Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

23.11.08

intrebari electorale pentru candidatii dvs.




De cand cu uninominalul, ni s-a bagat pliantul electoral in gaoaza postei ca poate in felul asta vom fecunda artificial democratia ca spectacol al florii fara nume. In sectorul meu din Bucuresti candideaza tot aia si o juna fara alte distinctii decat un website. Cum cacofonia pre-electorala nu-mi dadea ragaz sa gasesc vreun motiv pentru a ma duce la vot, am stat si m-am gandit la ce as vrea sa aflu de la un candidat pentru a putea cantari sansele implicarii mele in procesul democratic. Iata un set de intrebari cu care as "inoportuna" candidatii nostri:

Va rog sa numiti:
  • 5 probleme la nivel de tara si solutii;
  • 5 Probleme la nivel de secotr/oras si solutii;
  • 5 Probleme ale angajatilor (la stat/regii/multinationale/privati), patronatului si solutii.
De asemenea, cum ati vota in cazul in care electoratul dvs. v-ar cere ceva diferit decat partidul dumneavoastra? Care credeti ca va fi disponibilitatea dvs. la nevoile electoratului in timpul mandatului?  




Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

recapitulare



Am scris deja despre "Washington Consensus" si efectele sale in Romania. In principiu, este vorba despre ideologia liberalismului extrem ca subsititut, la alegere, al ideologiilor pre-1990 sau ale unei politici economico-financiare pragmatice.

Din ce in ce mai grav este faptul ca administratorii problemei de la Bucuresti nu s-au dumirit inca despre directia lucrurilor in lume si masurile ce ar trebui luate fara intarziere la Bucuresti. Deja semnalata aici este nevoia de a "scumpi" tranzactiile speculative in Romania.

Pe termen mai lung, Romania trebuie sa se indeparteze de la teze de genul "sectorul privat se auto-regleaza in interesul general pentru ca numai asa isi poate asigura realizarea intereselor proprii". S-a vazut chiar in templul liberalismului extrem(ist) ca inaltii "preoti" insisi au luat-o razna de la practicarea religiei liberalismului economic, si acolo justificat tot prin confundarea interesului general cu cel privat. In treacat fie spus, si acolo ca si la Petrila, s-a spus public ca ei, capitalistii, stiu mai bine, ca doar ei sunt doar actori in piesa economiei de piata si nu regizori. Regizorul ecomoniei de piata, intr-o lectura partiala a tezelor economistului Adam Smith, ar fi mana invizibila a pietei. In realitate, piata libera se incapataneaza sa ramana un ideal, la fel ca mai toate ingineriile sociale, care mai ales in lipsa institutiilor puternice va duce la catastrofe. Acest aspect a fost admis chiar de unul din inaltii preoti contemporani ai liberalimsului economic, Milton Friedman, atunci cand a spus ca s-a gresit in tarile post-socialiste cand s-a trecut la liberalizare economica fara a se crea mai intai institutii puternice.

Ca sa aducem conversatia acasa, la noi este nevoie de actori economic puternici, campioni nationali cum i-am numit aici. Domnul Patriciu n-are decat sa lase sfera politica in pace si sa-si vada in continuare de cresterea imperiului sau economic. Mai mult decat atat, o Romanie ar avea nevoie de cel putin 50 de astfel de patricieni economici. Pe de alta parte, statul trebuie intarit pentru ca numai asa interesele celor mai multi romani vor fi respectate.

Si, ca sa mergem si mai departe, pe fondul discutiilor despre cresterea masiva a investitiilor publice, va dati seama ce se va intampla daca se continua cu furaciunea si plecaciunea? Cel mai probabil, vom contribui la salvarea capitalismului mondial si pauperizarea romanilor pentru cateva decenii de aici incolo.



Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

2.11.08

cand valuta nu-i acasa, leul cade de pe masa

La timpul acestei scrieri, au trecut peste douzaci de zile de cand ziarul Cronica romana ii cere lui Mugur(el) Isarescu sa publice detalii despre rezerva valutara a Romaniei.

La cat se cifreaza rezerva valutara a Romaniei (devize, aur, obligatiuni etc.) si unde se afla aceasta depusa (tara, oras, institutie)?

De asemenea, au trecut 15 zile de cand BNR nu ne-a raspuns la aceste intrebari:

1. Din ce instrumente este compusa rezerva valutara?
2. In ce tara si la ce institutii se afla?
3. De ce nu poate fi adusa in tara?
4. Ce castig avem prin pastrarea ei in forma actuala?
5. Care este gradul ei de lichiditate imediata?
6. In se masura BNR se foloseste de rezerva internationala in lupta cu fondurile speculative?
7. Are BNR o rezerva valutara interna si daca da, la ce valoare se cifreaza?

N-am bagat inseama aceste cereri pana cand am aflat ca o delegatie mixta a Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International va vizita Romania.

Daca Banca Nationala a Romaniei are motive strategice pentru a nu informa publicul despre rezervele valutare ale natiunii (de exemplu, nu vrei sa le spui speculatorilor internationali impotriva leului cati "sheptari" ai la spate), ar trebui vazut si cadrul legal al unei astfel de politici. In alte cuvinte, este legal sa poti asunde asemenea informatie? Mai mult decat atat, ce motiv este sa-i inviti pe altii sa se uite in rezervele-ti proprii? Cumva sa se stavileasca valul speculativ? Atunci s-ar contrazice unul din motivele plauzibile pentru pastrarea tacerii la intern. Interesant mai este si faptul ca nici americanii insisi nu mai respecta legea in privinta rezervei lor de aur de decenii. Prin lege SUA trebuie sa inventarieze periodic rezervele nationale de aur, lucru care nu s-a mai intamplat de prin anii '60.


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste
Google
 

Postări populare