S-ar zice ca din punctul de vedere peromaneste, nu-i nimic de comentat, analizat sau spus despre ce se intampla in Romania. Poate si pentru ca cititorul consecvent stie ca am atras de timpuriu atentia aici despre multe din evolutiile curente. Poate si dintr-o stare starnita de apatia generala care trebuie sa-i fi ajutat pe paupusarii politicii romanesti sa promoveze paravanele nominale gen Roberta Anastase si Oana Niculescu Mizil am tacut.
Oricum, iata un episoad in derulare ce merita atentia re-inoita peromaneste:
Imprumutul FMI
Romania a acumulat o imensa datorie externa, in afara celei contractate direct de cetateni de la filialele bancilor occidentale.
Ce s-a facut cu banii? S-au furat, dat de pomana sau platit bunuri, mai ales din import.
Cine a castigat? Puterea din Romania, politicienii, clientii si stapanii politicienilor, gugushtiucii si desigur, finantatorii si exportatorii externi.
Cine a pierdut? Noi si viitorii "noi". Aha, au mai pierdut sau vor pierde in curand austriecii si italienii; ca acolo-s bancile mama ale sucursalelor romanesti.
De ce nu a mai mers treaba ca si pana acum? Pe de-o parte, nu era un model viabil sa "cresti" din consum, pe de alta, modelul cresterii prin creditare (sau pe datorie) tocmai s-a prabusit oriunde vezi cu ochii.
De ce e Romania speciala? Pentru ca aproape jumate din populatie traieste conectata la o economie de subzistenta si paralela. Adica ce creste in jurul casei se mananca, fara mare nevoie de imprumuturi si mai ales fara plata de taxe. Taxele sunt mai degraba capriciile naturii, ba ploua ba nu, ba ploua prea mult, ba-i seceta. Cam asa traiau si romanii in vechime, reusind sa ignore calamitatile armiilor straine...
Ce ar putea zgudui Romania din mersu-i pe loc? O amenintare cu scaderea valorii monezii nationale si acceptarea Calului Troian FMI (sau Calul FMI al lui Traian).
Pai, as intreba, ce daca scade LEUL? N-ar trebui asta sa stimuleze cresterea economica locala? N-ar trebui asta sa-i faca pe oameni sa consume cat au, iar cand nu au sa caute sa munceasca mai mult/bine pentru a putea consuma mai mult? Adica n-ar trebui pus calul productiei inaintea carutei consumului?
De ce nu se poate face ceva programatic in Romania, in plus de vreun accident fericit? Pentru ca nici "ei", nici noi nu vrem! "Ei" mai au si interesul (direct sau nu) ca noua sa ne mearga rau.
De ce ne lasa Europa la mana "lor"? Pentru ca noi am fost impusi Europei. In plus, Europa (Germania si Franta) are problemele ei. Sa nu mai zicem ca Europa si-a gasit un motiv pe jumate valid de a ne lasa de capul nostru: coruptia romaneasca (care este la fel de bun ca motivul minerilor lui Iliescu din '90).
Care ar fi una din sansele Romaniei? Poate nesansa celor mai multi romani: ca romanii sa nu mai poata ajunge in vest. Adica, daca nu se constituie o masa critica de oameni de isprava in hotarele Romaniei, in 20-30 de ani o sa ajungem si noi la nivelul Greciei de azi. Sau la nivelul sudului italian. Sau la nivelul sud-americanilor.
Ce ar trebui sa faca romanii de azi? Pe plan intern sa incurajeze noile intreprinderi, mai ales acelea cu angajati tineri. Acestea ar trbui sa aiba mai ales in vedere piata romaneasca. Imprumuturi guvernamentale si comunitare si avantaje fiscale generoase ar trebui sa fie acordate. De exemplu, pentru micile intreprinderi, cu mai mult de 5 angajati, orice investitie in afacere ar trebui dublata de stat! Mugurel Isarescu ar trebui schimbat de catre cineva care sa ia finantele romanesti inapoi, tot asa cum i-a dat Dej afara pe sovietici. Resursele nationale romanesti ar trebui exportate numai daca sunt prelucrate in Romania. Bunurile ce se vand in Romania, in functie de volum) ar trebui fabricate (si) in Romania. Regulile si regulatiile ce vin de "sus in jos" ar trebui sa nu mai fie aplicate fara negocieri intense si oricum nu inaintea intelegerii efectului lor asupra bunastarii noastre. In caz de prejudicii, aplicarea prevederilor ar trebui intens negociata. In plus, TOATE regulatiile de import ar trebui aplicate gradual.
Predictie: Nu se va intampla aproape nimic din prescriptiile de mai sus. Basescu e obosit. Un nou mandat nu-i este asigurat decat in masura in care o opozitie coerenta nu se formeaza. Geoana poate sa mimeze coerenta, insa nu este tocmai solutia suficienta. Oprescu, de la Primaria Bucurestiului, a spus ca nu candideaza, ceea ce impreuna cu alte semne arata uzura sa.
Si cam atat peromaneste. Acum e randul tau!
Da click aici ca sa vezi totul!
VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste
6 comentarii:
foarte pertinente si oportune opinii despre starea Romaniei in contextul crizei majore a pietei de capital in lume.
Ramane de vazut daca clasa politica din tara va dovedi vointa de a implementa masuri menite a ajuta efectiv Romania si nu alte interese.
Cetatenii vor avea raspunderea alegerii unor oameni competenti si patrioti daca vor sa le mearga mai bine lor si copiilor lor.
Noroc bun!
Clasa politica romaneasca executa ordine si isi face de cap cu econmia nationala in folos personal.
Ce-i de facut? Poate ca ar trebui intrebati toti politicienii (uni-)nominali ce au de gand sa faca cu imprumutul FMI. Si dl. presedinte Basescu ar trebui sa primeasca o copie a acestei intrebari.
Ma intreb daca o petitie online ar ajuta sau daca e prea devreme pentru astfel de comunicare.
De fapt, lui Basescu ii este frica sa nu pateasca ce a patit Bush/McCain: sa se duca in neant politic odata cu instaurarea crizei si in Romania. Aceste amanunte nu le vor scapa lui Adrian Nasatse si Cozmin Gusa si ma astept ca acestia sa puna bete in roate oricarui acord cu FMI-ul.
Dupa aceea, se poate specula ca Basescu ar dori un asemenea acord si pentru a respecta cine stie ce foaie de parcurs...
imprumutul FMI= megafurtul didtaturii basescu
am observat ca de 2 luni de zile de cind se tot ''negociaza '' acest imprumut de 20 de miliarde de euro de la fmi , nimeni nu s-a intrebat si care este DESTINATIA acestor bani !!! ei bine va spun eu: destinatia va fii tot in BUZUNARELE cllientelei politice a lui traian basescu [ SA TRAITI BINE ] iar restul nenorocitului acestuia de popor nu-i va reveni sarcina decit sa PLATEASCA aceste datorii !! repet : vom ajunge sa mincam iarba si coaja de copac !!
Re: imprumutul FMI= megafurtul didtaturii basescu
Pai nu prea merge ce zici matale nene.
Uite ce zicea acum ceva vreme ala de a fost prim-ministru in ultimii patru ani despre faptul "de ce nu vrea Basescu imprumut de la FMI".
Cam prin luna ianuarie a acestui an, Traian Basescu s-a pronuntat ca
un acord cu FMI nu este de dorit.
Inginerul Repetent l-a atacat dur pe seful statului declarand ca Basescu nu vrea acord cu FMI pe motivul ca acest for financiar are un foarte strict mod de monitarizare a banilor si astfel Basescu nu-si mai poate face mendrele sau sa uzeze de fel de fel de jonglerii cu eventualele sume imprumutate de la FMI .
Pentru conformitate, rog a se citi aici :
http://www.mediafax.ro/politic/tariceanu-basescu-nu-vrea-acord-cu-fmi-pentru-ca-monitorizarea-este-stricta-si-e-an-electoral.html?1687;3824581
In lumina celor citite, dar mai ales a celor declarate de fostul premier, cum zici ca ramane cu megafurtul asta ?
Si daca tot vorbim de datorii, este bine sa nu uitam ca tot ceea ce vom avea de plata este in contul datoriei publice totale, interne si externe, de 50 miliarde si a deficitului de cont curent de peste 10 miliarde, ambele in euro, lasate mostenire de cel care lua zgomotul motoarelor Citronelelor pe care le vindea drept duduit al economiei.
UIte d-aia luam bani de javrele de la FMI, sa acoperim blestematia lasata in urma de Repetentu' .
Re: imprumutul FMI= megafurtul didtaturii basescu fals alwis
> am observat ca de 2 luni de zile de cind se tot ''negociaza '' acest
> imprumut de 20 de miliarde de euro de la fmi , nimeni nu s-a intrebat
> si care este DESTINATIA acestor bani !!! ei bine va spun eu:
> destinatia va fii tot in BUZUNARELE cllientelei politice a lui traian
> basescu [ SA TRAITI BINE ] iar restul nenorocitului acestuia de
> popor nu-i va reveni sarcina decit sa PLATEASCA aceste datorii !!
> repet : vom ajunge sa mincam iarba si coaja de copac !!
iar amesteci datoria publica cu cea privata (si boc o face). Iar datoria privata nu intra in sarcina guvernului. Iar fmi sa fim seriosi ca sti bine si ti-am mai spus cum a spus-o tariceanu. S-a opus mereu fmi. In schimb basecul o vrea pt el si ai lui. Pt ca de asta 18 miliarde vin pt 2 ani (in doi ani ii fac varza) si de aia guvernul a lasat o ordonanta care ridica plafonul de la care se cere "licitatie" de la 40.000 la sute de mii pt ordonatorii de credite (marunti) si la "milioane" pt cei ministeriali.
Banii nu sunt ca sa acoperi ceva facut de "repetentul" asa cum sustii aberant ci ca sa infunzi buzunarele basesciene si pdlace cu bani in timp de criza. Pt casuneanu si ai lui de la udree si cocosi la alti "finantatori" de partid prezidential.
Trimiteți un comentariu