Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

9.11.07

De ce rrom si nu tigan



In limba rromani, cuvintul "tigan" nu exista. Termenul nu are nici o legatura cu autoidentificarea in limba rromani a etniei rromilor, ci este un cuvint profund peiorativ folosit de alteritate/nerromi pentru a insulta rromii. Termenul gresit si nestiintific de "tigan" este, din pacate, uneori asumat de catre unii rromi, in special de catre cei care nu vorbesc limba rromani, din necunoastere, dar si de catre unii rromi care vorbesc limba rromani, ca forma de "captatio benevolentiae", pentru a multumi interlocutorul nerrom.

Termenul de "tigan" provine din limba greaca medie, din "athinganos/athinganoy", semnificatiile cuvintului fiind urmatoarele: "pagin", "eretic", "de neatins" sau "impur". Cuvintul este atestat pentru prima data in anul 1068, in scrierea unui calugar: acesta spunea ca athinganos sint un grup de eretici, nomazi, cititori in stele si vrajitori si ii sfatuia pe crestini sa se fereasca de acestia. "Cea dintii referire privind prezenta rromilor in Constantinopol vine, cel mai probabil, din textul hagiografic georgian: Viata Sfintului Gheorghe Ancoritul, scris la Manastirea Iberon de pe Muntele Athos, in jurul anului 1068."[nota 1]. Imparatul Constantin Monomachus, in anul 1050, bolnav fiind de ciuma, "a invocat ajutorul poporului samaritean, descendenti ai lui Simon Magicianul, numiti athingani, notorii pentru preziceri si vrajitorii, cu rugamintea de a distruge, prin vrajitorie, animalele salbatice din Parcul Philopation, banuite a fi vinovate de imbolnavirea sa"[nota 2].

In Tarile Romine, inca de la prima atestare a rromilor, din 1385, semnalata tot in documentele unei manastiri, Vodita, termenul "atigan", care a devenit mai tirziu "tigan", desemna o stare socialã, aceea de rob, nicidecum etnia. In documentele de cancelarie domneasca autohtona, abia in anul 1385 (6894) se pomeneste despre rromi, intr-un act de danie[nota 3] catre Manastirea Vodita (Tara Romineasca), intarire si recunoastere, din partea domnitorului Dan-Voda, fratele mai mare al domnitorului Mircea cel Batrin si fiul lui Radu Voda, a daniei "de 40 salase de atigani" facute manastirii mentionate de catre unchiul sau, Vladislav Voievod.

Se contureaza astfel doua sensuri ale cuvintului "tigan": mai intii erezie si apoi statut social aflat in afara sistemului ierarhic al societatii. Cuvintele "rob" si "sclav" apar mai tirziu in limba romina, asadar, in limba romina veche, termenul utilizat pentru denumirea acestei categorii sociale era "tigan". Robul/tiganul nu fãcea parte din structura sociala, nu era considerat ca apartinind speciei umane, el se definea ca obiect de schimb. Rromii s-au aflat in stare de robie pentru mai bine de jumatate de mileniu (aprox. 1385-1856).

Mai tirziu, cuvintul "tigan" a pastrat, in mentalul colectiv rominesc si in limba romina, un sens profund peiorativ: in proverbe - "Nici tiganul nu-i ca omul, nici rachita nu-i ca pomul", "S-a inecat ca tiganul la mal", "A ajuns tiganul imparat si pe tata-sau l-a spinzurat", "Tiganul e tigan si-n ziua de Paste" -, in expresii curente - "Nu te tigani!", inclusiv in dictionarele explicative ale limbii romine: "epitet dat unei persoane cu apucaturi rele", "care are maniere urite; care se tocmeste mult; calic, zgircit". (DEX, editia a II-a, 1998)

"Rrom" este un cuvint vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor, asadar acesta este termenul corect stiintific. Dupa cea mai bine documentata ipoteza[nota 4], termenul provine din cuvintul prakrit "dom" (cu d celebralizat), care insemna "om" si se referea, pe de-o parte, la imigrantii indieni provenind din diverse grupuri etnice, care s-au amestecat si au realizat casatorii mixte in Persia, formindu-se ca popor acolo si pornind apoi spre Europa, iar, pe de alta parte, la un subgrup etnic din India, care exista si astazi. Evolutia fonetica fireasca a condus la transformarea cuvintului "dom", cu "d" celebralizat, in cuvintul "rrom", cu "r" nazalizat, motiv pentru care, in limba rromani, scrierea corecta a cuvintului "rrom" este cu dublu "r", pentru a sublinia pronuntia nazalizata a termenului. In limba romina insa, cuvintul "rom" se scrie cu un singur "r", avind in vedere ca nu este pronuntat nazalizat, ci ca oricare alt "r".

Incercarea unor jurnalisti, dar si a unor oameni politici din Romania, de a sustine, ba chiar de a impune termenul de "tigan" in locul termenului corect de "rrom", mai ales in contextul unei recrudescente grave a rasismului antirrom din ultimele zile, este nu numai o inducere in eroare a opiniei publice, prin faptul ca este un gest indreptat impotriva stiintei, dar si o forma grava de rasism impotriva rromilor. Universitatea din Bucuresti, prin Sectia de Limba si Literatura Rromani (nu "tiganeasca") a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, pregateste un document de protest, pe care il va inainta Guvernului Rominiei, Consiliului National de Combatere a Discriminarii, Consiliului National al Audiovizualului si altor institutii/organizatii responsabile, guvernamentale si ale mass-media.

Delia Grigore (lector universitar doctor la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, presedintele Centrului Rromilor "Amare Rromentza")

1. Fraser, Angus M., 1992, The Gypsies - Blackwell Publishers, Oxford, p. 46.

2. Idem.

3. Hasdeu, B.P., 1867, Archiva istorica; a Romaniei, sub auspiciile Ministerului Instructiunii Publice, Imprimeria Statului, Bucuresci, p. 193.

4. Kenrick, Donald, Rromii: din India la Mediterana, Col. Interface, Centre de recherches tsiganes – Paris, Bucuresti: Editura Alternative, 1997, p. 27.





Da click aici ca sa vezi totul!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Prakrit "dom" (cu d celebralizat) a devenit din 1990 rrom! Greu de priceput dar daca asa vor ei ... este obligatoriu ca sa nu discriminam. Ion Budai Deleanu (Tiganiada), Johan Strauss (Voievodul tiganilor), etc au fost niste ignoranti , nu au auzit Delia Grigore, care sa-i destepte! In toate locurile pamantului unde au ajuns li se spune tigan inclusiv in Romania. Incurajati de un conational, fostul presedinte I.I., doresc sa ne impuna un NOU termen care creaza in mod intentionat confuzie in lume. Nu toata lumea are pregatirea doamnei Delia si crede ca denumirea tarii si populatia majoritara in Romania este cea rroma. Ii privesc pe strazile Romei si spun simplu: la noi romii ii numim tigani, deci romanii sunt tigani. In Romania este mai simplu spui ca tigan este folosit peiorativ. Este de datoria noastra sa-i facem pe tigani sa inteleaga ca unele din pacatele pe care le savarsesc nu sunt din vina noastra. Poporului nu poti sa-i impui sa nu sfichiuiasca pacatele oamenilor, indiferent de etnie!

Anonim spunea...

Va propun o alta abordare:
in metrou, la Paris am vazut un taraf de ffranci care se dadeau in stamba in fatza calatorilor pictisiti... Azi, la toate jurnalele TV am recunoscut cu uimire, pe strazile Oslo-ului niste simpatici nnorvegi cu acordeoane... Din toata Italia, de la Milano la Napoli, continua epurarea iitalilor cu probleme penale... Anglia se isterizeaza, ca fraiera, de posibila invazie a bbritanilor ce stau ciopor la capatul tunelului TGV...
Si pentru ca toti acestia trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus - simplu - romani!!!

Anonim spunea...

Citeva observatii:

1. Fiecare etnie are dreptul sa-si aleaga numele. Asa cum si noi romanii ne-am ales numele acum doua sute de ani. Aceasta este, de fapt, baza de la care ar trebui pornita discutia, nu ca 'tigan' ar fi peiorativ.

2. Regula 'dublului r' este insa o contraventie fonetica.

3. Termenul 'rom' se confunda cu 'roman', intr-adevar. Asa cum si 'Bucharest' se confunda cu 'Budapest'. Sa privim invers lucrurile: sa fim onorati, ca romani, ca un alt popor doreste sa aiba acelasi nume cu noi.

4. Nu vad insa de ce sa renuntam la termenul 'tigan'. Este mult mai bogat, mai flexibil lingvistic. Nu vad ca ar avea o conotatie rasista.

'Tiganus', 'tigancusa', 'tiganci', 'tiganesc', 'tiganeste', 'Tiganiada'... Nu este pacat sa interzicem aceste cuvinte? Cum poti spune toate astea derivind din 'rom'?

Anonim spunea...

Fiindca Sinti si Roma sunt doar doua grupari de tigani, intalnite in spatiul german-elvetian-austriac si care au fost persecutate ca tigani de regimul nazist. Prin urmare, cuvantul "Zigeuner" este intr-adevar impovarat cu conotatii negative. La cererea reprezentantilor etniei, birocratia vest-germana a infiintat prin 1970 Consiliul Sinti si Roma ca partener de tratative in probleme de interes reciproc. La nemti e valabil numai ce vine din oficiu si poarta "made in Germany" - deci orice tigani: Jerli, Kale, Kalderasch, Lovara, Lalleri, si cati or mai fi sunt "Sinti si Roma", punct. Asa cum de pilda Sibiul e Hermannstadt si Brasovul Kronstadt- sa-i tai cu fierastraul.
Deci cand spiritul aventurier teuton a descoperit ca dincolo de Zidul Berlinului mai exista tari si popoare, au dat de tigani prin Romania si Bulgaria - iaca, Roma! Mi se pare mult mai la indemana teoria ca datorita conjucturii prielnice, stabii neamurilor s-au sesizat de avantajele noii denumiri si si-au infipt rromul in blazon. In germana nu exista pericolul confuziei intre cele doua etnii, fiindca Rumaene suna cu totul altfel ca Roma. Dar orice fleac poate fi urmarit pana la Adam si Eva, mai ales daca se face in numele stiintei. In fine, Sinti se numesc Sinti si nu sunt deloc incantati daca sunt aruncati intr-o galeata cu Roma si Jenische, o grupare de hotar intre tigani si asimilati la germani. Asa imi explic si ciudatenia ca tiganul de rand nu pare sa aiba probleme cu cuvantul (mai degraba cu tonul) - numai mai-marii au devenit brusc cu totii rromi.

Anonim spunea...

Doamna Delia Grigore,

Incepeti comentariul cu afirmatia 'In limba rromani, cuvintul "tigan" nu exista.' . Excelent! Bravo! Dar nu ne intereseaza. Vreau sa va spun ca in limba romana, vorbita si scrisa in Romania, acest cuvint exista si va continua sa existe. Multumim pentru referinta la DEX.
In argumentatia dumneavostra creati o confuzie teribila intre limba rromani si limba romana. Incercati sa "clarificati" care termen este corect si care este incorect, dar nu precizati in care limba.
Din punctul meu de vedere Dictionarul Rromani-Roman ar trebui sa contina termenul "rrom = tigan", iar corespondentul Dictionar Roman-Rromani ar trebui sa contina termenul "tigan = rrom".
Nici un jurnalist sau politician din Romania nu incearca sa va 'rapeasca' cuvintul "rrom" din limba rromani.
Ceea ce argumentati dumneavostra este echivalent cu a cere ca in limba romana sa li se spuna germanilor 'doici' pentru ca in Deutschland daca il intrebi ce natie are iti va raspunde "Deutsch".
Am tot respectul pentru eruditia dumneavostra, dar zero pentru logica argumentatiei din articol.

Anonim spunea...

Ce are Rroma cu prefectura?
D-na DG bate campii. Autoidentificatorul etnic al unui popor nu face legea lingvistica in limbi straine de acesta.In destule limbi nemtii nu sint identificati de la termenul Deutsch, ungurii de la Magyar etc., atc. Culmea penibilului ( o, maretie a snobismului!) e ca doamna savanta citeaza in bibliografie, voyez-moi ca, un Centre de recherches TSIGANES. Face o pledoarie sforaitoare, absurda si abuziva ca sa propteasca un abuz care si-a facut deja, cu virf si indesat, efectul nociv. Cine mai are un pic de demnitate e cazul sa spuna:BASTA! aux abus tsiganes (daca terminologia franceasca e mai acceptabila)

Anonim spunea...

1. Ca sa ne lamurim cu sanscrita
http://www.m-w.com/dictionary/rom
Pe siturile Romany se scrie ca tiganii ar fi fost de fapt o casta razboinica, iar pe site-urile unor istorici mai profunzi se scrie ca de fapt erau o casta de jos - vraci, ursari circari, muzicieni etc. Domba inseamna barbat muzicant din casta mai joasa - mai aproape de adevar deoarece nu cred sa se fi trasformat niste luptatori in muzicanti cu un talent supranatural uneori

2. Nici noi nu ne spuneam Romani, dar am devenit pana la urma - asa ca nimic nou sub soare

3. Gipsy, Gitanos etc. vine tot din Grecescul athiganoi, confundat uneori cu egiptieni. Care e rusinea in acest nume?

4. V-ati intreabat vreodata de ce oare, chiar si in tari unde tiganii erau liberi, acestia au fost in continuu expulzati la scurta vreme de la intrarea intr-o anumita tara? Cind va veti raspunde, poate se va schimba ceva in bine. Sursa: cronologie pe www.romani.org

5. Dumneavoastra scapati un lucru din vedere:
"poti sa-ti schimbi numele de cite ori vrei, dar daca tu ramai la fel te vei alege in final cu un nume la fel de patat ca cel anterior"

asa ca va rog: Faceti cinste numelui de Tigan, spalati-l schimbindu-va obiceiurile care-s aceleasi de 1000 de ani (sintem in sec XXI acum)
si lasati-ne pe noi cu numele de romani sa fim cunoscuti pt. faptele bune sau rele dar ALE NOASTRE! nu ale ALTORA CARE PROFITA DE O CONFUZIE DE NUME!

Google
 

Postări populare