Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

5.4.09

Unde-i Europa cand iti trebuie?








Ce nu am inteles io e cine avea frica de "inatalatoru polonez" - romanii sau cine?!
Adevarul este ca traile din Est si-au facut sperante prea mari. Ce a fost relativ posibil pentru Grecia si Portugalia (tari mici, nu prea populate, subdezvoltate si atunci si acu) nu era fezabil in conditile aderarrii Poloniei, Ungariei, Cehiei. Sa nu mai zic Romania. Numai Cehia intrunea conditiile. Ungaria mai mergea. Polonia insa prea mare prea populata, prea agrara... Romania, cu supraexcesul ei de populatie agrara ... si standardul de viata prea scazut.

Au fost bune ca neocolonii (de ce sa ne ascundem dupa deste?) ale expansiunii vestice. Au dat un nou impuls cresterii economice din Vest deschizand noi piete (dupa ce inainte ca o conditie a preaderarii au fost desfiintate dpv industrial, ca sa nu fie fei cumva concurenta!). Acum insa sunt cel mai greu lovite. Asta este soarta coloniilor.

Tarile din est au fost si au ramas semiperiferia si periferia Europei de Vest. Si nicodata centrul nu va [participa la necazurile periferiei sale. Restu sunt vise de om tampit.

Ghita Bizonu'


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

Un comentariu:

Anonim spunea...

Manjirea
Paul Everac


Am vazut - nu de mult - intr-o emisiune, aceiasi inversunati logoreici care, scuipand foc, protesteaza impotriva faptului ca italienii nu ne mai sufera infractorii si ne contesta dreptul de a fi printre europeni. Ar trebui proteste, spuneau ei, si relatii sustinute la varf, - ce face Presedintele, ce face Premierul, de ce nu discuta (ca ei) ca sa ne lase presa italiana mai moale? Si aleia ce i-a casunat pe noi, de ce ne scoate ciuca tuturor relelor? De ce vine sa ne filmeze aurolacii mizeriei? Sa ne mai slabeasca!
Aceasta revolta mi se pare cel putin ridicola. Ea perpetueaza nerealismul romanesc, transformandu-l, ca de obicei, in tirada si butada. Umflandu-si gusile, baietii vor spectacol. Ei nu sunt la prima panorama, ba unul (frate cu Bran) isi da mereu in stamba, cu precadere, antipatica, docta sa isterie, bulimia verbala, jignindu-ne urechile cu apostrofe desucheate.
Va trebui totusi, pana la urma, sa acceptam ca de pe teritoriul nostru, nu al altora, pleaca spre Apus o populatie inferioara, tarata, neigienica, incomoda la culme prin parazitism promiscuu, o pegra puturoasa care spurca locul unor vestigii si traditii istorice europene si, sub numele de romani, ne festeleste grav firma printr-un dezmat de fapte antisociale.
Nu i-am putut converti, nici educa. Ne-a lipsit o asemenea preocupare. Ne-a lipsit si o asemenea inaltime. Nu ne-am disociat niciodata prea mult de ei. I-am acceptat in viata sociala, ne-am incuscrit cu ei, i-am pus paznici, i-am facut ofiteri, sunt brokeri de mahala sau chiar de centru,
i-am lasat sa ne distreze, ne-am amuzat cu complezenta de unele turpitudini ale lor, le-am luat jargonul, moravurile, injuraturile, ne-am complacut prosteste cu muzica lor ca si cand ar fi fost a noastra, i-am miluit cand cerseau, i-am tolerat cand furau, - acum ne reprezinta!
Nu (numai) din bunatate crestina i-am tolerat, ci si din laxitate morala. Nu suntem mari educatori, fermi in principii, inflexibili in pedepse. Suntem tranzactionisti, gata de-o impaciuire rentabila, spertari, cumparabili, induiosabili ca niste carpe, venali cat cuprinde. Toti borfasii ne scapa printre degete, ne cumpara, ne joaca. Paznicii ne sunt mituibili, temnicerii pot fi complici, magistratii vand indulgente, ca si procurorii, babele se induioseaza, popii pacatuiesc, amoralismul a devenit lege, chiar constitutie.
Cum o sa educam cand din ginta noastra stiu prieteni si neveste de prieteni care fura, care ne-au furat? Cand fura in mod abject oameni trimisi de tara in strainatate, sportivi, artisti, chiar apartinatori de diplomati? Aici, in tara, pun mana sute de escroci pe ce nu e al lor, inseala mii pe milioane, a fost si este un haos al luarii cu japca.
Italianul, asa cum il cunosc eu, e zambaret, cinstit si muncitor, iar tara lui e cea mai cocheta din Europa. Are manierele, moda, orgoliul sau, severitatea sa, nu-i place manjeala. Or, in fratia asta, asa-zis europeana, cu romanii, noi mergem tot timpul manjiti. O fi trupul sanatos si activ, o fi imbracamintea corecta, o fi capul bun, dar fata e tot timpul manjita de mucii pegrei. Cu excrescentele noastre tribale noi nu putem arata o fata ca lumea. Noi avem o bolesnita si ea ne iese pe chip. Noi nu suntem moralmente prea sanatosi, ca atare producem o spuzeala care a inceput sa sperie. Iar acum in loc sa ne cautam si na ne dregem la moral, in loc sa rezolvam spuzeala, manjirea, dam, ca totdeauna, din gura. Facem show-uri! Contestam. Ne inflamam publicistic contestand pe altii, trimitand vina la altii.
Cand va veni ceasul sa ne insusim marile noastre scaderi si sa le punem la dres voi zice ca incepe o era noua pentru Romania.
P.S. Si ce daca-i castreaza pe violatori? Bine le face! Asa zicea si vechea noastra Pravila romaneasca.

Google
 

Postări populare