia velelor astfel incat sa ajung intotdeuna la destinatie.” Jimmy Dean; “Zambeste, atunci cand doare cel mai mult.”
“Daca ne-am da seama cat de puternice sunt gandurile noastre, nu am mai avea nici un gand negativ.” Pace Pilgrim;”Un pesimist vede dificultate in orice oportunitate; un optimist vede oportunitate [...]

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare