Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

27.10.08

Basescule, pe loc repaus ca scroafa-i la reanimare!




Cu ceva timp in urma, scriam aici despre pretul platit de Tariceanu si guvernul sau liberal pentru coabitarea cu PSD-ul; era vorba de majorarea slariilor celor din invatamant.

Acum, cateva din declaratiile presedintelui Basescu ne fac sa realizam (parte din) pretul presidentiei sale. Sa le luam pe rand. Mai intai, in timpul unei vizite in secuime ce sarbatorea revolutia ungara din 1956, Basescu declara:
"Dragii mei, la fel de multă nevoie de libertate şi autonomie au şi cei din Caracal, şi cei din Arad, şi cei din Odorheiu Secuiesc, şi cei din Sfantul Gheorghe, şi cei din Constanţa, toţi avem nevoie de libertatea de a ne lua deciziile la nivelul comunităţii noastre, iar din acest punct de vedere voi considera că un obiectiv major al guvernului următor este să facă cea ce nu a făcut din acest punct de vedere actualul guvern".
Deci, pe langa trimiterea lui Tokes la Parlamentul European cu voturi din... Constanta, Basescu ne arata ca romanii mai au inca de inavtat de la maghiari, cel putin cand e vorba de afaceri internationale. Dupa cum i-a abandonat pe romanii timoceni, Basescu pare a nu fi elevul studios al maghiarilor cat un om marcat de ierarhia timpurilor noastre. Eu, ca un oltean sensibil pana si la durerile celor din Vaslui, ma intreb daca Mama Ungarie nu cumva ne primeste si pe noi, ca minoritate, cu limba si parlamentul si obiceiurile noastre si apoi sa plateasca pentru tot ce ne trebuie, inclusiv drumurile pe care nu le avem.

Cand presedintele francez Sarkozy a indemnat UE la crearea de fonduri suverane de investitii si alte institutii europene pentru a salva intreprinderile si economia europene, Basescu s-a opus imediat in termenii cei mai clari si duri. Ma intreb daca nu cumva ar trebui sa-i mai spuna cineva lui Basescu ca a mai irosit o ocazie sa taca din gura. In primul rand, Romania are sanse mai multe si mai bune intr-o Europa dupa model francez decat intr-una sfasiata de centrifugele anglo-saxone. In al doilea rand, America putea sa ne fie bun prieten si fara ca mai toate elementele statului functionalsa sa fi fost distruse, "performanta" pe care n-au reusit-o in asa masura nici neo-conii americani in SUA. Ma rog, se poate spune ca nimeni n-a stiut ca distrugerea statului la noi avea sa fie urmata de auto-distrugerea modelului insusi, insa Basescu insista chiar si dupa al 12-lea ceas...



P.S. In conditiile astea, trebuie cumva revizitata si teza conform careia Ion Iliescu a contribuit decisiv la unitatea nationala a statului Roman in primii ani dupa 1989? Sa nu mai vorbim de ipoteza peromaneste cum ca rusii inca au un cuvant greu de spus in economia romaneasca si asta asa prin tratat...


Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Pacea americana va avea cerinte pe care statele mici vor trebui sa le accepte de voie sau de nevoie. Guvernele care le vor prevedea si-si vor acomoda din vreme programele la ele vor obtine avantagii pentru popoarele lor si vor evita crize interne. Cerintele respective pot fi desigur mai bine desprinse de cei ce se gasesc in Occident decat de cei de acasa. Notam trasaturile mari care se pot percepe de aici: 1) cale libera investitiunilor americano-europene; 2) stabilitate interna prin punerea vietii interne pe temelia unei democratii efective; 3) simplificarea hartii daca nu politice cel putin economice, realizarea de federatii cu tarile vecine, dupa o prealabila normalizare a relatiilor. (...)
Problema nationalitatilor va trebui tratata in cadrul pacii americane in asa fel incat sa nu stanjeneasca coordonarea economica a tarilor din Europa de est. Epoca autoritatii necon­testate a principiului nationalitatilor pare a fi trecut. Acum trec pe planul intai consideratiile de geografie economica privind unitatea regiunilor si a retelelor de cai de comunicatie. Daca guvernul roman va adopta o politica concilianta fata de nationalitatea maghiara, e putin probabil ca echilibrul economic sa fie tulburat prin schimbari de frontiera in Transilvania. (...)"

"Revolutia rusa si evenimentele contemporane din Extremul Orient au pus in evidenta accidentele ce pot interveni in cursul procesului de raspandire a culturii si civilizatiei, concepute de patura conducatoare a popoarelor din jurul Atlanticului de Nord, in toate clasele sociale din toate tarile tuturor conti­nentelor. Clasele, teritoriile si popoarele a caror integrare in ea este impiedecata sau intarziata pot da nastere la revolte si razboaie intestine. Neajutate sa inteleaga obiectivele culturii moderne si sa beneficieze de inlesnirile civilizatiei moderne, acelea pot lupta cu resurse ale civilizatiei moderne impotriva curentului principal al evolutiei moderne. Dupa ce progresul mijloacelor de comunicatie a apropiat continentele si tarile si a facut ca planeta sa devie o lume unica, astfel de secesiuni pun in cauza celelalte state din toate continentele. Orice im­piedicare ori intarziere a integrarii in civilizatia si cultura moderna a unor clase sau popoare de catre clase conducatoare sau puteri coloniale constituie un pericol mondial. In veacul trecut, indaratnicia aristocratiei rusesti in a concede burgheziei, taranimii si muncitorimii, "europenizarea" putea aparea, de pilda, celorlalte puteri si state o problema interna. Azi oricine poate vedea cu usurinta ca multe din dificultatile de pretutindeni sunt consecinta acestui fapt. Burghezia rusa a ruinat statul decenii de-a randul, iar taranimea l-a paralizat in 1917, asa incat un partid muncitoresc a putut sa ia conducerea si sa declare drept tinta necesara a evolutiei intregii omeniri un accident al procesului de modernizare din Rusia. (...)"


"Putem aborda mai multe lucrari de mare amploare si importanta de ordin continental care sa ofere plasament capitalurilor straine si debusee importante si permanente pentru industria si comertul lor. Poate fi vorba despre: 1. dezvoltarea retelei rutiere; 2. crearea unui sistem de mari centre producatoare de energie electrica legate intre ele; 3. electrificarea retelei de cale ferata; 4. regularea cursului si amenajarea pentru navigatie a mai multor rauri. Avem nevoie nu numai de modernizarea soselelor nationale si judetene, ci si cu deosebire, de pietruirea soselelor comunale pentru a face cu putinta valorificarea produselor agricole. Aceasta din urma lucrare ar trebui rezolvata repede, in decurs de putini ani, cu concursul gratuit al populatiei fiecarui sat. Se va crea concomitent premisa pentru largirea pietei de automobile, pentru crearea de catre marile societati producatoare a unor uzine de montare in tara a tipurilor ce vor fi cerute in mai mare masura. (...)
Subzista riscul ca distrugerile si pradaciunile sa ia dimensiuni exceptionale in momentul viitoarei prabusiri. De data aceasta nu vor lipsi nici justificarile. De vreme ce mai totul a ajuns sa apartina Statului, a distruge si a prada industria, transporturile, serviciile publice, agricultura, se va pretinde si va apare ca ... etc. Spre a pre­intampina evolutia in aceasta directie a psihologiei maselor poate fi utila difuzarea din vreme si cu insistenta a unor indicatii de comportare fata de bunurile publice in momentul prabusirii. Se poate cere formarea de echipe care sa pazeasca bunurile Statului pana la constituirea noilor autoritati. Distrugerile si pradaciunile, dimpotriva, cele ordonate nu mai putin decat cele spontane, vor trebui pedepsite. In justificare este de insistat asupra faptului ca astfel se va evita prelungirea crizei postbelice. De vazut formularile care sa se preteze la interpretarea ca averile se pazesc pentru ca sa poata fi restituite cat mai intacte fostilor proprietari.
Experienta denazificarii din Germania poate furniza desigur multe indicatii utile. Notam cu titlu de sugestie procedeul urmator. Distinctie intre sefi si simpli inscrisi. Obligativitatea depunerii in primele zile a unei declaratii asupra activitatii politice in cadrul institutiilor, intre­prinderilor, corporatiilor. In cazul sefilor arestare, judecare si executarea pedepsei. In cazul simplilor membri, completarea unei declaratii indata dupa constituirea autoritatilor, condam­nare in bloc la cateva tipuri de pedepse (dupa data inscrierii, functii detinute) a caror executare ar fi socotita suspendata, pana la o prima infractiune politica. Chiar neexecutata, condamnarea ar pune oarecare frau oportunistilor tinandu-i departe in primii ani. Va putea fi evitat si valul interventiilor care ar fi mare, in caz ca s-ar recurge la procedura judiciara. Astfel s-ar putea trece la ordinea zilei dupa putine saptamani si s-ar evita provizoratul care a durat ani in Germania".


-----------Anton Galopentia, sociolog roman

Google
 

Postări populare